Afectiuni si tratamente

5 cele mai comune boli ale primaverii

Odata cu sosirea primaverii, pot aparea si anumite afectiuni acute. Din cauza factorilor de mediu, cum ar fi cresterea temperaturilor, suntem mai predispusi la contactarea anumitor agenti patogeni. De asemenea, inflorirea pomilor si plantelor produce raspandirea polenului in aer, un alergen comun. 

Totusi, prezenta oricaror simptome neplacute  trebuie sa te trimita la medic pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator. Iata care sunt cele mai comune boli ale anotimpului de primavara. 

  1. Raceala comuna

Chiar daca iarna a trecut, acest lucru nu inseamna ca au disparut si agentii patogeni care cauzeaza infectii de tract respirator. In prima parte a primaverii, aceste afectiuni pot fi in continuare o problema. In aceasta perioada, sunt inregistrate cele mai multe cazuri de raceala comuna cauzata de infectia cu rinovirus (1). Nu este exclus, insa, sa apara si alte infectii de tract respirator, cum ar fi gripa sau faringita streptococica.

Raceala comuna se manifesta prin:

  • Tuse
  • Dureri in gat
  • Dureri de cap
  • Stranut
  • Nas infundat
  • Secretii nazale
  • Febra usoara (2)

Aceasta nu se trateaza cu antibiotice, deoarece este cauzata de un virus. Tratamentul pentru raceala si gripa este recomandat de medic. In general, in cazul racelii comune, acesta vizeaza doar ameliorarea simptomelor – reducerea febrei, decongestionarea nasului cu spray nazal, ameliorarea durerilor in gat cu produse farmaceutice/naturiste, hidratare (2). 

Pentru a preveni infectiile de tract respirator, spala-te in mod regulat pe maini, foloseste dezinfectantul si evita contactul apropiat cu persoanele care prezinta simptome de raceala!

  1. Alergii sezoniere

In timpul primaverii este des intalnita alergia la polen, deoarece este perioada in care natura revine la viata. In plus, vantul este un factor care favorizeaza circulatia polenului. 

Alergia sezoniera se manifesta prin:

  • Congestie nazala
  • Secretii nazale
  • Inrosirea si lacrimarea ochilor
  • Mancarimi la nivelul ochilor
  • Respiratie dificila
  • Stranut
  • Mancarimi in gat (1, 3)

Medicul iti poate prescrie medicamente pentru ameliorarea simptomelor. In orice caz, poti urmari prognoza pentru polen, pentru a sti cand este indicat sa ramai in casa. Foloseste un purificator de aer cu filtru HEPA sau monteaza o plasa pentru polen la ferestre!

  1. Conjunctivita alergica

Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei – membrana care acopera ochiul si partea interna a pleoapelor. Conjunctivita alergica apare ca raspuns la contactul cu anumiti alergeni, cum ar fi polenul sau mucegaiul (4).

Afectiunea se manifesta prin:

  • Umflarea pleoapelor
  • Senzatia de arsura sau iritatie in ochi
  • Mancarime oculara
  • Inrosirea si lacrimarea excesiva a ochiului (4)

Mergi la medic pentru consultatie, iar acesta iti poate prescrie picaturi pentru ochi (4).

  1. Gastroenterita

Odata ce vremea se incalzeste, cazurile de infectie cu norovirus sunt mai frecvente. Acest agent patogen cauzeaza gastroenterita, care reprezinta o infectie a tractului digestiv (1).

Se manifesta prin aparitia brusca a urmatoarelor simptome:

  • Diaree
  • Varsaturi
  • Crampe abdominale

In general, acestea se amelioreaza in 1-2 zile (1). Hidrateaza-te suficient pentru a preveni deshidratarea legata de diaree. 

Poti preveni gastroenterita prin spalarea corecta a mainilor si dezinfectarea acestora inainte de masa. 

  1. Astm bronsic

Astmul bronsic este o afectiune cronica, caracterizata de inflamatia si ingustarea cailor respiratorii, precum si de productia excesiva de mucus. Prezenta polenului in aer in timpul primaverii poate exacerba simptomele – dificultati de respiratie, senzatia de presiune in piept (1, 5).

Alergenii sunt factori declansatori ai crizelor de astm. De asemenea, cresterea temperaturilor, raceala comuna si diferite substante chimice (cum ar fi solutiile repelente pentru insecte) pot declansa simptomele astmului (1, 5). Daca suferi de astm, asigura-te ca procuri din timp medicamentele prescrise de medic. 

Prin urmare, primavara ne putem confrunta cu o serie de afectiuni. Daca prezinti manifestari neplacute, nu ezita sa te adresezi medicului de familie. 

Referinte:

  1. “Common Springtime Illnesses.” Elite Medical Center, 30 Mar. 2020, elitelv.com/common-springtime-illnesses/. Accessed 5 Feb. 2023.
  2. Common Cold. 2023, www.nhs.uk/conditions/common-cold/. Accessed 5 Feb. 2023.
  3. ‌Kerr, Michael. “Seasonal Allergies: Symptoms, Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 7 May 2018, www.healthline.com/health/allergies/seasonal-allergies. Accessed 5 Feb. 2023.
  4. ‌Chitra Badii. “Allergic Conjunctivitis.” Healthline, Healthline Media, 10 May 2022, www.healthline.com/health/allergic-conjunctivitis. Accessed 5 Feb. 2023.
  5. ‌“Asthma – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653. Accessed 5 Feb. 2023.
SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

17 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

2 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

3 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

3 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

4 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri