Secrete de gatit din Franta
Daca si tu vrei sa pregatesti mese speciale si savuroase, este momentul sa incerci aceste secrete de gatit din Franta. Nu degeaba preparetele lor sunt renumite si greu de uitat. Avand in vedere ca sunt atat de apreciate, cu siguranta ti-ar placea si tie sa incerci cateva preparate demne de admiratie.
Asa ca iti vom prezenta cateva secrete de gatit direct din Franta, pentru ca tu sa poti pregati la tine acasa aceste mancaruri speciale. Desigur ca va fi nevoie de dedicare, dar daca esti o gurmanda, cu siguranta nu va fi o problema.
Iata ce ne recomanda Andrea Uzarowski, un bucatar specializat in mancarea frantuzeasca: sa nu ne grabim si sa folosim unt de calitate. In acest mod preparatele vor capata o savoare aparte, greu de egalat.
Haide sa vedem despre ce este vorba.
Secrete de gatit din Franta – cu ce sa incepi?
Ingrediente calitative. Stim ca uneori alimentele necesare pentru diverse retete sunt destul de scumpe, dar nu iti recomandam sa faci rabat de la calitate. In special cand vrei sa pregatesti ceva frantuzesc si savuros. Fie ca vorbim despre carne sau fructe de mare, asigura-te ca ingredientele sunt de calitate, iar mancarea va iesi gustoasa, ne sfatuieste Uzarowski.
Foloseste fructe si legume de sezon. Cu siguranta vor face diferenta, dar si in acest caz, s-ar putea sa discutam despre alimente mai scumpe. Din fericire, in Romania poti gasi o varietate de fructe si legume proaspete la piata, iar preturile nu sunt exagerate.
Nu te teme de unt! Desigur, nu spunem ca trebuie sa folosesti cantitati uriase de unt, dar ia-l in considerare. Nu prea poate fi inlocuit, iar savoarea sa este unica. Evident, foloseste un unt de calitate si in niciun caz margarina. Evident ca, in cantitati mici, nu iti va afecta silueta. Tocmai de aceea portiile sunt mici, dar satioase, datorita ingredientelor.
Secrete de gatit din Franta. Nu uita sa pregatesti ingredientele!
Pregateste ingredientele dinainte. La ce ne referim? Un lucru foarte simplu, sa ai deja totul pregatit in momentul in care te apuci de gatit. Toaca-le sau marunteste-le si dupa aceea deschide focul.
Foloseste condimente si arome. Sa nu uitam de frunzele de dafin, patrunjel, cimbru, coriandru, busuioc sau tarhon. Sunt doar cateva dintre condimentele pe care ar trebui sa le folosesti mai des. Daca poti sa le cultivi in ghivece sau in gradina si sa le ai proaspete este si mai bine, in mod evident.
Gateste lent, la foc mic. „In retetele traditionale din Franta dureaza mult timp sa prepari mancarea. De exemplu atunci cand prepari coq au vin, torni putin vin, amesteci, etc si tot procesul dureaza undeva la 3 ore”, declara Andrea Uzarowski. „Este necesar ca aromele sa se intrepatrunda, tocmai de aceea este nevoie de timp pentru a le gati.”
De asemenea, va trebui sa inveti sa faci sosuri, pentru ca sunt esentiale in bucataria franceza, acestea conferind savoare preparatelor. Fie ca vorbim despre bechamel, sos de rosii sau sos olandez, toate sunt vitale in gastronomia franceza.
De asemenea, francezii se ocupa si de prezentare, asa ca „platingul” sau modul in care aranjezi preparatele in farfurie ar trebui sa fie cireasa de pe tort. Bon appetit!