Ce sa nu mananci daca ai probleme cu tiroida
Ce sa nu mananci daca ai probleme cu tiroida? S-ar putea sa te deranjeze restrictiile din articolul de astazi, dar sigur este intelept sa le tii sub control.
Tiroida este glanda raspunzatoare de reglarea vitezei metabolismului, eliminarea toxinelor prin respiratie si controlul digestiei. Daca ai probleme cu tiroida, cel mai bine ar fi sa monitorizezi toate aceste procese atent.
Poate ca uneori dieta si sportul par sa nu-fi faca efectul. Dar, de fapt, tu probabil ca mananci ceea ce nu ar trebui, iar in aceasta situatie sanatatea si silueta ar putea fi afectate. O tiroida hiperactiva sau dezechilibrata va afecta mai multe functii ale corpului, iar luarea in greutate este doar una dintre ele.
Tiroida este responsabila de: metabolizarea grasimilor si carbohidratilor, procesul respirator, temperatura corpului, dezvoltarea creierului, nivelul colesterolului, sanatatea inimii si a sistemului nervos, ciclul menstrual, etc. Dupa cum vezi, tiroida are un rol covarsitor. Asa ca, daca vrei ca toate aceste functii sa fie in armonie, ai face bine sa ai mai mare grija de sanatatea ta.
Ce sa nu mananci daca ai probleme cu tiroida – stiai?
Cea mai intalnita afectiune este hipotiroidismul, care apare pe fondul unei activitati scazute a tiroidei. Aceste persoane pot sa se ingrase, sa sufera de obosoeala, piele uscata si dificultati in a se concentra.
Tratamentul clasic include medicatie, operatie, etc. Totusi, de multe ori aceste tratamente sunt inadecvate si pot da peste cap tiroida si mai mult! Tocmai de aceea dorim sa-ti prezentam un remediu excelent si natural…mai multe despre tiroida aici >>>
Ce sa nu mananci prea des cand ai probleme cu tiroida?
Gluten. Este o proteina continuta de cereale care va afecta intens structura tiroidei, in special in cazurile mentionate mai sus. Asa ca evita graul, ovazul, painea si pastele (din fericire exista si fara gluten).
Din fericire, faina de cocos, fasole, naut, quinoa sau canepa sunt inlocuitori excelenti. S-ar putea sa nu iti placa, in special la inceput, dar odata ce vei testa de mai multe ori nici nu vei mai simti diferenta.
Soia. Aceste produse, ideale penru vegani si flexitarieni, pot inlocui cu succes carnea si lactatele. Soia nu este mereu recomandata celor care au probleme cu tiroida, asa ca ar trebui sa urmaresti in ce mod te afecteaza. Din fericire, in ziua de astazi exista multe alternative pentru aproape orice aliment.
Ce sa nu mananci daca ai probleme cu tiroida. Dar ce sa nu bei?
Cofeina. Ne pare rau sa-ti dam aceasta veste trista, dar in cazul tau nu este recomandata. Cofeina are rolul de a elimina antioxidantii, dar daca ai probleme cu tiroida, s-ar putea sa experimentezi stari neplacute. De exemplu, cofeina poate afecta (in aceste situatii) nivelul glicemiei, cortizolului si chiar capacitatea sistemului imunitar.
Nu neglija aceste sfaturi si adreseaza-te medicului tau pentru a te indrepta spre o dieta optima.
Lactate. Nu sunt recomandate, in special daca suferi de hipotiroidism sau alte afectiuni similare. Cel mai indicat ar fi sa treci la „lactatele” de origine vegetala. Iaurt sau lapte vegetal de migdale, caju sau cocos.
Produse cu zahar rafinat. Mancarurile care contin zahar afecteaza nivelul insulinei si tiroida, in cele din urma. Cel mai bine ar fi sa treci la mici doze de sirop de artar sau miere, in schimb.
Broccoli, kale, porumbul si cartofii dulci ar trebui consumati cu moderatie. Au in compozitie goitrogeni, hormoni care se regasesc in aceste legume si pot interfera cu glanda tiroida. Evident, nu inseamna ca trebuie sa le eviti de tot, mai ales ca broccoli si kale abunda in antioxidanti.
Dar nu uita sa le variezi, asa ca nu le consuma in fiecare zi.
Totodata, este important sa cunoastem care sunt alimentele cu cel mai mare continut in iod – acest mineral deosebit de important pentru sanatatea organismului nostru si esential pentru hormonii tiroidieni.