Schimbarile climatice: ce cred peste 63% dintre romani?
Schimbarile climatice sunt in centrul atentiei de ceva timp, iar romanii nu sunt indiferenti, atunci cand vine vorba despre planeta lor. Un Eurobarometru special referitor la perceptia cu privire la echitatea tranzitiei verzi arata ca 63 % dintre romani (77 % media europeana) simt ca este responsabilitatea lor sa actioneze pentru a limita schimbarile climatice.
Comisia a publicat recent un Eurobarometru special referitor la perceptia cu privire la echitatea tranzitiei verzi, bazat pe un sondaj realizat in perioada mai-iunie 2022.
Sondajul arata ca majoritatea romanilor 72 % (vs 88 % media UE) – sunt de acord ca tranzitia verde nu ar trebui sa lase pe nimeni in urma, iar 63 % simt ca este responsabilitatea lor sa actioneze (77 % media UE).
Schimbarile climatice – eforturile autoritatilor sunt suficiente?
Mai mult de jumatate dintre romani (57 %) considera ca UE depune suficiente eforturi pentru a se asigura ca tranzitia verde este echitabila, iar 52% afirma acelasi lucru cu privire la autoritatile publice regionale, municipale sau locale.
In ceea ce priveste oportunitatile oferite de tranzitia verde, cinci din zece respondentii romani sunt de acord ca politicile de combatere a schimbarilor climatice vor crea mai multe locuri de munca noi decat vor elimina (vs 57 % media UE), iar 56 % considera ca aceste locuri de munca vor fi de buna calitate (61 % media UE).
In ceea ce priveste preturile la energie, accesibilitatea preturilor la energie, produse si servicii durabile reprezinta o preocupare majora. 84 % dintre respondentii romani (93 % media europeana) considera ca nivelul actual al preturilor la energie reprezinta o problema grava.
Comisia a prezentat deja o serie de actiuni pentru o tranzitie verde echitabila si va continua sa plaseze cetatenii in centrul eforturilor politice.
Romanii petrec foarte putin timp in natura!
Vesti mai putin bune, avand in vedere ca un studiu recent arata ca romanii petrec cel mai mult timp conectati online, in fata ecranelor (80%) si cel mai putin (68%) in contact cu natura.
Dintre locuitorii a opt tari europene si au cele mai mari dificultati in crearea si mentinerea relatiilor interpersonale (66%), potrivit studiului mentionat.
33% dintre romani nu au privit nici macar o data cerul in ultima saptamana. Cu toate acestea, romanii sunt cei mai orientati catre natura si considera contactul cu aceasta foarte important in proportie de 64% si, de asemenea, se afla pe locul I in topul tarilor europene la recunoasterea diferitelor specii de pasari…mai multe despre timpul petrecut in natura >>>