Afectiuni si tratamente

Dieta anti-raceala. Ce sa mananci mai des?

Dieta anti-raceala exista si evident ca se refera la consumarea a tot felul de alimente bogate in vitamine si minerale. Desigur ca ai mai ai auzit astfel de informatii. Dar totusi ce presupune aceasta dieta anti-raceala si ce ar fi indicat sa consumam?

Evident ca vorbim despre fructe, legume, seminte, sucuri naturale si multe altele. Daca vei consuma toata ziua produse semipreparate, fast-food, grasimi si zahar cu siguranta organismul tau nu va avea puterea sa lupte cu virusii. Iar in aceasta perioada dificila cu siguranta ai vrea sa ai un sistem imunitar eficace, care sa faca fata potentialelor raceli si gripe.

Asa ca haide sa descoperim cam ce ar fi indicat sa mananci in fiecare zi, pentru a avea grija de organismul tau.

Dieta anti-raceala. Nu uita de vitamina C!

Stim ca probabil ca ai mai auzit, dar nu putem sa nu-ti reamintim. Aceasta vitamina minune intareste imunitatea, mentine un pH echilibrat si ne fereste de boli. Desigur ca nu este singura care conteaza. Ar fi indicat sa mancam si alimente care contin vitaminele A sau E. Asa ca broccoli, morcovii, spanacul, varza kale, portocalele, merele, ardeii, rosiile, fructele de padure, ananasul, kiwi, catina, patrunjelul nu ar trebui sa ne lipseasca.

Un organism puternic se hraneste cu proteine calitative si nu doar de origine animala. Asa ca este vital sa consumi mai des avocado, banane, ulei de in, nuci, migdale, caju, nuci braziliene. De fapt, cele din urma sunt gustari ideale, asa ca serveste-le cat mai des. Alterneaza gustarile cu cele formate din fructe si leguminoase.

Asa ca la o gustare poti manca un morcov crud si o gulie, iar la alta gustare o mana de fructe de padure sau 30 grame de migdale. Variaza alimentele pentru a fi sigura ca organismul tau preia tot ceea ce are nevoie si nu este privat de nimic.

Alte alimente anti-raceala:

    Ghimbir. Un alt aliat in lupta impotriva racelilor si nici nu este de mirare. Ghimbirul va intari imunitatea si va elimina cu succes bacteriile. Are rolul de a reduce febra si inflamatiile din corp. Este bun si in prevenirea si tratarea afectiunilor digestive.

    Sfecla rosie. Un antioxidant de exceptie, care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui. Fie ca bei suc, mananci salata sau o folosesti in alt mod, este la alegerea ta.

Miere. Un alt aliment minune, nu degeaba este si un tratament cu miere, atunci cand esti racit. Fara doar si poate si-a castigat un loc fruntas in topul acelor alimente anti-raceala de exceptie. Nu uita sa consumi miere zilnic, iar daca iei in combinatie cu propolis sau catina, este si mai bine…mai multe alimente anti-raceala >>>

Dieta anti-raceala. Cum va arata?

Nu va fi un meniu fix, in mod evident, dar vei avea grija sa ai parte de toate elementele mentionate mai sus. Ba mai mult, vei adauga si alimente care contin seleniu sau zinc. Acestea intaresc puternic imunitatea, asa ca ciupercile, nucile si semintele trebuie sa fie in dieta ta cotidiana. De asemenea acizii grasi Omega-3, astfel ca este indicat sa mananci somon, macrou, seminte de in sau nuci.

Un meniu in dieta anti-raceala ar putea arata ca in exemplul urmator:

Mic dejun – un bol cu cereale integrale, fructe de padure sau alte fructe de sezon/ un ceai cu miere sau o cafea cu stevia

Gustare – un iaurt grecesc cu migdale sau caju/ o mana de afine sau mure/ 2 mere/ o felie de ananas/ 2 morcovi

Pranz – somon cu broccoli inabusit, sos de iaurt/ supa crema de ciuperci, paste la cuptor cu legume/ linte cu curcan/ salata de macrou, cu porumb si ulei de masline

Gustare – ca mai sus

Cina – salata greceasca/ peste la cuptor cu orez brun/ bruschete cu rosii proaspete si somon/ avocado cu 2 felii de paine integrala prajita/ humus cu salata de castraveti si rosii

Dupa cum vezi, dieta de mai sus include o gramada de ingrediente care nu doar ca te vor mentine sanatoasa, dar cu siguranta vei reusi sa slabesti. Poti consuma si cate un desert, dar incearca sa alegi variante care nu abunda in zahar. Acesta slabeste sistemul imunitar si capacitatea celulelor implicate in aceste procese de preventie.

La fel se intampla si in cazul grasimilor si a alimentelor intens procesate. Asa ca mananca-le mai rar sau exclude-le complet din alimentatie.

Evident ca poti adauga si alte alimente in dieta anti-raceala, cum ar fi cartofii dulci, varza de Bruxelles sau ouale ecologice. Ai grija de tine si imunitatea ta va face fata provocarilor.

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

21 de ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

2 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

3 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

3 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

4 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri