Esti optimista sau ai un comportament toxic? Iata diferenta

Daca si tu te consideri o optimista, ar fi cazul sa citesti mai departe. Pentru ca de multe ori acest optimism poate masca un comportament toxic si nici nu ne dam seama!


In special ca actiunile tale sau ale celor din jur par justificate si tu crezi ca esti pe drumul cel bun. Totusi, sunt anumite semne care nu ar trebui ignorate, daca vrei ca lucrurile sa mearga struna. Asadar, fie ca te consideri o optimista, fie ca ai senzatia ca ai un comportament toxic, sigur te vor ajuta metodele de mai jos.

Am vorbit cu specialisti in domeniul psihologiei, care ne-au atras atentia asupra diferentei intre cele 2 comportamente. De multe ori, aceste diferente sunt minore, dar daca esti un pic atenta la detalii, iti vei da seama la ce ne referim.



Optimism sau comportament toxic? Fii atenta la detaliile care conteaza


Sa spui unui om sa nu mai fie suparat sau negativist poate parea o actiune optimista! Ei bine, nu este. Psihologii recomanda sa acceptam momentele de tristete sau deznadejde ale celor din jur. Chiar este indicat sa le spui celor care trec prin momente dificile sa vorbeasca despre acest subiect si sa se elibereze. „Ce pot face pentru tine” sau „vrei sa discutam despre asta” sunt intrebarile unui optimist…Un om toxic nu va asculta si va spune ca nu trebuie sa ne gandim la ce ne preocupa…Exact invers fata de ceea ce credeam, nu-i asa?


Oamenii toxici care vor sa devina optimisti nu fac lucrurile bine intotdeauna. De exemplu, multi vor sa se „intoarca” la 180 de grade. Nu vor sa mai stea langa oameni care par negativisti, indiferent ca sunt apropiati sau nu. Daca vrei sa fii alaturi de un om, nu il parasesti in secunda doi pentru ca nu vrei sa te incarci cu energie negativa.

Ii spui ca esti alaturi de el indiferent de ce stare psihica are. Cu alte cuvinte, trebuie sa acceptam ce vedem in jur si sa nu ne identificam cu suferintele altora. Ce putem face este sa avem incredere in ei si sa nu-i presam. In acest mod s-ar comporta un optimist.




Esti optimista? Atunci renunta la expresia „altii o duc mult mai rau”


Stii genul acela de oameni? Exista mereu cei care spun sa nu mai fim suparati pentru un anume motiv, pentru ca altii sunt intr-o stare mai rea…Cum poate fi aceasta o dovada de optimism? Bineinteles ca nu este, iar acest gen de comportament nu face decat sa-l enerveze pe cel care aude astfel de vorbe. Asa ca nu esti o optimista daca arunci astfel de replici. Psihologii recomanda ca, in loc de „servirea” acestei lozinci, sa ii spui persoanei cu care vorbesti: Sunt alaturi de tine, nu esti singur(a)

Iarasi nu te poti numi o persoana optimista daca mereu le spui oamenilor ca ar trebui sa fie pozitivi. Da, este adevarat ca oamenii au inceput sa fie constienti de faptul ca gandurile ii influenteaza enorm. Dar de aici si pana la a afirma ca trebuie sa fim tot timpul pozitivi si veseli…este cale lunga!

Sa le spui oamenilor sa nu mai planga ci sa zambeasca…este, de asemenea, un comportament perimat. Dupa cum stii, expertii in psihicul uman recomanda sa plangem atunci cand simtim nevoia si sa ne eliberam. Nu este nicio problema in a ne ascunde emotiile, in special ca reprimarea acestora poate duce la grave probleme de sanatate.

Stresul, unul dintre principalii factori care duc la boli cronice, ne poate influenta enorm. Da-ti voie sa te eliberezi si sa simti acele emotii care te macina. Doar in acest mod poti scapa de ele, iar atunci s-ar putea sa devii un om mai optimist ca oricand.


Nostalgia sustine optimismul. Bucura-te de trecut si apreciaza momentul prezent


Doar in acest mod poti sa fii sigura ca viitorul este promitator. Acceptarea a ceea ce a fost si bucuria fata de momentul prezent te vor conduce intr-un punct favorabil.

Din fericire lucrurile s-au schimbat si in ceea ce priveste studiul psihicului uman. Asa ca in ziua de azi nu este ceva negativ sa te raportezi la un moment din trecut. Nostalgia era privita ca o boala pana in anii 20′, din cauza faptului ca oamenii, in special imigrantii, experimentau anumite stari de agitatie…

mai multe despre nostalgie si optimism >>>

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *