Impactul stresului asupra pielii poate afecta intregul corp, de la celule si tesuturi pana la organe. Deoarece acest „inamic invizibil“ este greu de eliminat din vietile noastre, este important modul in care reusim sa gestionam nivelul de stres.
Stresul provoaca un raspuns chimic in organism, ceea ce face pielea sa fie mai sensibila si reactiva. Astfel, stresul poate inrautati manifestarile anumitor probleme cutanate. De pilda, poate agrava psoriazisul, rozaceea, acneea si eczema. De asemenea, poate provoca urticarie si, in acelasi timp, poate face dificila vindecarea ranilor.
Desi, in cele mai multe situatii, stresul nu reprezinta o cauza propriu-zisa pentru dezvoltarea anumitor afectiuni ale pielii, acesta este unul dintre factorii care accentueaza simptomele si ingreuneaza vindecarea problemelor cutanate.
Iata cateva metode prin care poti tine nivelul de stres sub control si poti limita efectele acestuia asupra sanatatii pielii.
Indiferent cat de obosit sau stresat esti, este important sa ai grija de sanatatea ta. Asadar, nu iti neglija pielea si respecta rutina de ingrijire in fiecare zi. Ce presupune acest lucru? In primul rand, curatarea, tonifierea si hidratarea tenului (atat dimineata, cat si seara). In rutina de dimineata, dupa cei trei pasi esentiali, este indicata folosirea unor produse cu factor de protectie solara. Imbatranirea prematura a pielii are printre cauze expunerea fara protectie si pe termen lung la razele ultraviolete. Pe de alta parte, in rutina de seara, in etapa de curatare, trebuie introdusa si demachierea, pentru a avea un ten lipsit de impuritati si luminos.
In timpul somnului, are loc regenerarea organismului. Pielea, muschii, inima, creierul – toate beneficiaza de pe urma unui somn odihnitor.
In perioada de odihna, fluxul sangvin creste, iar pielea isi reconstruieste fibrele de colagen si repara daunele cauzate de expunerea la radiatiile ultraviolete. Astfel, riscul de aparitie a ridurilor si a petelor pigmentare scade.
Totodata, studiile au aratat ca adultii care dorm mai putin de opt ore pe noapte au niveluri de stres mai mari decat cei care dorm cel putin opt ore.
Sportul este benefic pentru sanatatea intregului organism si poate fi practicat la orice varsta. In timpul exercitiilor fizice, creste fluxul sangvin, ceea ce face ca sangele sa transporte oxigen si substante nutritive catre celulele din intregul corp, inclusiv catre cele de la nivelul pielii.
Pe de alta parte, a fost dovedit faptul ca exercitiile fizice sunt un bun remediu impotriva stresului. Pentru ca simptomele anumitor afectiuni dermatologice pot fi accentuate din cauza stresului, realizarea exercitiilor fizice reprezinta o modalitate eficienta de a avea grija de sanatatea pielii.
Specialistii recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi. Indiferent daca e vorba despre o plimbare in parc, antrenament fizic la sala sau jocuri in echipa, sportul, in toate formele lui, contribuie la diminuarea nivelului de stres si la mentinerea sanatatii organismului, implicit a pielii…mai multe puteti citi pe Mediafax >>>
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment