Alimentatie

Somonul – cat de des ar trebui sa mananci?

Daca si tie iti place somonul, atunci sigur te-ai gandit cat de des ar trebui sa mananci. Evident ca alimentele trebuie variate, asa ca ar trebui sa afli mai multe si despre acest peste foarte apreciat de catre romani. Cel putin in ultimii ani, somonul a devenit un aliment deseori servit la evenimentele si petrecerile la care participam.

Cosiderat un peste superior, somonul este prezent tot mai des in preparatele din ziua de azi, asa ca nu poti sa nu te gandesti cat de des ar trebui sa mananci.

Conteaza daca este pescuit in salbaticie sau si cel de crescatorie este la fel de sanatos?

Despre toate acestea vei afla in cele ce urmeaza, cand vom discuta despre beneficiile somonului in alimentatia curenta.

Cat de des ar trebui sa mananci somon?

Ca sa iti faci o idee, te informam ca American Heart Association recomanda sa se consume peste de 2-3 ori pe saptamana, cel putin. Asa ca poti consuma chiar si mai des si nu doar somon. Fructele de mare, tonul sau macroul sunt alti pesti recomandati. Tine minte ca, daca poti inlocui carnea de porc sau vita cu peste, este de departe cea mai buna idee.

In acest fel vei tine colesterolul si tensiunea arteriala sub control, avand grija de sanatatea inimii tale. Apropo, acesta este unul dintre beneficiile de care au parte cei care consuma somon regulat.

Acesta are in compozitie acizi grasi Omega 3, asa ca te va ajuta sa scazi riscul unor boli cardiace cu pana la 20%, daca este servit de 2 ori pe saptamana. Asa ca nu uita sa-l prepari mai des, il poti adauga si in salate, paste sau orezuri, pentru o aroma aparte si un plus de savoare.

Gateste-l la aburi sau la gratar pentru a obtine un preparat sanatos si eficient. Nu uita ca somonul merge de minune cu o garnitura de broccoli sau sparanghel.

Somonul salbatic versus cel din crescatorii

Evident ca este cea mai buna idee este sa cumperi somon salbatic. Acela este cel mai sanatos, avand in vedere ca alimentatia sa este una pura, necontrolata de cei care detin crescatoriile…Desigur ca este important sa iti permita si bugetul acest lux de a cumpara hrana ecologica. Din fericire, chiar si somonul din crescatorie contine Omega 3, dar s-ar putea sa fie vorba despre o cantitate mai redusa comparativ cu cel salbatic.

De asemenea, incearca sa mananci din cand in cand si peste in stare…cruda. In acest sens poti manca sushi, celebrul preparat japonez, „raspunzator” de longevitatea iesita din comun a celor care il consuma. Poate stiai deja ca in Japonia traiesc unii dintre cei mai longevivi oameni din lume. Si ce crezi? Acestia consuma cu precadere peste crud, orez si legume…

Somonul contine vitamine din seria B-urilor, dar si vitamina D. Nu il gati in exces pentru a beneficia de toate proprietatile sale.

Nu iti face probleme daca ai cumparat somon congelat. De cele mai multe ori isi pastreaza proprietatile intacte, in special daca a fost congelat rapid dupa capturare. Pielea somonului NU trebuie indepartata, pentru ca este foarte bogata in Omega 3, nu contine grasimi nocive. Multi sunt tentati sa o indeparteze inainte de gatire, dar nu este deloc o idee buna, in special ca pestele se poate dezmembra in procesul gatirii.

Daca nu iti place, indeparteaz-o la final sau adauga un pic de suc de lamaie deasupra, ii va schimba complet aroma.

Consuma mai des somon precum si alte tipuri de peste, alaturi de garnituri din broccoli, conopida, orez brun si salate.

Retete cu somon – secrete culinare demne de apreciat!

2. Chiftelute din somon. Suna bine, nu-i asa? In special cand vrei sa mananci ceva mai aparte. Ai nevoie de: cartofi fierti si pasati, cateva frunze de spanac (pe care le-ai calit in putin ulei), o ceapa, marar, patrunjel, sare, piper. Marunteste carnea de somon si amestec-o cu ingredientele de mai sus.

Pune totul in robotul de bucatarie si omogenizeaza compozitia. Le poti pune in tigaie cu putin ulei sau le poti pregati la cuptor, dar nu uita sa pui o foaie de copt…mai multe retete gustoase cu somon >>>

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

4 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri