Fără categorie

3 sfaturi pentru prevenirea suprasolicitarii fizice

Poate ca esti indragostita de sport, mergi la sala in fiecare zi si esti foarte competitiva, poate ai un job unde e nevoie de efort fizic sau de miscari repetitive continue sau poate ai un hobby care presupune astfel de activitati. In oricare dintre aceste situatii, esti expusa unui risc de suprasolicitare si surmenaj, care se asociaza cu durere, disconfort sau accidente. Iata ce ai de facut ca sa previi suprasolicitarea.

  1. Ofera-i organismului nutrientii necesari

Pentru o persoana sanatoasa, cu o activitate fizica normala, o alimentatie echilibrata este, in general, suficienta pentru un aport adecvat de nutrienti. Lucrurile se schimba, insa, in cazul persoanelor care desfasoara activitate fizica intensa, iar femeile de varsta fertila se vad puse in situatia de a compensa si pierderile asociate menstruatiei. In acest context, un supliment alimentar adecvat poate echilibra nivelurile de:

  • Calciu, indispensabil pentru un schelet sanatos si rezistent si pentru transmiterea corecta a influxului nervos;
  • Magneziu, necesar pentru metabolismul energetic, reducerea starilor de oboseala si sinteza normala a proteinelor care alcatuiesc masa musculara;
  • Zinc, cu puternic efect antioxidant, util in reglarea concentratiei de testosteron si a sistemului imunitar.

In functie de sfatul medicului, poti opta pentru un supliment de tipul Calciu Magneziu Zinc Naturalis, cu asimilare rapida, pe care il poti combina cu un complex de vitamine – daca e necesar. 

  1. Antreneaza-te inteligent

Degeaba arzi azi sute de calorii la sala, daca faci o intindere musculara si trebuie sa intri in repaus timp de o luna. Creeaza o rutina in ceea ce priveste antrenamentele, etapizeaza perioadele de lucru, iar asta iti va permite sa previi accidentele:

  • Acorda importanta adecvata fazei de incalzire, in care sa pui musculatura in miscare si sa o pregatesti pentru efort;
  • Ridica obiectele grele cu ajutorul picioarelor, nu al spatelui, pentru a preveni suprasolicitarea coloanei vertebrale;
  • Alterneaza exercitiile pentru a antrena toate grupele musculare, in loc de a suprasolicita una singura;
  • Odihneste-te suficient dupa exercitiile care te solicita foarte mult;
  • Creste gradual numarul de repetari pentru fiecare exercitiu, durata exercitiilor, intensitatea si frecventa.
  1. Apeleaza la ajutorul unui specialist

Dorinta de a ajunge cat mai repede intr-o forma fizica de invidiat este de apreciat, dar evolutia este relativ lenta si trebuie sa respecti ritmul organismului tau. Este foarte important sa beneficiezi de un antrenor specializat care sa adapteze rutina de exercitii nevoilor, scopurilor si obiectivelor tale. 

Mai mult decat atat, un antrenor este in masura sa te invete sa executi corect exercitiile noi, astfel incat sa antrenezi exact grupele musculare pe care le tintesti si sa eviti accidentarile. El te va supraveghea inclusiv pe parcursul incalzirii si al iesirii de efort, va adapta rutina de exercitii modului in care te simti si formei fizice pe care o ai la momentul respectiv si va sti sa ceara mai mult doar atunci cand corpul tau este pregatit sa faca fata efortului suplimentar. 

Care sunt simptomele suprasolicitarii?

E important sa previi suprasolicitarea, dar este si mai important sa o recunosti rapid si sa te opresti de la primele semne. Simptomele clasice ale suprasolicitarii includ:

  • Durere: indiferent de caracteristicile durerii, ea este un semn clar ca lucrurile nu merg in directia corecta. Opreste-te imediat dupa aparitia durerii; daca aceasta persista, discuta cu medicul;
  • Oboseala fizica: daca iti simti membrele grele, daca iti revii greu dupa antrenament, daca ai dureri persistente, organismul tau iti spune ca ar trebui sa iei o pauza;
  • Oboseala mentala: senzatia de ceata pe creier, dificultatile de concentrare, stresul si anxietatea sunt semne ca mintea ta are nevoie de odihna si relaxare;
  • Dificultati de respiratie: daca apar dificultati de respiratie in timpul unei activitati fizice, este un semn clar ca trebuie sa incetinesti ritmul si sa reduci efortul. Evita sa iti tii respiratia si respira profund, pentru o mai buna oxigenare a muschilor si a creierului.

Suprasolicitarea fizica nu inseamna ca esti prea slab sau incapabil sa indeplinesti o anumita sarcina. Pur si simplu, trebuie privita ca pe o nevoie a organismului de a se odihni. Fii atenta la semnalele transmise de corpul tau si vei preveni situatiile dificile. 

Sursa foto: Shutterstock 

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

6 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri