Depresia postnatala afecteaza 1 din 8 mame! Ce trebuie sa stii
Depresia postnatala este o conditie medicala care afecteaza 1 din 8 mame la nivel mondial, iar in tara noastra situatia este similara, potrivit expertilor.
Pentru a creste gradul de constientizare a acestei afectiuni, Asociatia Impreuna in Depresia Postnatala (A.I.D.P.) vine cu lamuriri, in acest sens.
„Din pacate, in ciuda incidentei mari, depresia postnatala este inca un subiect nediscutat in randul mamelor care, de teama ca vor fi judecate, aleg sa ascunda ori sa isi nege suferinta. Ori recunoasterea este primul pas spre vindecare. Cred ca prin acest eveniment si de altfel prin intreaga campanie ajutam mamele, si implicit familiile lor, sa recunoasca aceasta afectiune si sa ceara ajutor de la specialisti, pentru a o trata. Sa mergi la psihoterapeut nu este o rusine, este o necesitate si poate fi chiar o oportunitate de a te cunoaste mai bine si de a deveni astfel un parinte mai bun pentru copilul tau,“ a spus Alina Harsan, fondatoarea Asociatiei Impreuna in Depresia Postnatala.
„Sanatatea mentala este la fel de importanta ca sanatatea fizica. Doar daca noi, parintii, suntem sanatosi fizic si echilibrati emotional putem sa ne sustinem copiii, astfel incat sa isi atinga potentialul maxim. La Secom, credem in rolul esential pe care il are educatia pentru sanatate, de aceea ne bucuram mult sa sustinem campania si, in timp, sa ajutam la prevenirea acestei afectiuni,” a spus Alina Tataru, Corporate Communications Manager.
Depresia postnatala sau depresia postpartum
In urmatoarele luni, Asociatia Impreuna in Depresia Postnatala isi propune sa distribuie brosuri informative si sa fie prezenta la cursuri de puericultura in alte doua maternitati din tara, pentru a fi mai aproape nu doar de mame, ci si de tati. Se estimeaza ca 1 din 10 tati ar putea sa resimta starile unei depresii postpartum, in urma lipsei somnului si a schimbarilor aparute in viata cuplului.
Depresia postnatala poate aparea oricand dupa nastere, chiar si dupa un an de zile de la aceasta, si se manifesta printr-o labilitate afectiva a proaspetei mame, ale carei simptome includ: insomnie, iritabilitate sau furie, oboseala extrema, sentimente de vinovatie, rusine sau lipsa de valoare, modificari de dispozitie, dificultate de a se atasa de copil, ganduri ca isi va rani copilul. Netratata, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult, iar uneori, o depresie netratata poate deveni o forma cronica de boala…mai multe pe mediafax >>>
Depresia postnatala – un fenomen real
Dupa cum probabil banuiesti, depresia postnatala este un fenomen cat se poate de real. Din cauza schimbarilor hormonale, a stresului impus de sarcina si a multitudinii de transformari, femeile incep sa se confrunte cu un psihic afectat, care parca nu mai poate face fata.
Desigur, nu se intampla in cazul tuturor femeilor care au nascut, dar cifra celor care sufera de depresia post-partum este in crestere. Asa ca, daca si tu ai experimentat astfel de stari de tristete si furie, nu te speria. Este ceva perfect normal si li se intampla multor femei. In special cand te afli la prima sarcina si nu prea stii ce urmeaza sa se intample.
In loc de fericire, multe mamici se confrunta cu stari de anxietate si disperare, totul devenind un chin. In loc sa fie in al noualea cer, parca nu isi mai doresc nimic de la viata si incep sa se simta vinovate.
Asa cum am specificat si mai devreme, schimbarile care se petrec sunt majore, asa ca emotionalul femeii este puternic afectat, in aceasta perioada. Activitatea hormonala este crescuta, asa ca nu este usor sa iti pastrezi calmul. Multe viitoare mamici sunt ingrijorate, in special pentru ca in sarcina se presupune ca ar trebui sa fii calma si relaxata, pentru a nu stresa pruncul…mai multe despre depresia postnatala >>>