Oricine s-a confruntat macar o data in viata cu o problema dermatologica. Afectiunile dermatologice sunt frecvente, mai ales pentru ca pielea este tot timpul expusa factorilor de mediu.
Desi problemele dermatologice sunt deseori neglijate, trebuie sa intelegem ca si acestea sunt periculoase, deci necesita diagnostic si tratament corespunzator. Exista o multime de boli de piele, de la cele mai usoare, la cele mai grave, netratabile, pe care doar medicul dermatolog le poate diferentia in mod corect.
Totusi, bolile grave de piele sunt destul de rare. Iata care sunt cele mai frecvente boli de piele si cum se manifesta:
Acneea sau cosurile reprezinta acele pustule de mici dimensiuni, inflamate, care au in mijloc o acumulare de sebum alb sau galben. Acneea poate aparea oriunde pe corp, insa cel mai adesea se dezvolta la nivelul tenului, umerilor sau spatelui.
Acneea nu reprezinta o infectie. Aceasta afectiune apare pe fondul unui exces de sebum la nivelul pielii, deseori din cauza dezechilibrelor hormonale. Acest lucru explica de ce acneea este frecventa la pubertate.
Acneea poate fi gestionata eficient si acasa, daca are o forma usoara. Totusi, este important sa mergi la medicul dermatolog, pentru a-ti recomanda o rutina zilnica de ingrijire a pielii acneice si un tratament anti-acnee. In cadrul consultatiei, medicul va stabili daca este vorba de acnee sau alte boli mai severe, cum ar fi foliculita.
Dermatita atopica sau eczema este o afectiune genetica caracterizata de o hipersensibilitate a pielii la diferiti factori de mediu (anumite materiale, sapunuri, detergenti etc.). Boala apare mai ales la bebelusi si se manifesta prin leziuni la nivelul fetei, zonelor de frictiune (subrat, spatele genunchilor) si mainilor.
Zonele afectate sunt ingrosate, uscate, de culoare rosiatica, insotite de mancarime intensa. Pielea atopica trebuie ingrijita cu dermatocosmetice speciale.
Zona Zoster este o boala de piele cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care cauzeaza varicela. Boala se manifesta printr-o durere acuta si prin aparitia unor leziuni umplute cu lichid, asemanatoare herpesului bucal.
Urticaria reprezinta o alergie aparuta in urma intepaturilor sau muscaturilor de insecte, consumului de alimente vechi, contactului cu alergeni din aer (mucegai) sau administrarii unor medicamente. Se manifesta prin bube rosii pe corp, usor denivelate, insotite de mancarime intensa.
Arsurile solare reprezinta alta afectiune dermatologica foarte frecventa, mai ales in sezonul cald. Aceasta apare din cauza expunerii excesive la radiatiile ultraviolete, fara protectie solara si in intervalul orar 10-16, cand razele UV sunt foarte puternice. Se manifesta prin zone de piele rosie, insotite de usturime sau durere.
Dermatita de contact apare in urma contactului pielii cu materiale iritante sau cu potential alergen – bijuterii, metale (nichel, cupru), sapunuri, clor, latex, iedera otravitoare. Se manifesta prin inrosirea pielii si aparitia unor eczeme insotite de mancarime, in zona de contact.
Dermatita de scutec apare la bebelusi, din cauza contactului prelungit cu un scutecele de unica folosinta. Fie bebelusul prezinta o sensibilitate la substantele continute de scutec, fie scutecul nu este schimbat la timp.
Aceasta afectiune se manifesta prin inrosirea zonei inghinale si durere, ceea ce duce la afectarea starii generale a copilului. Se trateaza cu creme speciale.
Piciorul de atlet reprezinta o infectie fungica (cu o ciuperca), manifestata prin mancarimi, zone de piele uscata si rosie, intre degete sau pe talpa. Infectia este favorizata de mediile umede.
Infectia cu virusul herpes simplex cauzeaza aparitia unor leziuni umplute cu lichid la nivelul buzelor. Acestea sunt dureroase si pot dura pana la 10 zile. Virusul ramane inactiv in organism si se activeaza din cauza unor factori precum stresul, schimbarile hormonale sau scaderea imunitatii.
Negii sau verucile sunt umflaturi aspre la atingere, care apar la nivelul degetelor si mainilor. Negii nu sunt periculosi, insa este important sa mentii zona uscata si sa nu incerci sa ii rupi. Acestia se pot transmite prin contact cu obiectele contaminate, motiv pentru care este important sa acoperi negul cu un bandaj.
Asadar, bolile dermatologice sunt destul de comune, insa nu trebuie lasate netratate. Apeleaza la medicul dermatolog, pentru a-ti recomanda cele mai bune tratamente pentru pielea cu probleme.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment