Afectiuni si tratamente

Gastrita: simptome, cauze, tratament

Gastrita se numara printre cele mai comune afectiuni digestive, fiind cauzata de aparitia unor leziuni sau inflamatii la nivelul mucoasei stomacului. Aceasta este unul din cele trei straturi care formeaza peretele stomacului, rolul sau fiind acela de a secreta acidul gastric, indispensabil in procesul de digestie. Anumiti factori pot afecta acest strat care captuseste stomacul, provocand aparitia acelor inflamati si leziuni. Exista doua forme de gastrita – acuta si cronica – cele din prima categorie fiind mai frecvente si vindecandu-se mai usor.

Cauzele gastritei

Cei mai multi factori care pot duce la aparitia gastritei tin de alimentatie si de diversi agenti  patogeni. Printre acestia:

  • Alimentele care genereaza hiperaciditate gastrica. Cresterea nivelului de aciditate la nivelul stomacului determina inflamarea mucoasei gastrice, situatie la care contribuie o serie de alimente si bauturi. Astfel, alimentele consumate prea reci sau prea fierbinti determina o secretie mai puternica de acid gastric. Acelasi efect il au si cruditatile dar si alcoolul, bauturile acidulate, cafeaua si ceaiurile sau alte bauturi care contin cafeina.
  • Unele medicamente. Anumite medicamente actioneaza si asupra mucoasei pe care o „ataca” atunci cand ajung in stomac, provocand inflamarea acesteia. Este vorba, in special, despre analgezicele administrate impotriva durerii dar si despre cele pe baza de cortizon.
  • Stresul. Situatiile stresante genereaza o serie de reactii in organism, printre acestea numarandu-se si secretia de acid gastric. Se creeaza, astfel, hiperaciditate, mucoasa gastrica se inflameaza si, astfel, apare gastrita.
  • Agentii infectiosi. Din aceasta categorie fac parte o serie de virusuri, bacterii, paraziti si fungi care pot ajunge in stomac, afectand mucoasa gastrica. Cele mai frecvente forme de gastrite cu aceasta cauza sunt generate de bacteria Helicobacter Pylori. Aceasta are o forma spiralata care ii permite sa patrunda in mucoasa gastrica, producand leziuni. Studiiledespre giardioza mentioneaza faptul ca infectia cu Helicobacter Pylori favorizeaza si aparitia acestei boli. Explicatia sta in faptul ca bacteria neutralizeaza pH-ul gastric, ceea ce permite dezvoltarea parazitului Giardia lamblia, care provoaca giardioza.
  • Inaintarea in varsta. Mucoasa gastrica se subtiaza odata cu trecerea anilor, devenind, astfel, tot mai vulnerabila. Prin urmare, persoanele varstnice sunt mai predispuse, de aceea, trebuie sa acorde o mare atentie alimentatiei.

Simptomele specifice

Multe forme de gastrita provocate de bacterii sunt asimptomatice, insa, cele care au alte cauze se manifesta printr-o serie de simptome. Cele mai comune simptome sunt arsurile gastrice insotite de dureri de stomac. Frecvent, apar indigestia dar si senzatiile de greata si voma. Senzatia exagerata de satietate dupa masa este un alt semn care indica prezenta gastritei. In cazurile mai severe, in care stratul protector al mucoasei a fost deteriorat iar aceasta intra in contact cu acidul gastric, apar hemoragii si se poate ajunge la ulcer. In cazul gastritelor acute, simptomele debuteaza brusc si au manifestari de scurta durata, in timp ce, in cazul gastritei cronice se intind pe o perioada indelungata.

Cum se trateaza gastrita

Scopul tratamentului in cazul gastritei este reducerea nivelului de aciditate din stomac, pentru a permite mucoasei gastrice sa se refaca natural. Exista trei categorii de medicamente administrate in acest caz, fiecare cu un rol bine definit

  • Antiacizii – sunt medicamente al caror rol este de a neutraliza rapid acidul din stomac, reducand, astfel, intensitatea durerilor si a arsurilor.
  • Blocantii histaminei 2  – ranitidina este cea mai cunoscuta substanta din aceasta gama, avand rolul de a scadea secretia de acid gastric
  • Inhibitorii pompei de protoni – au acelasi rol, de a reduce productia de suc gastric, fiind mai eficienti decat blocantii histaminei 2.

In cazul gastritelor provocate de bacterii este necesar si tratament cu antibiotice. 

Pentru a evita aparitia gastritei, trebuie sa nu mananci foarte mult la o singura masa si sa eviti alimentele care ar putea genera hiperaciditate gastrica. De asemenea, renuntarea la fumat si la alcool contribuie la evitarea unei astfel de probleme.

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

8 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri