Te intrebai ce este taninul din ceai si ce efecte are? Astazi vom descoperi impreuna noi beneficii ale ceaiului, una dintre cele mai sanatoase bauturi. Si nu vorbim doar despre ceaiul verde, avand in vedere ca exista nenumarate sortimente cu proprietati exceptionale.
Majoritatea ceaiurilor au in compozitie antioxidanti, dar si proprietati antiinflamatoare si antivirale. Iar acum este momentul sa aflam ce este taninul din ceai. Poate ai auzit ca acestia sunt polifenoli continuti de plante, iar gustul lor este intens amarui.
Chiar si asa, majoritatea oamenilor s-au obisnuit cu acest gust, iar ceaiul a devenit una dintre cele mai populare bauturi din lume. In caz ca nu stiai, ceaiul este pe locul 2 in preferintele oamenilor din intreaga lume, apa fiind pe primul loc.
Daca este sa vorbim despre un nivel ridicat al taninului, iti putem spune ca ceaiul negru il contine din abundenta, iar urmatorul este ceaiul verde. De unde si gustul usor amarui.
Desigur ca nu doar ceaiul verde si cel negru contin taninuri, asa cum am mentionat mai devreme.
Dar ca sa iti faci o idee, iti prezentam o lista cu alimente ce contin tanin:
– vin rosu
– cafea
– suc de mere
– fructe de padure
– rodie
– prune
– nuci
– masline
– naut
– ciocolata
Dupa cum vezi, lista nu este deloc scurta. Asa ca este momentul sa descoperim beneficiile taninului.
In primul rand, taninurile sunt antioxidanti de exceptie, neutralizand efectele radicalilor liberi si a stresului oxidativ. Asa ca te vor proteja de bolile de inima, cancer si alergii, conform unui raport medical american publicat in „Journal of Pharma Research & Review”, in 2015.
Lupta contra inflamatiilor. Datorita proprietatilor antioxidante, taninurile au rolul de a combate inflamatiile din corp. Echilibreaza bacteriile existente la nivelul intestinelor, prevenind inflamatiile care vin pe tract grastrointestinal.
Au efecte antibacteriene puternice, luptand cu nenumarati patogeni care pot afecta sistemul digestiv uman. Conform unui studiu din 2009, taninurile au un impact serios asupra bacteriei „Helicobacter pylori”, raspunzatoare pentru aparitia ulcerelor stomacale.
Ce este si mai interesant consta in faptul ca taninul pare sa fie rezistent la aciditate, ceea ce inseamna ca poate functiona de minune in mediul acid din stomac.
Asa ca ar fi bine sa iei in considerare un ceai dupa-amiaza, in loc de alte bauturi.
Se pare ca pot preveni cu succes bolile de inima. Ajuta la „relaxarea” vaselor de sange si previn cheagurile de sange. Sustin sanatatea tesutului inimii si previn distrugerea elastinei, dar si formarea calciului in jurul peretilor arterelor.
Taninul regleaza glicemia, avand in vedere ca sustine scaderea glucozei si cresterea nivelului de insulina, in mod simultan.
Anumite tipuri de taninuri, cum ar fi acidul elagic, pot proteja impotriva cancerului, suprimand tumorile si formarea acestora. Conform unui studiu american din 2016 publicat in Toxins, taninurile au acest efect de preventie a cancerului tocmai datorita capacitatilor antiinflamatorii, au mai remarcat cercetatorii.
De asemenea, sunt vesti bune si pentru cei care se tem de bolile degenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Proprietatile antiinflamatorii si combaterea stresului oxidativ tranforma ceaiul intr-o bautura pe care este musai sa o savurezi cat mai des.
Taninul are capacitatea de a preveni depresia si te va ajuta sa fii mai energica. Tu ti-ai baut ceaiul astazi?
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment