Despre uleiurile de gatit s-a tot discutat in ultima vreme. Asa ca probabil ai auzit si tu ca cele din comert nu sunt chiar asa sanatoase. In special cel pe care l-am folosit cu totii de-a lungul anilor – uleiul de floarea soarelui dublu rafinat.
Stim, poate ca nu ai chef sa schimbi si uleiul folosit de ani de zile si poate nici nu consideri ca este asa de nociv. Ei bine, se pare ca acestea intr-adevar nu sunt recomandate. Acest tip de ulei face parte din categoria Omega 6, iar la temperaturi mai mari de 170 grade Celsius devine cancerigen. Da, ai citit bine, la acele temperaturi se degaja acroleina şi acrilamida, substante cancerigene recunoscute.
De asemenea, uleiul din comert de floarea soarelui incurajeaza inflamatiile si poate produce chiar si diabet. Asa ca atunci cand vrei sa cumperi uleiuri pentru gatit, gandeste-te de doua ori inainte. Este adevarat ca cele pe care urmeaza sa le prezentam sunt mai scumpe. Dar totusi sanatatea ar trebui sa fie pe primul loc, nu-i asa?
Incepem cu uleiul de cocos. Poate ca nu te gandeai ca acesta este bun si pentru gatit. Multi au senzatia ca mancarea va prelua acel gust specific, dulce si aromat. Nicidecum. Este eficient atat cand vorbim despre tratamente de infrumusetare, dar si atunci cand vrem sa gatim intr-un mod propice si sanatos.
Contine si acesta grasimi, dar sunt din seria celor „bune”. Contine acid lauric, recunoscut pentru faptul ca incurajeaza arderile grasimilor si sustine colsesterolul HDL, adica cel „bun”. Atunci cand colesterolul este in parametrii corecti scade si riscul de a avea probleme cardiace.
Mai important decat atat, atunci cand vine vorba despre gatit, avem doar vesti imbucuratoare. Uleiul de cocos rezista procesului de oxidare chiar si la temperaturi inalte, asa ca este ideal pentru gatit. Are o aroma deosebita, dar fara sa afecteze mancarea, asa cum am precizat si la inceput. Apropo, daca vrei sa gatesti preparate asiatice, uleiul de cocos este cea mai buna varianta.
Uleiul de cocos, la ce ne foloseste?
1. Te ajuta sa iti mentii greutatea. Asta este mereu o veste buna, nu-i asa? Asadar, acizii grasi continuti de ulei nu se depun, ba chiar din contra. Sunt folositi de ficat drept sursa de energie. De asemenea iti ofera senzatia de satietate de care ai nevoie.
Cum se consuma intern uleiul de cocos? Simplu, fie il adaugi in salate, fie in smoothie-uri sau chiar in cafea. Ai grija sa cumperi un ulei de cocos presat la rece. Acesta este de calitate superioara, asa ca vrei sa consumi ce este mai bun. Poti adauga o lingurita in preparatele mai sus mentionate.
2. Albeste dintii. Vrei o dantura mai sanatoasa si dinti mai albi? Atunci alege uleiul de cocos, sigur te va ajuta…mai multe intrebuintari ale uleiului de cocos >>>
Pentru ca uleiul de masline extra virgin, presat la rece, este absolut minunat pentru sanatate. Daca poti sa alegi si unul ecologic este si mai bine. Oricum, un ulei extra virgin este realizat fara folosirea caldurii sau a chimicalelor, ceea ce poate duce la distrugerea proprietatilor. Este minunat folosit si ca atare, iar daca vrei sa urmezi dieta mediteraneana este cea mai buna alegere.
Apropo, stiai ca regimul mediteranean este considerat unul dintre cele mai sanatoase din lume? Poti slabi cu usurinta urmand aceasta dieta, iar sanatatea ta va fi mentinuta, fara probleme.
Revenind la uleiul de masline extra virgin, tinem sa-ti precizam ca acesta sustine sanatatea inimii, a creierului, previne cancerul si NU oxideaza la temperaturi inalte, la fel ca si cel de cocos.
O varianta buna o reprezinta si uleiul de floarea soarelui, dar presat la rece. Poti sa-l incerci, daca vrei sa ramai la uleiul realizat din aceasta planta.
Ai auzit de ghee, celebrul unt clarifiat traditional recomandat de medicina ayurvedica si indragit de indieni? Odata ce ai consumat mancare gatita cu ghee vei intelege de ce este atat de apreciat si vei dori sa stii cum sa il prepari. Mai ales ca vorbim despre un procedeu foarte simplu.
Se foloseste unt ecologic care se topeste in cele din urma, luand reziduurile care vor iesi la suprafata.
Este intens folosit in Asia si nici nu este de mirare. Mancarea devine mult mai savuroasa, iar digestia este in siguranta. Nu de alta, dar ghee sustine sistemul digestiv si secretarea acizilor necesari pentru ca totul sa decurga bine. Te vei indragosti iremediabil de acest preparat atat de gustos si mult mai sanatos decat untul, chiar si cel ecologic!
Ai nevoie de 3 bucati mari de unt, pentru a obtine un borcan de ghee.
Mod de preparare
Vei pune untul la topit, la foc mediu, pana in momentul in care acesta devine lichid. In acel moment, veti lasa sa fiarba la foc mic, pret de 15 minute. In acelasi timp, vei incepe sa indepartezi spuma care se va forma…vezi reteta completa aici >>>
Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment