Greierele de casa devine ingredient alimentar!
Comisia Europeana a autorizat comercializarea greierilor de casa (Acheta domesticus) ca aliment nou in UE, asa ca insectele vor deveni o sursa de hrana, in curand.
Este vorba despre a treia insecta pentru care se da aprobare pentru consum si care vine dupa autorizatiile precedente emise in iulie anul trecut pentru larva desicata de Tenebrio molitor si in noiembrie pentru Locusta migratoria.
Greierele de casa va fi disponibil integral, sub forma congelata, uscata sau de pudra. Prezenta autorizare a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluari stricte din partea Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara, care a ajuns la concluzia ca aceasta insecta nu prezinta pericole pentru consum daca este folosita conform descrierii inaintate de intreprinderea solicitanta.
Greierele de casa – aliment in Europa!
Produsele care contin acest nou aliment trebuie sa fie etichetate corespunzator pentru a semnala eventuale reactii alergice.
In ultimii ani, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a ajuns la concluzia ca insectele reprezinta o sursa de alimentatie hranitoare si sanatoasa, avand un continut ridicat de grasime, proteine, vitamine, fibre si minerale.
In plus, insectele reprezinta o parte consistenta a alimentatiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial. In contextul Strategiei europene De la ferma la consumator, insectele au fost, de asemenea, identificate ca reprezentand o sursa alternativa de proteine care ar putea inlesni trecerea catre un sistem alimentar mai durabil.
Dupa cum stiti deja, in Asia se consuma insecte de secole, iar carti precum Studiul China arata ca acestia sunt printre cei mai sanatosi din lume. Desigur, si consumul ridicat de orez, legume si peste proaspat are o importanta majora, informeaza Comisia Europeana.
Daca nu sunteti inca pregatiti sa mancati insecte, poate reduceti carnea, unul dintre principalii factori de poluare la nivel mondial.
Asa ca iti recomandam sa incerci regimul flexitarian, atat de bine primit in Occident si adoptat deja de milioane de oameni.
Regimul flexitarian, ce presupune si de ce ar trebui sa-l incerci?
In primul rand, va trebui sa fii atenta la ceea ce mananci, in sensul ca nu ar trebuie sa depasesti 30% grasimi, 20% proteine si 50% glucide, intr-o zi normala. Asa ca trebuie sa acorzi putina atentie produselor pe care le consumi.
Nu depasi mai mult de 25 de grame de fibre, pe zi.
Ce ar trebui sa consumi in regimul flexitarian?
– fructe si legume
– cereale integrale
– paine neagra, din faina integrala
– orez…afla totul despre regimul flexitarian >>>