Menopauza si principalele simptome
Cum ar fi sa privim menopauza ca o alta etapa dintr-o frumoasa si lunga poveste? Viata. Cu bune, cu rele, cu emotii, cu bucurii, cu dragoste, cu pace si uneori, cu razboi. Menopauza e o etapa din viata oricarei femei si, daca o intelegem, ne vom putea bucura chiar si de ea.
Cel putin o data in cursul vietii, o femeie se gandeste la menopauza si la momentul in care ea se va afla in acea etapa. Avand in vedere ca menopauza este asociata, dar si conectata cu imbatranirea, este clar ca gandurile si grijile incep sa se accentueze in jurul varstei de patruzeci de ani. In cele mai multe cazuri, aceasta este varsta la care menopauza debuteaza, desi poate aparea atat mai devreme, cat si mai tarziu.
Menopauza apare pe masura ce nivelul de estrogen din organism scade. Poate sa apar brusc, pur si simplu ne confruntam cu absenta menstrelor dintr-o data, sau poate fi un proces progresiv, menstrele fiind mai rare, o data la doua sau trei luni.
Menopauza si estrogenul
Exista femei care intra in etapa menopauzei inainte de patruzeci de ani, aici vorbim despre menopauza prematura, dar si femei care au menstruatie si dupa cincizeci si cinci de ani, caz in care ar trebui sa fie monitorizate de catre un specialist deoarece pot aparea multiple riscuri.
Trebuie sa mentionam de la inceput ca primele simptome ale menopauzei incep sa se dezvolte cu cativa ani inainte de ultima menstruatie si persista cativa ani dupa aceasta. In majoritatea cazurilor vorbim de aproximativ patru ani inainte si patru ani dupa, dar exista si cateva cazuri unde simptomele pot fi prezente timp de zece ani inainte si dupa.
De ce apar aceste simptome? Pentru ca scade cantitatea de estrogen din corp, acesta fiind principalul hormon feminin, care are efecte asupra tuturor sistemelor.
Care sunt principalele simptome la menopauza?
Vei observa modificari la nivelul parului, al pielii si chiar al unghiilor. Parul se va rupe mai usor, vei observa o cadere mai accentuata, o lipsa a stralucirii. Unghiile vor fi mai fragile, iar pielea mai uscata, astfel ca vei avea nevoie de mai multa hidratare.
La nivelul mucoaselor se vor observa, de asemenea, modificari. Din cauza scaderii tonusului musculaturii pelvine vei observa pierderi involutare de urina la stranut sau efort fizic intens. De asemenea, te vei confrunta cu uscaciunea vaginala.
Un alt simptom intalnit des este cresterea tesutului adipos, mai ales in zona abdominala. Majoritatea femeilor se confrunta cu probleme cu greutatea in etapa menopauzei.
Te poti confrunta cu tulburari de somn, dar si cu frecvente schimbari de dispozitie, cu atitudine pesimista sau chiar depresiva. Poti fi mai nervoasa, mai anxioasa. De asemenea, te vei intalni cu bufeurile, caracterizate prin valuri de caldura.
Dieta la menopauza – ce sa NU mananci?
Vom incepe cu ce nu trebuie sa faci, din punct de vedere al alimentatiei. Va fi nevoie sa eviti mancarurile foarte procesate, de exemplu. Care oricum nu te vor ajuta prea mult in general, din cauza lipsei nutrientilor si vitaminelor.
Evita sa mananci
paine alba si alte produse din faina alba (alege-le pe cele integrale)
cartofi
orez alb (cel brun este recomandat)…de ce? Vezi raspunsul aici >>>