Cum alegi vinul potrivit in functie de ceea ce mananci?
Cum alegi vinul potrivit in functie de ceea ce mananci? Vinul servit la masa trebuie sa se potriveasca perfect cu mancarea din farfurie, iar carnea este unul dintre ingredientele in functie de care se face alegerea soiului adecvat.
Regula principala este ca felurile de mancare care au ca baza carnea alba sa fie insotite de vinuri albe, in timp ce preparate cu/din carne rosie sa fie servite in compania unui vin rosu.
In cele ce urmeaza, vom intra mai profund in detalii si iti vom prezenta cele mai potrivite combinatii intre diferitele tipuri de carne si soiurile de vin.
Cum alegi vinul potrivit in functie de ceea ce mananci? Pestele si fructele de mare
In acest caz, vorbim despre carne alba, asa ca vinul ales trebuie sa fie neaparat unul alb. Carnea de peste are, insa, proprietati diferite in functie de specie, iar acest lucru este valabil si in cazul fructelor de mare. Din fericire, exista si o gama variata de soiuri de vin alb, asa ca poti gasi bautura potrivita pentru fiecare situatie in parte.
Astfel, pestele cu o carne mai slaba, cum este cazul carasului sau al bibanului, se consuma cu un vin alb usor, cu o aroma discreta si gust racoritor. De cealalta parte, pestele mai gras, precum scrumbia, somonul sau macroul se consuma in compania unui vin alb cu o aroma puternica si aciditate revigoranta pentru a „taia” grasimea.
In ceea ce priveste fructele de mare, acestea merg cel mai bine cu un vin alb usor, dar si cu sampanie sau vin spumant.
Ca soiuri, iti recomandam Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc sau un Muscat Ottonel.
Cum alegi vinul potrivit in functie de ceea ce mananci? Carnea de vita
Carnea de vita este prin excelenta o carne rosie, asa ca atunci cand o ai in fata pe farfurie, bucura-te de aroma unui vin rosu! Si de aceasta data, trebuie sa tii cont de cantitatea de grasime, pentru a alege soiul de vin cel mai bun.
Carnea mai slaba merge cu un vin rosu sec sau demisec, in timp ce toate carnurile grase cer un vin mai corpolent, cu aciditate mai ridicata. Soiurile Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir iti vor oferi cele mai bune variante de vin pentru carnea de vita.
Carnea de pasare
La acest capitol, vinul se alege in functie de pasarea care ajunge in farfurie, intrucat proprietatile carnii difera de la o specie la alta. De exemplu, carnurile de pui, de curcan sau de prepelita sunt albe si slabe si se consuma cu vinuri albe seci sau demiseci.
In acelasi timp, carnea de rata/gasca este ceva mai grea si merge perfect cu un vin rosu usor, cum ar fi un Pinot Noir. De asemenea, carnea de pasare gatita la cuptor cu sosuri sau legume poate fi servita alaturi de un vin rosu cu consistenta medie, ca de exemplu din soiurile Merlot sau Feteasca Neagra.
Carnea de porc
Avem de-a face iarasi cu o carne rosie, asa ca vinul servit alaturi va fi automat unul rosu. Carnea macra si cea preparata pe gratar merg cel mai bine cu un vin rosu usor precum Feteasca Neagra sau Pinot Noirul, in timp ce preparatele din carne cu grasime si cele cu sosuri necesita un vin de corpolenta medie…mai multe despre vinuri citeste pe mediafax >>>