Afectiuni si tratamente

Stai cu privirea in telefon mult timp? Consecintele negative

Sindromul Text Neck Syndrome (“Sindromul Gatului de Text”), adica privitul in telefon pentru perioade indelungate de timp are multe efecte nefaste. Problemele cu ochii si durerile de spate sunt cele mai frecvente probleme care decurg din aplecarea permanenta a ochilor si a capului asupra ecranului.

Nu ne ridicam privirea din telefon nici macar atunci cand suntem afara sau ne aflam in compania celor dragi, prieteni sau rude. Iar acest lucru ne afecteaza sanatatea mentala.

Potrivit celui mai recent raport „HEAD DOWNERS 2021”, generat de sondajul realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, in randul a 2.408 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din opt tari europene (Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia), aceste comportamente si consecintele lor i-ar putea afecta in curand pe mult mai multi dintre noi.

70% dintre respondenti sunt de acord ca petrec prea mult timp uitandu-se la ecranul telefonului, al computerului sau al televizorului.

Text Neck Syndrome sau privitul in telefon

Prin frecventa sa din ce in ce mai ridicata, Text Neck Syndrome a devenit un adevarat pericol pentru sanatatea oamenilor moderni. Acesta este un sindrom dureros ce afecteaza adesea persoanele care folosesc in mod constant dispozitivele mobile.

Sindromul provoaca o senzatie caracteristica de arsura, intepatura la nivelul gatului, rigiditate in miscarile de rotatie ale gatului (pentru a privi lateral sau in spate) si chiar o modificare patologica a curburii coloanei vertebrale superioare (cifoza). De asemenea, manifestarile acestui sindrom pot include si dureri de cap, o alta consecinta a posturii incorecte.

Aceste dureri in zona cervicala si contracturile de la nivelul musculaturii coloanei vertebrale sunt rezultatul direct al unei posturi incorecte generate de mentinerea capului intr-o singura pozitie un timp mult prea indelungat. Atunci cand privim in jos, avem tendinta de a ne cobori capul din ce in ce mai mult, iar greutatea pe care coloana vertebrala trebuie sa o sustina creste exponential.

La o usoara inclinare in jos, formand un unghi de 15 grade, capul cantareste aproximativ 12 kg! Pauzele necesare de la ecranele multimedia, contemplarea privelistii de la fereastra si o scurta plimbare in aer liber sunt exercitii binevenite. Atat pentru starea de sanatate fizica, cat si pentru cea mentala. Dar mai ales pentru evitarea instalarii simptomelor care compun sindromul Text Neck si a patologiilor asociate – cifoza, scolioza, aparitia afectiunilor oculare.

Stare de spirit mai buna si productivitate mai mare

Dependenta copiilor si a adolescentilor de tehnologie este considerata in general o problema foarte serioasa (peste 90% dintre respondenti spun acest lucru) si aproape toti sunt de acord ca tinerii din ziua de azi petrec mai putin timp in aer liber decat generatiile anterioare.

Ce pierdem daca ne concentram cea mai mare parte din timp asupra telefoanelor, chiar si atunci cand suntem afara? Sentimentul diversitatii si perspectiva date de observarea oamenilor care trec pe langa noi, a copacilor, a florilor, a naturii in general. Observarea modului in care anotimpurile si culorile se schimba, felul in care lumina se modifica, in care creste si descreste pe masura ce zilele isi urmeaza drumul calendaristic, schimbarile meteo, toate acestea ne ajuta sa ne reglam ritmul circadian si ne fac sa ne simtim parte din lumea si realitatea inconjuratoare. Potrivit raportului VELUX, 93% dintre respondenti considera ca apropierea de natura are un efect pozitiv asupra sanatatii, informeaza Mediafax.

Invioreaza mintea, relaxeaza corpul

Cresterea accesului la lumina zilei si la aerul proaspat ne ajuta sa lucram, sa gandim, sa invatam si sa ne jucam mai bine. Prin urmare, expunerea constanta la lumina soarelui este esentiala pentru sanatate. De exemplu, cresterea expunerii la lumina naturala este cheia pentru reducerea miopiei. Acest lucru este confirmat de studiile de la Universitatea de Tehnologie Queensland (QUT) din Australia, in care cercetatorii au dovedit ca o expunere mai mica de 60 de minute pe zi a privirii la lumina naturala reprezinta un factor de risc pentru formarea miopiei.

Stilul de viata modern ne predispune la sedentarism si la petrecerea timpului in interior mai mult decat o faceau stramosii nostri. Starea de bine ar trebui sa fie un aspect esential in toate alegerile noastre privind stilul de viata si o prioritate atunci cand vine vorba de casele noastre. Spatiul in care traim nu trebuie sa fie doar un loc care sa ne faca sa ne simtim in siguranta si confortabil, ci trebuie sa ne ajute sa ne mentinem si starea de sanatate.

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

23 de minute

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

23 de ore

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri