Parintii se arata ingrijorati de durerile de cap ale celor mici, foarte multi dintre acestia declarand ca s-au confruntat cu aceasta problema. Principalele cauze identificate de parinti: statul prelungit al copilului in fata ecranelor de calculator sau telefon, adesea programul incarcat de la scoala. Pentru tratarea durerilor de cap, parintii cer sfatul medicului sau apeleaza la medicamente specifice pentru copii.
7 din 10 copii s-au plans cel putin o data de durere de cap, arata datele unui unui studiu online realizat in aprilie 2023. Rezultatele sunt prezentate in cadrul campaniei “Taramul ferecat al durerilor de cap”, lansata de Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), Asociatia din Grija pentru Copii, in cadrul unui program educational dedicat parintilor in parteneriat cu Reckitt. Durerile de cap la copii pot sa apara chiar de la o varsta frageda. 6 din 10 copii care povestesc si se plang despre durerile de cap au intre 4 si 12 ani.
Scopul studiului online si a fost sa cerceteze perceptia parintilor asupra realitatii durerilor de cap in randul copiilor. Campania isi propune sa traga un semnal de alarma cu privire la urmarirea durerilor de cap la copil: cat de des apar acestea, cat de mult afecteaza dispozitia copilului, ce le declanseaza, cand mergem cu copilul la medic ca sa putem afla cauza durerilor, daca le putem preveni si ce tratament adecvat varstei poate fi folosit.
Procentul parintilor care iau in serios durerile de cap ale copilului lor a crescut fata de 2019. Sase din zece parinti ar dori sa stie mai multe despre durerile de cap ale copiilor pentru a lua masuri la timp pentru protejarea copilului lor. Daca in 2019 doar 41% dintre parinti relatau ca au discutat despre durere cu copilul lor, in 2023, 1 din 2 parinti spun ca discuta des sau foarte des cu copiii lor despre durerile pe care acestia le simt si despre care doresc sa vorbeasca.
Principalele cauze ale durerilor de cap la copii, identificate de parinti, sunt legate de folosirea timp indelungat a ecranelor telefoanlor mobile sau calculatoarelor. 46% dintre parinti spun ca durerile de cap ale copilului lor au aparut sau s-au accentuat odata cu folosirea prelungita a ecranelor in timpul scolii online. 8 din 10 copii acuza dureri de cap dupa ce petrec mai mult timp in fata ecranelor. In plus, aproape 7 din 10 copii se plang de dureri de cap cand programul de la scoala este incarcat, fara posibilitatea de a se juca in aer liber.
“Durerile de cap la copii, desi mai mult explicate de specialisti in ultima perioada si mai bine intelese de catre parinti, ascund in continuare o serie de necunoscute – de la cauza durerii pana la temeri legate de cum ar putea evolua aceasta. In acest context am lansat campania «Taramul ferecat al durerilor de cap» prin care ne propunem sa punem la dispozitia parintilor o serie de informatii educationale despre cum o echipa multidisciplinara poate da cel mai corect diagnostic in cazul durerilor de cap frecvente la copii, dar si sfaturi pentru a gestiona corect acest simptom”, a declarat Magda Popescu Biclineru, vicepresedinte Asociatia ”Din Grija pentru Copii”.
Ca prima reactie, pana sa ajunga la medic, peste 4 din 10 parinti linistesc acasa durerea de cap a copiilor cu medicamente obisnuite pentru durere. 8 din 10 parinti folosesc medicamente specifice pentru copii, pe baza recomanarilor medicului. 50% aleg tratamente pe baza de ibuprofen, 39% paracetamol, iar 30% apeleaza la solutii naturiste. Pentru 6 din 10 parinti este important ca tratamentul sa actioneze rapid si pentru 4 din 10 sa fie bine tolerat de organism.
“Ne ingrijoreaza durerea de cap a copilului. Devenim foarte atenti daca durerea de cap a copilului se repeta: «cu ce te pot ajuta dragul meu?». Stam de vorba cu copilul nostru, ii acordam atentie si il ascultam. Povestea durerii lui ne poate ajuta sa ne intelegem mai bine propriul copil si sa luam decizia corecta in timp util. Apelam la medicul copilului pentru a afla cauza durerii: de la o banala raceala, la boli infectioase severe, de la tulburari de vedere, la paraziti, boli neurologice sau tumori grave, poate fi doar un pas, in care reactia noastra rapida poate salva viata copilului”, a declarat Dr. Valeria Herdea, medic de familie, presedinte AREPMF…mai multe pe mediafax >>>
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment