22 alimente si suplimente care intaresc sistemul imunitar
Sistemul imunitar este de fapt o retea de celule si proteine interconectate care ajuta organismul uman sa se protejeze de diferiti factori, externi si interni. Imunitatea noastra functioneaza inca de la nastere (imunitatea inascuta), dar ea se dezvolta de asemenea pe parcursul vietii (imunitatea dobandita), in principal prin alimentatie si prin contactul direct cu diversi germeni.
Sistemul imunitar joaca roluri importante cum ar fi:
elimina din organism germenii de genul bacteriilor, virusurilor, parazitilor sau fungilor.
poate recunoaste si elimina din organism substantele care pot fi toxice pentru functionarea optima a organismului.
elimina de asemenea celulele care nu mai sunt functionale, sau care au suferit modificari si care pot duce la afectiuni grave (de exemplu celulele canceroase). Practic, sistemul imunitar recunoaste un invadator, identifica celulele cu probleme, sau substantele care pot fi periculoase, le anihileaza si le elimina.
Care sunt elementele sistemului imunitar
Sistemul imunitar este alcatuit din:
celule sanguine: celule albe, monocite, eozinofile si macrofage;
limfocite T si B;
anticorpi;
proteine (citokine): ajuta la reglarea raspunsului la infectie.
Cand vorbim despre o imunitate scazuta
O imunitate scăzută (termenul medical este cel de imunodeficienta) presupune un organism care nu poate produce celule sau proteine pentru a se proteja în mod adecvat. In cele mai multe situatii, cazurile de imunodeficienta sunt dobandite, cu alte cuvinte sunt o consecinta a unor afectiuni precum SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), infectia HIV, cancerul (sau tratamentele specifice acestei afectiuni), malnutritia, tratamentele cu medicamente imunosupresoare.
Exista si cazuri in care imunosuficienta este innascuta, aceasta rezulta in urma unor deficiente genetice ale sistemului imunitar. Imunitatea nu trebuie sa fie crescuta ci mentinuta. Iar acest lucru se poate face cu ajutorul alimentelor si suplimentelor alimentare.
Alimentele care mentin imunitatea organismului
Usturoi: contine antioxidanti si actioneaza impotriva infectiilor, sau a unor afectiuni gastrointestinale.
Ghimbir: este benefic in cazul afectiunilor respiratorii sau anti-inflamatorii.
Citrice: aceste fructe (portocale, lamai, grepfruit, kiwi, mandarine, clementine) contin foarte multa vitamina C naturala, de aceea sunt foarte sanatoase.
Broccoli: contine substante antioxidante, dar pentru ca leguma sa-si pastreze substantele active trebuie sa fie preparata la abur, cat mai putin timp.
Ciuperci: conțin seleniu (mentine sistemul imunitar), vitamina B2 si B3.
Migdale: contin vitamina B2 si vitamina B3, aceste vitamine amelioreaza stresul, in conditiile in care stresul afecteaza puternic functionarea sistemului imunitar.
Ardei iute: contine vitamina C, vitamina A, ceea ce ajuta la o functionare normala a sistemului imunitar.
Nuci: contin grasimi omega 3.
Fructe de pădure: contin mai ales vitamina C si vitamina E.
Morcovi: contin vitamina A, vitamina B, potasiu, fier.
Miere de albine.
Miere de Manuka: este de un tip de miere mai vascoasa, datorita continutului unei proteine. Pacientii cumpara miere de Manuka pentru proprietatile ei antimicrobiene, antibacteriene, antioxidante, antiseptice, antivirale. Mierea de Manuka este singura miere medicinala din lume.
Substantele care mentin imunitatea organismului
Vitamina C: stimuleaza sistemul imunitar. Organismul nu produce si nici nu stocheaza vitamina C.
Vitamina B6 (piroxidina): ajuta la formarea hemoglobinei si este activa in metabolismul proteinelor.
Vitamina E: este o substanta antioxidanta care lupta impotriva infectiilor.
Vitamina D3: ajuta organismul sa absoarba calciu si sa mentina oasele sanatoase.
Leave a Comment