Categorii Fără categorie

Tot ce ar Trebui sa Cunosti Despre Tromboflebita Superficiala

Tromboflebita superficiala este cauzata de prezenta unui cheag de sange sub piele si este o afectiune inflamatorie a venelor care apare cel mai des la nivelul membrelor inferioare si doar ocazional la nivelul membrelor superioare sau la gat. Este o afectiune de care sufera mai des femeile si se poate preveni si trata.

Simptomele tromboflebitei superficiale

Cele mai comune simptome ale tromboflebitei superficiale includ inflamatii si roseata la nivelul pielii de-a lungul unei vene, senzatie de caldura la nivelul pielii si a tesutului din jurul venei, senzatie de sensibilitate si durere care se agraveaza la aplicarea unei presiuni, durere la nivelul membrului afectat, vena intarita si inchidere la culoare a pielii de peste vena afectata.

Daca simptomele se agraveaza si apar frisoanele si febra, poate fi semnul unei afectiuni mai grave si este necesara asistenta medicala de specialitate.

Cine poate fi afectat de tromboflebita superficiala

sunt mai multi factori care cresc riscul de a suferi de tromboflebita superficiala, iar cei mai des intalniti includ:

  • Injectiile in vena sau montarea unui cateter;
  • Pozitia culcat pe spate pentru o perioada indelungata;
  • Varice;
  • Sarcina;
  • Infectiile;
  • Afectiuni care cresc coagularea sangelui;
  • Obezitatea;
  • Fumatul;
  • Contraceptivele orale si tratamentele hormonale.

De asemenea, persoane trecute de varsta de 60 de ani, cele care au suferit un accident vascular cerebral sau de o rana care a generat paralizia membrelor sunt si ele supuse riscului de a dezvolta tromboflebita superficiala.

Metode de diagnosticare a tromboflebitei superficiale

Medicul va examina zona afectata si pielea, va verifica pulsul, tensiunea arteriala, circulatia sanguina si temperatura pacientului. totodata, poate efectua cateva teste cum ar fi:

  • Ecografie Doppler pentru membre inferioare – este un test neinvaziv in care se folosesc undele sonore pentru a masura fluxul sanguin si tensiunea arteriala;
  • Ultrasunete duplex  – este o procedura care foloseste o combinatie de ultrasunete Doppler si ultrasunete traditionale pentru a capta imagini ale fluxului sanguin;
  • Venografia – este un tip de radiografie rar folosit care implica injectarea unui colorant special in vene pentru a capta imagini ale fluxului sanguin;
  • scanare RMN sau Ct – furnizeaza imagini ale zonei afectate si permite medicului sa verifice prezenta cheagurilor in vene;
  • Probe de piele sau de sange – sunt utile daca medicul suspecteaza o infectie.

Tratamentul pentru tromboflebita superficiala

In majoritatea cazurilor, tromboflebita superficiala poate fi tratata usor chiar si acasa prin aplicarea compreselor calde pe zona afectata si ridicarea membrelor pentru a reduce inflamarea. De asemenea, petru reducerea umflaturii, poate fi de ajutor purtarea ciorapilor de compresie.

Se mai pot administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care nu necesita reteta precum aspirina sau ibuprofenul. acestea au rolul de a ameliora roseata sau iritatia cauzata de inflamatie.

Tratata adecvat, tromboflebita superficiala se va vindeca in maximum doua saptamani.

In cazurile mai grave cand sunt prezente venele varicoase, insa, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a venei.

Interventii chirurgicale pentru tromboflebita

Ablatia endovenoasa

Implica plasarea unui cateter special in vena safena, cea mai lunga vena din corp care trece de-a lungul interiorului piciorului. Cateterul este introdus facand o mica punctie in gambe. Odata plasat, vor fi trimisi in vena curenti electrici sau energie laser.

Scleroterapia

Consta in injectarea unei solutii direct in vena afectata. Solutia irita captuseala vasului, facandu-l sa se umfle si sa se lipeasca. In timp, vasul se transforma in tesut cicatricial care dispare. acest tratament se efectueaza in cabinet de catre un specialist vascular sau de catre un chirurg si nu necesita spitalizare. 

Ce efecte pe termen lung are tromboflebita superficiala?

In majoritatea situatiilor, tromboflebita superficiala este o afectiune de scurta durata, fara complicatii. totusi, sunt si cazurile mai rare in care aceasta poate genera:

  • Infectii ale pielii cauzate de bacterii care se vor trata cu antibiotice;
  • Tromboza venoasa profunda care apare daca se formeaza un cheag de sange intr-o vena, mai adanc in interiorul membrului. Daca cheagul se rupe si ajunge la plamani, poate pune in pericol viata pacientului.

Exceptand aceste situatii rare, pacientii care sufera de tromboflebita superficiala se pot astepta la recuperarea completa in maximum doua saptamani. Daca vena a fost intarita, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult timp pana isi revine. totodata, daca a existat si o infectie sau pacientul sufera si de tromboza venoasa profunda, perioada de vindecare si recuperare va fi mai lunga.

Trebuie mentionat ca tromboflebita superficiala poate recidiva daca pacientul are vene varicoase. In cazul in care pacientul sufera de tromboflebita superficiala recurenta, dar nu are vene varicoase, pot fi necesare teste si tratament suplimentare.

Metode de prevenire a tromboflebitei superficiale

Metodele de prevenire a tromboflebitei superficiale sunt limitate. in primul rand, trebuie indepartata cauza. totodata, cand calatoriti, asigurati-va ca va ridicati si faceti miscare cel putin 10 minute la fiecare doua ore.

Daca trebuie sa stati intins pe perioade mai lungi, miscati regulat bratele si picioarele.

Hidratarea adecvata poate fi o alta masura de prevenire a tromboflebitei superficiale si, daca urmeaza o calatorie lunga, puteti lua in considerare administrarea zilnica a unei aspirine.

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

11 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri