Noutati

Sticla: unde si cum o reciclezi corespunzator

Sticla este un tip de deseu usor de reciclat care ne permite sa utilizam mai eficient resursele disponibile. Descopera in acest articol cum decurge procesul de reciclare, ce tipuri de sticla poti recicla, cum le pregatesti pentru colectare si unde se recicleaza.

De fiecare data cand producem ambalaje noi din sticla, avem nevoie de materii prime. Din pacate, acestea nu sunt nelimitate, iar supra-consumul poate cauza probleme pentru planeta. De exemplu, folosind nisip pentru sticle, riscam eroziunea solului din zonele de coasta. Astfel, reciclarea e o solutie pentru protectia mediului inconjurator si ne ajuta in acelasi timp sa facem economii.

Cum se recicleaza sticla

Procesul de reciclare a sticlei este simplu de inteles. Pentru inceput, deseurile sunt sortate in functie de culoare. Dupa aceea, sunt sparte si macinate, iar impuritatile se elimina. Cioburile sunt topite, apoi transformate in granule. Din aceste granule putem realiza noi ambalaje si produse din sticla.

Spre deosebire de plastic sau hartie, sticla poate fi reciclata la nesfarsit. Asta inseamna ca nu isi pierde proprietatile in timpul reciclarii si nu trebuie combinata cu material virgin. Acelasi lucru e valabil si pentru metal. Plasticul si hartia, in schimb, pot fi reciclate doar de 5-7 ori.

Ce deseuri din sticla poti recicla

Cele mai multe deseuri din sticla sunt reciclabile, insa iti recomandam sa verifici eticheta produsului. Potrivit legii nr. 249/2015 din 28 octombrie 2015, producatorii sunt obligati sa utilizeze un sistem de marcare si identificare pentru ambalajele reciclabile. Marcarea se face fie pe eticheta, fie direct pe ambalaj. In cazul sticlei, vei observa un simbol-triunghi format din 3 sageti, in interiorul caruia se afla GL.

Poti colecta pentru reciclare sticle si borcane, recipiente de la produse de curatenie si cosmetice, dar si alte deseuri din acest material. Mai multe puteti descoperi si pe emediu >>>

In acelasi timp, e bine sa cunosti lista articolelor care NU se recicleaza. Astfel, urmatoarele deseuri pot fi doar reutilizate, folosite in proiecte DIY sau aruncate la gunoi.

ferestre

oglinzi

pahare

ceramica

sticla vopsita

vaze de flori

sticle de laborator

becuri si neoane (se colecteaza in pubela DEEE)

sticla termorezistenta

recipiente de lac de unghii, vopsea si altele care au avut substante periculoase

Cum se colecteaza sticla pentru reciclare

Recipientele din sticla se colecteaza doar curate. De aceea, e nevoie sa le clatesti cu apa sau, daca e cazul, sa le speli cu sapun sau detergent de vase. Apoi, se lasa la uscat. Daca recipientul are eticheta, e bine sa o scoti, insa acest pas nu e obligatoriu. Atentie, capacele de metal se colecteaza in pubela pentru metal, cea galbena. Cat despre dopurile de pluta de la sticlele de vin, acestea se arunca la gunoi.

Probabil ai observat ca sticla are culori diferite: transparenta, verde si bruna. In alte tari, tipurile diferite de sticla se colecteaza in pubele separate. In Romania, insa, se colecteaza impreuna, urmand a fi separate la centrul de reciclare. Astfel, toate deseurile se depoziteaza in pubela verde.

Reciclarea sticlei ne permite sa economisim timp, bani si resurse naturale pretioase. Totodata, reducerea cantitatii de deseuri generate reduce poluarea si protejeaza mediul inconjurator. Speram ca acest articol ti-a fost de folos in a intelege mai bine procesul de reciclare a sticlei, cum se pregateste aceasta pentru colectare si ce deseuri nu se recicleaza…mai multe pe mediafax >>>

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Gustari de POST sub 100 de calorii

Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…

2 zile

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

3 zile

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

4 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

5 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

5 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri