Activitati sportive – doar 11% dintre romani practica saptamanal un sport
Un sondaj Eurobarometru dedicat sportului si activitatii fizice a scos la iveala mai realitati despre acest subiect. De exemplu, sondajul arata ca 38% dintre europeni fac un sport sau practica o forma de activitate fizica cel putin o data pe saptamana.
Alti 17% fac miscare mai putin de o data pe saptamana.
In prezent, pana la 45% dintre europeni nu fac niciodata sport si nu participa niciodata la activitati fizice. Desi situatia este stabila in comparatie cu sondajul Eurobarometru din 2017, promovarea continua a sportului si a activitatii fizice ramane, in mod evident, foarte necesara. Sondajul arata, de asemenea, ca, in timpul pandemiei de COVID-19, jumatate dintre europeni si-au redus nivelurile de activitate sau chiar au incetat complet miscarea, conform europa.eu.
Activitati sportive – cei tineri le practica mai des
Probabilitatea de a face sport cu o anumita regularitate este cea mai ridicata in randul respondentilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani (54 %). Aceasta proportie scade cu varsta, de la 42 % in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani la 32 % in grupa de varsta 40-54 de ani si la 21 % in randul persoanelor cu varsta de peste 55 de ani. In general, sondajul Eurobarometru arata ca respondentii care desfasoara in mod regulat activitati fizice in scop recreativ sau fara legatura cu sportul nu formeaza o majoritate in niciun stat membru al UE.
Din raspunsurile participantilor rezulta ca ceea ce ii impiedica sa fie activi este lipsa de timp, urmata de lipsa de motivatie, sau pur si simplu absenta interesului pentru sport.
Activitati sportive – de ce fac europenii sport?
Sondajul arata ca principalul motiv care ii determina pe oameni sa fie activi este imbunatatirea starii de sanatate, urmata de dorinta de imbunatatire a conditiei fizice si de relaxare. Comisia promoveaza beneficiile sportului pentru bunastarea fizica si mentala in fiecare an in cadrul Saptamanii europene a sportului.
Jumatate dintre respondenti si-au exprimat, de asemenea, dorinta de a face miscare in aer liber, pe care Comisia o sustine prin eforturile sale de sprijinire a sportului si activitatii fizice sustenabile, care protejeaza mediul.
O noua tendinta, probabil incurajata de pandemia de COVID-19 si remarcata la aproximativ o treime dintre participantii la sondaj, este practicarea sportului la domiciliu.
Activitati sportive – doar 11% dintre romani fac sport saptamanal
Doar 11,6% dintre romanii de peste 15 ani fac saptamanal sport, conform Institutului National de Statistica. Iar asta nu este tot. Speranta de viata a romanilor este una dintre cele mai mici din Europa, de 75,9 ani, comparativ cu media europeana de 78,2 ani.
Precizam si ca cele mai multe persoane care realizeaza activitati fizice in Romania sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 5-14 ani (50,2%) si tinerii de 15-24 ani (20,5%). Dupa aceasta varsta, ponderea persoanelor care fac sport in timpul liber scade semnificativ, de la 11,0% la grupa de varsta 25-34 ani, la 0,3% la persoanele de 75 de ani si peste.
Cat sport trebuie sa faci saptamanal. Activitati indicate
Un lucru este clar. Ar trebui sa faci sport in fiecare zi, fie ca vorbim despre o activitate complexa sau una lejera. Alt aspect important este sa practici exercitii pentru intarirea musculaturii macar de 2 ori pe saptamana.
De asemenea, ca regula generala este necesar sa faci in jur de 150 de minute de sport intens sau moderat in fiecare saptamana. Poti face si mai putin, atat timp cat practici o activitate foarte intensa. Dar de cele mai multe ori majoritatea oamenilor chiar au nevoie de cele 150 de minute sau chiar mai mult.
Ar fi bine sa ajungi la 200 de minute saptamanal, in special daca vrei ca trupul tau sa fie unul tonifiat si sanatos…mai multe despre sport aici >>>