Importanta zincului in organism: beneficii si semnele carentei
Zincul este un mineral indispensabil organismului, avand un rol important in intarirea sistemului imunitar. Alte procese din corp in care este implicat, care demonstreaza importanta zincului, sunt sinteza proteinelor, sinteza ADN si reactiile enzimatice, cu scopul de a mentine parametrii organismului la valori normale.
Ca nivel de concentratie in corp, zincul este al doilea oligoelement, dupa fier. Necesarul zilnic de zinc este de aproximativ 11 mg pentru barbai si 8 mg pentru femei. In cazul femeilor insarcinate ori al celor care alapteaza, valorile sunt mai ridicate. Zincul poate fi procurat din multe alimente (nuci, migdale, seminte de dovleac, mazare, fasole, stridii, iaurt natural, carne de vita, carne de porc), dar si din suplimente alimentare pe baza de zinc.
Iata care este importanta zincului in organism si care sunt semnele care indica o carenta.
Importanta zincului: care sunt beneficiile mineralului?
- Ajuta la sustinerea sistemului imunitar. In urma a numeroase studii s-a stabilit ca zincul are rol in activarea celulelor T care sunt responsabile de functionarea sistemului imunitar. De aceea este recomandat in special in sezonul rece, cand virozele respiratorii sunt mai frecvente.
- Stimuleaza capacitatea de invatare. Zincul ajuta la functionarea normala a creierului si a functiei cognitive. Astfel este implicat in mod direct in procesul de invatare si memorare a informatiilor.
- Mentine sanatatea sistemului osos. Acest mineral are rol important in absorbtia de calciu in oase, fiind astfel esential in prevenirea osteoporozei, dar si a altor afectiuni si probleme osoase.
- Are grija de sanatatea pielii, a unghiilor si a pielii. Zincul este de nelipsit din compozitia suplimentelor alimentare care au fost concepute special pentru intarirea podoabei capilare si a unghiilor si pentru infrumusetarea pielii. Este indicat in special in cazul persoanelor cu ten acneic.
- Previne procesul de imbatranire. Mineralul protejeaza celulele corpului impotriva radicalilor liberi care provoaca imbatranirea organismului si favorizeaza si aparitia afectiunilor cardiovasculare.
- Sustine fertilitatea. Alt beneficiu dovedit al zincului este sustinerea fertilitatii atat la femei, cat si la barbati. Are o contributie importanta in procesul de ovulatie la femei si stimuleaza si producerea de material seminal si testosteron la barbati.
- Este implicat in mentinerea unor valori normale ale vitaminei A. Prin urmare, are efecte benefice si asupra sanatatii oculare.
- Are un rol important in procesul de crestere si dezvoltare. De aceea este recomandat ca femeile insarcinate sa creasca doza zilnica de zinc.
Semnele carentei de zinc
Deficienta de zinc se manifesta prin:
- caderea parului;
- unghii fragile;
- stare de oboseala;
- sistem imunitar slabit;
- probleme la nivelul pielii (iritatii, senzatie de uscaciune si mancarime);
- rani care se vindeca greu;
- insomnie;
- diaree acuta.
Carenta de zinc poate fi depistata in urma unor investigatii medicale simple precum testele de sange si de urina, la recomandarea medicului.
O alimentatie echilibrata sta baza sanatatii corpului. Include in dieta zilnica alimente care au un contin ridicat de zinc, iar dupa efectuarea analizelor, daca indica o deficienta, poti completa cu suplimente alimentare.