De ce este importanta alaptarea bebelusului in primul an de viata?
Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru copil, cu toate ca exista circumstante exceptionale in care se considera ca o mama nu isi poate alapta copilul. Laptele matern ii ofera bebelusului cel mai bun start, iar alaptarea este un mod natural de hranire. Copilul stie instinctiv cum sa se hraneasca la pieptul mamei si rareori poate avea nevoie de asistenta. Se considera ca laptele matern este hrana perfecta pentru bebelus, deoarece compozitia sa nutritionala se modifica in functie de nevoile bebelusului, care pot varia de la o zi la alta si de mai multe ori pe parcursul aceleiasi zile.
Ce este colostrul?
Colostrul mai este numit primul lapte si corpul mamei il produce in primele zile dupa nastere. Compozitia colostrului este foarte diferita de laptele matern matur. Este deosebit de important pentru sanatatea si dezvoltarea pe termen lung a bebelusului. In comparatie cu laptele matern matur, colostrul are un continut mai mare de proteine. O mare parte din proteine este prezenta sub forma de imunoglobuline, adica anticorpi, care ajuta la protejarea bebelusului impotriva infectiilor. De asemenea, colostrul are un continut mai mic de grasimi decat laptele matur si este bogat in minerale si in vitaminele A, D si B12.
Cum difera laptele matern de laptele praf?
Cerintele de energie ale sugarilor reflecta cantitatea necesara pentru a le sustine sanatatea, cresterea adecvata, compozitia corporala optima si nivelurile de activitate fizica adecvata etapei lor de dezvoltare. In mod surprinzator, bebelusii au nevoie de 3-4 ori mai multa energie decat adultii. Energia din laptele matern este furnizata de grasimi, carbohidrati si proteine. Desi formula de lapte praf este foarte bine elaborata, in continuare nu are aceeasi calitate precum laptele matern, motiv pentru care toate mamicile sunt incurajate sa isi alapteze bebelusii cel putin pe perioada primelor 6 luni de viata, iar daca este cu putinta, alaptarea poate continua pana cand copilul va implini 2 ani. Intr-o farmacie online puteti gasi toate articolele de care aveti nevoie pentru a va alapta bebelusul, inclusiv tampoane pentru sani si pompe manuale si electrice.
Grasimea, carbohidratii si proteinele din laptele matern
Laptele matern prezinta un profil nutritional perfect, motiv pentru care reprezinta hrana ideala pe parcursul primului an de viata al copilului. Desi mamicile pot opta pentru mancare bebelusi solida inca de la 4 luni, diversificarea nu are rolul de a sustine dezvoltarea copilului, fiind mai degraba recomandata pentru expunerea la noi gusturi si texturi. Grasimea este o sursa concentrata de energie, care este necesara pentru cresterea si dezvoltarea copilului. De asemenea, grasimea ofera copilului o sursa de acizi grasi esentiali si acizi grasi polinesaturati cu lant lung necesari pentru dezvoltarea creierului, retinei si tesutului nervos si pentru absorbtia vitaminelor liposolubile A, D, E si K. Continutul de grasimi din laptele matern este foarte variabil, ceea ce face ca laptele matern sa fie considerat pe buna dreptate alimentul perfect pentru bebelusi. Laptele matern are cea mai mica cantitate de grasime dimineata, ceea ce inseamna ca astampara setea cu care se trezeste bebelusul. De asemenea, fiecare hranire la san incepe cu un lapte mai subtire, dupa care devine mai gras si mai consistent, tinand astfel si de sete si de foame. La randul lor, carbohidratii ofera sugarilor o sursa majora de energie, eliberand proteinele necesare pentru crestere. Principala sursa de carbohidrati din laptele matern este lactoza. Lactoza este benefica pentru copil, deoarece imbunatateste absorbtia calciului. Laptele matern contine si un grup de carbohidrati nedigerabili, numiti oligozaharide. Oligozaharidele nu sunt digerate in partea superioara a tractului gastro-intestinal, ajungand intacte in colon, acolo unde sunt folosite ca hrana pentru bacteriile benefice, sporind numarul acestora (de exemplu, Bifidobacteria). S-a demonstrat ca bifidobacteriile au proprietati protectoare, cum ar fi inhibarea agentilor patogeni -bacteriile care formeaza boli -, precum si sustinerea dezvoltarii sistemului imunitar. In cele din urma, proteinele prezente in laptele matern, si anume zer si cazeina, ofera bebelusului o sursa de aminoacizi esentiali pentru crestere.