Noutati

Sapte sfaturi pentru o recuperare rapida dupa o rinoplastie

Rinoplastia este o interventie chirurgicala de remodelare a nasului, care se poate face pentru a-ti imbunatati aspectul fizic, a remedia un defect sau pentru a te ajuta sa respiri mai bine. Indiferent care este motivul pentru care ai decis sa ai aceasta interventie, este important sa stii cum sa ai grija de tine, astfel incat recuperarea sa fie cat mai rapida. Iata sapte sfaturi in acest sens. 

  1. Informeaza-te despre detaliile postoperatorii

Medicul tau iti va arata cum sa ingrijesti zona dupa rinoplastie si iti va detalii despre recuperare. În mod obisnuit, bandajul si tamponul vor fi indepartate in termen de 2 zile dupa interventia chirurgicala, iar atela de la nas in aproximativ o saptamana.

Nasul tau va fi inflamat si este posibil sa ai vanatai si in jurul ochilor. Umflarea se poate agrava inainte de a se ameliora. Cea mai mare parte a umflaturii ar trebui sa dispara in trei pana la patru saptamani. Este posibil sa ai dureri la nivelul nasului, dar si migrene. În aproximativ o luna ar trebui sa ai o idee destul de clara despre cum va arata nasul tau, dar poate dura si mai mult pentru a vedea rezultatul final.

  1. Asculta instructiunile medicului

Urmeaza cu precizie instructiunile medicului tau. Oricat de multe ai citi despre recuperarea dupa rinoplastie, nimic nu se compara cu informatiile pe care le vei obtine de la chirurgul plastician. Vei primi sfaturi specifice despre ce medicamente sa iei si despre cum sa ai grija de locul in care a avut loc interventia, pentru a preveni orice infectie. De asemenea, medicul iti va preciza si cand trebuie sa vii la urmatoarele controale. 

  1. Acorda atentie la ce iti comunica propriul corp

Chirurgul tau va putea urmari evolutia recuperarii de dupa operatie, asa cum se vedea ea din exterior, dar numai tu stii prin ce stari treci. Asculta-ti corpul si daca simti ca ceva nu este in regula, discuta deschis cu medicul.

  1. Tine-ti capul ridicat

Dormitul pe o parte dupa rinoplastie nu este doar inconfortabil, ci poate prelungi timpul de recuperare, provocand alte vanatai si inflamatii. Mai mult decat atat, poate afecta rezultatul final al operatiei. Pentru a evita acest lucru, va trebui sa iti tii capul ridicat, inclusiv noaptea, timp de sase saptamani dupa operatie. Una dintre cele mai usoare moduri de a face acest lucru este sa iti sprijini capul pe doua sau trei perne. Dormitul intr-un fotoliu extensibil poate fi o alta optiune foarte buna.

  1. Foloseste comprese reci

In primele 72 de ore dupa operatie, utilizarea unor comprese reci poate ajuta la reducerea inflamatiei si a umflaturilor. Ai grija sa nu aplici compresa direct pe nas. În schimb, aplic-o pe obraji, astfel incat sa nu creezi accidental vreo complicatie.

  1. Odihneste-te cat poti de mult

Congestia pe care o sa resimti dupa operatie te poate impiedica sa dormi bine, dar incearca sa te odihnesti cat mai mult, pentru ca este o parte esentiala a procesului de recuperare. Corpul tau foloseste energie pentru a se vindeca, iar un somn de sapte sau opt ore in fiecare noapte ii ofera timp sa isi refaca acea energie.

  1. Adopta o dieta echilibrata

O dieta echilibrata te poate ajuta sa grabesti procesul de recuperare, oferindu-i organismului nutrientii de care are nevoie pentru a se vindeca. Proteinele sunt esentiale pentru sanatatea pielii, a muschilor si a cartilagiilor. O dieta bogata in nuci, carne, oua, iaurt, peste si alte alimente bogate in proteine ​iti va ajuta corpul sa reconstruiasca tesutul deteriorat din interiorul si din jurul nasului. 

De asemenea, vei avea nevoie si de vitamine, in special vitamina A si vitamina C. Vitamina A, care se gaseste in spanac si varza kale, printre altele, este un excelent stimulator al sistemului imunitar, ceea ce poate ajuta in prevenirea infectiilor dupa operatie. Vitamina C joaca un rol important in regenerarea colagenului, proteina care leaga tesutul pielii. Surse bune de vitamina C sunt citricele, varza de Bruxelles si broccoli.

Asadar, pentru a te recupera cat mai repede dupa o rinoplastie tine seama de sfaturile prezentate anterior, dar mai presus de toate, ai rabdare. Te vei vindeca si vei avea rezultatele dorite, este nevoie doar de timp. 

Sursa foto: shutterstock.com

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Gustari de POST sub 100 de calorii

Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…

2 zile

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

3 zile

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

4 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

5 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

5 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri