Starea de bine a familiei – ce poti face pentru o mai buna intelegere?
Fara doar si poate ca starea de bine a familiei este esentiala, asa ca astazi ne-am propus sa iti oferim cateva sfaturi. Nu iti fac griji, aceste idei au fost intocmite de specialisti in psihologie.
Evident ca va presupune disciplina si un efort din partea ta, dar cu siguranta te vei felicita, in cele din urma. Nu uita ca atat timp cat inveti sa controlezi anumite reactii si comportamente, vei deveni o versiune mai buna a ta.
Cu cat te simti mai bine, cu atat si starea de bine a familiei va fi amplificata. Este momentul sa inveti cum sa aduci armonie in viata si familia ta.
Starea de bine a familiei – sfaturi utile
Fiti ingaduitori cu voi insiva, pentru ca ajuta sa avem la fel de multa compasiune fata de noi insine cum avem fata de cei pe care ii iubim. A fi deschis fata de cei apropiati, dezvaluind cine suntem cu adevarat sub mastile noastre, este ceea ce, in cele din urma, ne permite sa ne simtim mai conectati si mai increzatori.
Comunicati unii cu ceilalti in mod deschis si eficace. Sa stim ca si noi contam este o nevoie esentiala in relatii. Iar comunicarea deschisa este aceea in care ascultarea este la fel de importanta ca exprimarea, unde toate sentimentele, ideile, punctele de vedere si opiniile sunt permise.
Invatati sa va certati eficient, pentru ca nu exista relatii apropiate fara neintelegeri. Tocmai prin dezvoltarea puterii de a suporta si gestiona aceste dezacorduri si neintelegeri invatam despre noi insine si despre celalalt. Trebuie sa permitem exprimarea sentimentelor ostile, furioase, dificile si pline de gelozie: cand le tinem pentru noi, ele capata amploare si se transforma in simptome fizice sau probleme emotionale.
Permiteti si diferente de opinii. In familiile care permit o contributie variata din partea tuturor membrilor lor si nu urmeaza o singura cale „corecta“, va exista o baza mai profunda de sprijin reciproc in eventualele situatii dificile, asa cum acestea tind sa apara intotdeauna. Punctele de vedere inguste asigura doar un sprijin superficial.
Initiati de cinci ori mai multe interactiuni pozitive decat negative, in care fiecare membru al familiei, inclusiv voi, sa se simta respectat, apreciat si ascultat.
Stabiliti limite intre voi, pentru sanatatea fizica si psihica. Aceste limite vor fi adaptate si modificate pe parcursul vietii unei familii.
Tineti cont de dinamica puterii. Pentru ca o familie sa functioneze cu succes, fiecare membru, indiferent de varsta, trebuie sa simta ca are capacitate de actiune in propria viata, ca sentimentele si gandurile sale sunt luate in considerare si au valoare in acele decizii.
Starea de bine a familiei – schimbarile sunt esentiale!
Faceti‑va timp pentru distractie. Poate fi vorba despre activitati simple, cum ar fi vizionarea unui film impreuna, jucatul unui joc sau pregatirea unui tort. Astfel se poate elibera tensiunea si-i poate permite bucuriei sa izvorasca din placeri simple si ludice.
Transformati obiceiurile in ritualuri. Fiintele umane sunt produse ale obisnuintei si este util sa transformam obiceiurile familiale in ritualuri semnificative: acestea dau suflet familiilor.
Permiteti schimbarea in interiorul familiei. Oricat de dificil ar fi, trebuie sa iesim din zona noastra de confort si sa permitem schimbarii sa ne transforme. Rigiditatea poate transforma familiile in unitati fragile, ceea ce favorizeaza aparitia rupturilor.
Reflectati asupra propriei voastre persoane si asupra tiparelor familiale. Capacitatea fiecarui membru al unei familii de a privi in interior si la exterior in mod reflexiv, de a reflecta la ceea ce gandeste, reprezinta o componenta importanta pentru familiile sanatoase.
Comportati‑va cu ceilalti asa cum va doriti sa se comporte ei cu voi. Fiecare membru al familiei noastre invata de la noi, prin actiunile si alegerile noastre, prin modul in care comunicam si maniera in care ne traim viata. Iubirea in familie se manifesta atat prin ceea ce facem, cat si prin insasi prezenta noastra, mai multe pe mediafax >>>
Leave a Comment