Concluziile studiului ”Evaluarea starii fizico-emotionale, post-pandemie, in randul seniorilor din Romania” au fost prezentate recent in cadrul unei Mese Rotunde, la care au participat medici, academicieni, specialisti in gerontologie si reprezentanti ai institutiilor publice din cadrul Guvernului. Vorbim despre ONG-uri si asociatii, implicate in activitati care sprijina imbatranirea activa.
Studiul a fost realizat in parteneriat cu Asociatia ”Institutul pentru Imbatranire Activa” si Centrul Medical Dr. Furtuna Dan, de catre Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), in perioada aprilie-mai 2022, pe un esantion de 1200 de respondenti, rezidenti in Romania, atat in mediul urban, cat si rural, cu varste de 50+.
”Prin acest studiu ne-am propus evaluarea starii socio-emotionale si de sanatate a varstnicilor, precum si obtinerea unor date despre accesul acestora la servicii medicale si la servicii media de informare, in timpul pandemiei Covid 19. Studiul este valoros prin unicitatea sa, fiind singurul studiu certificat despre evaluarea efectelor pandemiei in randul seniorilor, dar si prin valoarea datelor obtinute, care pot fi utilizate in dezvoltarea unor proiecte noi sau generarea unor politici publice pentru seniori”, a declarat Lacramioara Frasineanu, Manager de Proiect, Senatul Stiintific al Fundatiei Dan Voiculescu.
Femeile au fost mai predispuse la prima infectie decat barbatii (82% fata de 79%), dar recurenta bolii a fost mai mare la barbati. Boala a avut o prevalenta mai mare in randul cardiacilor, decat in randul varstnicilor cu alte boli cronice (38% dintre femeile cu boli cronice erau cardiace spre deosebire de 8%, in randul femeilor supraponderale). Acest lucru evidentiaza ca bolile cardiace au cel mai mare risc la complicatii.
In mare parte, simptomatologia a fost aceeasi, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, mai putin pierderea gustului si a mirosului, care au aparut cu 5 procente mai mult in randul barbatilor. Intre pacientii care au manifestat forme severe ale bolii, prevalenta a fost mai mare cu 3% in randul femeilor.
Tendinta de a consuma antibiotice fara recomandarea medicului
Concluzie: 69% dintre varstnici nu iau antibiotice fara prescriptie medicala, iar in cazul unei probleme medicale, 82% prefera consultul medical in vederea unei prescriptii medicale.
Accesul la servicii medicale si ingrijire
Concluzie: Varstnicii au continuat sa mearga la medic in timpul pandemiei, au luat tratament pentru bolile cronice si au recoltat analize. 37% au mers la medic de 2-3 ori pe an, iar 17% nu au mers deloc.
Pentru 18% dintre varstnici, izolarea a fost principala schimbare produsa de pandemie, iar 20% au continuat sa se intalneasca cu prietenii, de cateva ori pe luna. La nivel emotional, mai putin de jumatate dintre seniori nu au fost afectati de pandemie. 40% dintre barbati si 37% dintre femei au fost foarte putin afectati de pandemie si un procent egal de 7% s-au declarat foarte afectati de pandemie.
Persoanele de varsta a treia s-au simtit discriminate sau marginalizate (in proportie de 10% dintre respondenti) de catre medici (24%), din cauza izolarii (22%), prin restrictii (19%), prin ostilitatea celor din jur (5%), in mod verbal (4%) si din cauza lipsei de acces la medic (3%). 2% din numarul total de respondenti au declarat ca au fost agresati verbal, in timp ce 93% au declarat ca nu s-au confruntat cu astfel de situatii.
In egala masura, respectiv 40% dintre persoanele de varsta a treia au considerat ca unele dintre masurile impuse de autoritati au fost corecte si necesare iar altele discriminatorii, iar 39% au considerat ca majoritatea au fost corecte si necesare. Doar 14% au considerat ca masurile respective au fost in majoritatea lor discriminatorii si/sau abuzive.
Adaptarea la schimbarile impuse de pandemia de COVID 19, in privinta accesului la servicii si produse de consum…citeste continuarea pe mediafax >>>
Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment