UE aproba consumul insectelor ca ingredient alimentar!
Consumul insectelor nu este nimic ciudat, daca vorbim despre tarile din Asia. Dar atunci cand auzim ca acest fapt a inceput sa fie o realitate si in Europa, lucrurile se schimba putin.
Recent, Comisia Europeana a autorizat introducerea pe piata a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lacusta calatoare), ca aliment nou.
Va fi disponibil sub forma congelata, uscata si de pudra si este destinat comercializarii ca gustare sau ca ingredient alimentar intr-o serie de produse alimentare.
Consumul insectelor pare sa fie solutia pentru a preveni criza alimentara si totodata protejarea planetei, avand in vedere ca un consum ridicat de carne, lactate si oua duce la o poluare fantastica a pamantului.
Aceasta autorizatie vine in urma unei evaluari stiintifice riguroase, care a concluzionat ca lacusta migratoare este sigura pentru utilizarile prezentate de societatea solicitanta.
Consumul de insecte a fost aprobat in Europa
Produsele care vor contine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potentialele reactii alergice. Aceasta autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, in luna septembrie, din partea statelor membre in care a fost depusa cererea. In luna iunie a acestui an a fost autorizata prima insecta ca aliment nou: viermele galben uscat.
In diverse studii, Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursa de hrana foarte nutritiva si sanatoasa.
Va informam ca au un continut ridicat de grasimi, proteine, vitamine, fibre si minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planeta, au fost identificate in cadrul strategiei „De la ferma la consumator” ca sursa alternativa de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.
Ramane de vazut daca europenii vor fi atrasi de astfel de surse de hrana sustenabile si… gustoase, conform asiaticilor care consuma zilnic astfel de ingrediente.
Dieta vegana. Slabesti si iti mentii sanatatea!
Despre dieta vegana s-au auzit multe in ultimii ani, dar putin inteleg ce inseamna efectiv. Ne referim la un mod de viata mai sanatos, in care alimentele de natura animala sunt complet excluse. Stim, poate fi o mare provocare. Dar este totusi si o maniera facila de a slabi si a avea grija de sanatate.
Nu putine studii confirma ca o dieta preponderent vegana duce la o silueta mai armonioasa si un organism mai puternic. Colesterolul, problemele cardiace, dar si diabetul si cancerul pot fi prevenite si chiar vindecate datorita acestui regim.
Iata si un meniu orientativ in dieta vegana:
Mic dejun – cereale integrale cu o cana de lapte vegetal, fructe de padure, cateva nuci/ un smoothie din fructe/ 2 felii de paine integrala cu vinete…vezi meniul complet in dieta vegana >>>