Romanii petrec cel mai mult timp conectati online
Romanii petrec cel mai mult timp conectati online, in fata ecranelor (80%) si cel mai putin (68%) in contact cu natura.
Este vorba despre un raport realizat dintre locuitorii a opt tari europene. De asemenea, romanii au si cele mai mari dificultati in crearea si mentinerea relatiilor interpersonale (66%), potrivit studiului mentionat.
33% dintre romani nu au privit nici macar o data cerul in ultima saptamana. Cu toate acestea, romanii sunt cei mai orientati catre natura si considera contactul cu aceasta foarte important in proportie de 64%. De asemenea, se afla pe locul I in topul tarilor europene la recunoasterea diferitelor specii de pasari.
Romanii sunt mereu conectati online
Sindromul „Dropped Head” (al „Capului aplecat in ecrane”) provoaca afectiuni ale coloanei vertebrale pe termen lung, iar lipsa expunerii la lumina naturala creeaza dezechilibre fizice, mentale si emotionale.
93% dintre participantii la studiu au convingerea ca tehnologia le rapeste oamenilor anumite lucruri cu sens din viata. 66% dintre romani cred cu tarie ca progresul civilizatiei a produs indepartarea dramatica a omului de natura, aflandu-se pe primul loc, in topul tarilor europene, cu aceasta credinta.
Mai mult ca oricand, apreciem natura si ne dorim sa petrecem cat mai mult timp in aer liber si in mijlocului ei. Insa aceasta dorinta ramane de cele mai multe ori aspirationala, relatia cu mediul inconjurator fiind lipsita de constanta si substanta.
In realitate, petrecem mai putin de o ora in fiecare zi afara, in natura, iar cei mai multi oameni petrec o treime din viata, respectiv 5.000 de ore pe an, cu ochii in ecrane.
Acestea sunt cateva dintre rezultatele si concluziile celui mai recent sondaj realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, in perioada 3-6 septembrie 2021, in randul a 2.408 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din opt tari europene: Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.
Ce putem face pentru a ne putea folosi in continuare de facilitatile tehnologiei moderne, dar si pentru a ne bucura de beneficiile naturii? In primul rand, sa devenim constienti de folosirea mult prea indelungata a device-urilor si de comportamentul nostru in relatie cu mediul online. In al doilea rand, sa petrecem mai mult timp in natura, intr-o stare de prezenta si observare a acesteia.
Privirea in ecrane – dezechilibre si patologii fizici
Contactul cu natura depinde de fiecare in parte si de alegerile facute zi de zi. Lipsa acestuia poate duce la multe probleme de sanatate. Una dintre ele, o consecinta directa a folosirii constante a ecranelor, este reprezentata de tulburarile degenerative ale coloanei, cu precadere a celei cervicale. Acestea sunt cauzate de postura deficitara permanentizata in miscare de aplecare si coborare a gatului pentru a privi in ecrane, cel mai frecvent in cel al telefonului, informeaza Mediafax.
Sindromul numit „Dropped Head Syndrome” („Capul aplecat” sau „Gatul de text”) este un termen folosit de dr. Kenneth Hansraj, neurolog american. El subliniaza ca aceasta constanta coborare a privirii aduce modificari patologice in curbura coloanei cervicale, iar sindromul „Head Down” poate cauza contracturi si dureri musculare de la acute la cronice, atat in aceasta zona, cat si la nivelul omoplatilor sau in regiunea lombara, afectand inclusiv copiii si adolescentii.
Vitamina D si statul in natura
Referirile studiului la frecventa acestui sindrom si la numarul tot mai mare de cazuri si patologii sunt cu atat mai importante cu cat 2021 a fost declarat de catre International Association for the Study of Pain, „Anul durerilor de coloana, la nivel global”[1] cu scopul de a atrage atentia asupra complexitatii patologiei coloanei vertebrale.
De asemenea, petrecerea timpului in compania ecranelor si lipsa contactului cu lumina naturala pot crea o deficienta a vitaminei D care este produsa de corpul uman prin expunerea la soare.
Aceasta este esentiala nu doar pentru sanatatea structurii osoase, a dintilor, ci si pentru a preveni aparitia unor boli precum diabetul de tip 1. Studiul realizat de Susanna Huh si Catherine Gordon[2] in 2008 indica o conexiune nemijlocita intre diminuarea timpului petrecut afara si cresterea rapida a numarului de cazuri ale copiilor care sufera de carente ale vitaminei D.