Vesti mai putin bune, avand in vedere ca un studiu recent arata ca romanii petrec cel mai mult timp conectati online, in fata ecranelor (80%) si cel mai putin (68%) in contact cu natura.
Dintre locuitorii a opt tari europene si au cele mai mari dificultati in crearea si mentinerea relatiilor interpersonale (66%), potrivit studiului mentionat.
33% dintre romani nu au privit nici macar o data cerul in ultima saptamana. Cu toate acestea, romanii sunt cei mai orientati catre natura si considera contactul cu aceasta foarte important in proportie de 64% si, de asemenea, se afla pe locul I in topul tarilor europene la recunoasterea diferitelor specii de pasari.
Sindromul „Dropped Head” (al „Capului aplecat in ecrane”) provoaca afectiuni ale coloanei vertebrale pe termen lung, iar lipsa expunerii la lumina naturala creeaza dezechilibre fizice, mentale si emotionale.
93% dintre participantii la studiu au convingerea ca tehnologia le rapeste oamenilor anumite lucruri cu sens din viata si 66% dintre romani cred cu tarie ca progresul civilizatiei a produs indepartarea dramatica a omului de natura, aflandu-se pe primul loc, in topul tarilor europene, cu aceasta credinta.
Mai mult ca oricand, apreciem natura si ne dorim sa petrecem cat mai mult timp in aer liber si in mijlocului ei. Insa aceasta dorinta ramane de cele mai multe ori aspirationala, relatia cu mediul inconjurator fiind lipsita de constanta si substanta. In realitate, petrecem mai putin de o ora in fiecare zi afara, in natura, iar cei mai multi oameni petrec o treime din viata, respectiv 5.000 de ore pe an, cu ochii in ecrane. Acestea sunt cateva dintre rezultatele si concluziile celui mai recent sondaj realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, in perioada 3-6 septembrie 2021, in randul a 2.408 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din opt tari europene: Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.
Desi 95% dintre cei intervievati au declarat ca mediul inconjurator este foarte important pentru ei, ca natura ar trebui protejata mai mult, facand referire si la schimbarile climatice si ca si-ar dori sa petreaca mai mult timp in aer liber, in realitate pentru 70% dintre ei contactul zilnic cu mediul natural lipseste cu desavarsire.
Aceasta necesitate este si mai puternica pentru cei care traiesc in orasele dezvoltate si se afla in directa corelatie cu stilul de viata al comunitatii si lipsa accesului sau existentei spatiilor verzi in regiunile urbane.
Ce putem face pentru a ne putea folosi in continuare de facilitatile tehnologiei moderne, dar si pentru a ne bucura de beneficiile naturii? In primul rand, sa devenim constienti de folosirea mult prea indelungata a device-urilor si de comportamentul nostru in relatie cu mediul online. In al doilea rand, sa petrecem mai mult timp in natura, intr-o stare de prezenta si observare a acesteia, observa Mediafax.
A trai constient o plimbare in natura si a observa detaliile inseamna o investitie in sanatate si in starea de bine, mai ales cand ne confruntam cu foarte mult stres si o suprasarcina informationala.
Doua aspecte foarte prezente in mediul urban intens dezvoltat, in care fiecare al treilea locuitor, potrivit studiului, petrece mai putin de 2 ore afara in zilele libere de la serviciu sau de la scoala. Rezultatele sunt mult mai scazute pentru perioada cuprinsa in timpul saptamanii, in care 2/3 dintre acestia petrec mai putin de 2 ore in aer liber.
In acest context, expertii estimeaza ca 15% din populatia globala sufera din cauza Tulburarii afective sezoniere (TAS) sau a depresiei de toamna – iarna, cauzata de lipsa luminii naturale si de timpul in exces petrecut in fata ecranelor. Acestea au un impact negativ asupra abilitatii oamenilor de a construi si mentine relatii cu semenii, zona in care romanii ating cea mai mare proportie de dificultate, 66%, in comparatie cu slovacii (57%) sau cu cehii, care sunt cel mai putin afectati (44%).
Dezvoltarea urbana, noile tehnologii, stilul de viata, cresterea traficului si a timpului petrecut in masina – toate contribuie la limitarea timpului petrecut in natura si, mai ales, la a fi prezent si a observa detalii din mediul inconjurator.
Astfel, doar putin peste jumatate dintre cei care au raspuns (57%) privesc in jur atunci cand se afla in afara casei si observa cerul, norii, pasarile sau soarele. In plus, 33% dintre romani nu au privit niciodata cerul in ultima saptamana.
Cu toate acestea, romanii sunt cei mai orientati catre natura si considera contactul cu aceasta foarte important in proportie de 64%, din tot studiul si de asemenea, se afla pe locul I in topul tarilor europene la recunoasterea diferitelor specii de pasari, in contextul in care 41% dintre respondeti recunosc doar maximum 5 specii.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment