Alimentatie

Cati dintre romani au un regim alimentar sanatos?

Poate ca te asteptai la acest lucru, asa ca nu vei fi uimita sa afli ca romanii nu au un regim alimentar prea sanatos. Ba chiar din contra, doar 8,4% dintre romanii care au peste varsta de 15 ani au un regim alimentar adecvat.

De asemenea, doar 11,6% fac saptamanal sport, se remarca intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Este demn de mentionat ca ziua de 7 aprilie reprezinta totodata si Ziua Mondiala a Sanatatii, tocmai de aceea au fost prezentate aceste informatii de catre institutie.

Din acest total de 8,4%, cea mai mare parte au grija sa nu consume prea multa sare (70%), o buna parte se feresc de grasimi (60%), iar restul au grija sa nu consume prea multe calorii sau zahar (40%).

Romani nu au un regim alimentar sanatos. Mediul urban versus cel rural

Ponderea populatiei de sex feminin care urmeaza un regim alimentar (9,8%) este mai mare decat cea a populatiei de sex masculin (6,8%).

In cazul populatiei din mediul rural se remarca o pondere mai ridicata, fata de cea din mediul urban, a regimului legat de consumul de sare (72,8 fata de 69,9% in mediul urban), iar in cazul populatiei din mediul urban se remarca un regim sporit al numarului de calorii consumate (28,0% fata de 19,6% in mediul rural) si a consumului de zahar (53,0% fata de 48,5% in mediul rural).

Din totalul populatiei rezidente (incepand cu varsta de 6 luni) 99,4% au consumat fructe, 26,5% din persoane mentionand un consum de fructe zilnic. Persoanele de sex feminin (29,8%) au consumat fructe zilnic intr-o proportie mai mare decat persoanele de sex masculin (23,1%).

In mediul urban, populatia consuma zilnic fructe in proportie de 32,1%, in timp ce in mediul rural doar 20,1% din populatie consuma fructe zilnic.

Copiii si tinerii cu varsta pana la 24 ani consuma in medie 1,9 portii de fructe zilnic, in timp ce persoanele in varsta de 75 de ani si peste consuma mai putine fructe zilnic (1,7 portii/zi).

Romani nu au un regim alimentar sanatos – sport si iarasi sport

Ponderea persoanelor din mediul urban care consuma zilnic legume este de 22,0%, mai mare cu 7,9 puncte procentuale decat cea din mediul rural, iar cea care consuma legume de 4-6 ori pe saptamana este de 37,1%, mai mare cu 7,5 puncte procentuale decat cea din rural.

In ceea ce priveste activitatea fizica, mersul pe jos pentru deplasarea in diverse locuri este o activitate pe care 92,7% din populatia rezidenta de 5 ani si peste a desfasurat-o, pentru cel putin 10 minute pe zi, intr-o saptamana obisnuita. Mai mult de o treime din populatia de sex feminin in varsta de 5 ani si peste (40,5%) a mers pe jos, in mod continuu, intre 10 si 29 de minute, cu 5,8 puncte procentuale mai mult decat populatia de sex masculin.

Populatia de sex masculin alege intr-o proportie mai mare decat cea de sex feminin sa mearga pe jos distante mai mari, care totalizeaza o durata zilnica de 2 ore sau mai mult (11,1% dintre persoanele de sex masculin fata de 8,2 dintre persoanele de sex feminin).

Numarul mediu de zile de mers pe jos in scopul deplasarii in diverse locuri intr-o saptamana obisnuita scade pe categorii de varsta de la 6 – 6,1 zile la copii din grupa de varsta 5-14 ani si tinerii de 15-24 ani, la 4,8 zile pentru persoanele de 75 de ani si peste.

Deplasarile pe care oamenii obisnuiesc sa le efectueze saptamanal cu bicicleta, rolele, skateboard-ul etc. sunt efectuate de 17,6% din populatia rezidenta de 6 ani si peste. Populatia de sex masculin a desfasurat intr-o proportie mai mare deplasari cu ajutorul bicicletei, rolelor sau skateboard-ului (24,5%) cu 13,4 puncte procentuale mai mult decat in cazul populatiei de sex feminin.

Femeile traiesc, in medie, cu 5,5 ani mai mult decat barbatii. Statisticile europene, disponibile la nivelul anului 2018, arata ca femeile din Uniunea Europeana traiesc, in medie, 83,7 ani, pe cand speranta medie de viata a barbatilor este de 78,2 ani. Cercetatorii afirma ca aceasta diferenta este explicata in mare parte de stilul de viata, mai sanatos in cazul femeilor, si de ocupatiile diferite ale celor doua sexe.

In Romania, speranta de viata la nastere a fost in anul 2019 de 72,5 ani pentru barbati si de 79,6 ani pentru femei.

…mai multe poti citi pe INS >>>

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

17 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

2 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

3 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

3 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

4 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri