Cautarea unui loc de munca in strainatate nu este usoara. Este adevarat ca internetul iti permite sa te informezi in detaliu asupra ofertelor de angajare peste hotare, insa, este la fel de adevarat ca a face pasul acesta nu este chiar simplu. Fiecare tara are propria piata a muncii, propriile nevoi si reguli, iar solicitantii trebuie sa se adapteze.
Drept urmare, doritorii unor locuri de munca in alta tara trebuie sa fie bine motivati in alegerea lor, fiindca pot exista suficiente obstacole in fata carora este obligatorie o determinare puternica. De asemenea, este importanta informarea asupra oportunitatilor reale urmarite de statul respectiv, pentru a intelege in ce masura poate exista compatibilitate intre cerere si oferta.
Este numarul 1 din Uniunea Europeana, fiind bazat pe contributia legala minima obligatorie a fiecarui cetatean rezident, respectiv 14,6 % din salariul brut, platita in cote egale de angajat si angajator, indiferent de statutul sau: salariat, intreprinzator, pensionar, student etc. Angajatorul este obligat sa solicite dovada existentei asigurarii de sanatate si a numarului social de asigurare care este atribuit la inscrierea in sistem. Pe langa asigurarea de sanatate legala obligatorie, exista si posibilitatea incheierii unei asigurari private de sanatate, pachetele de servicii oferite de cele peste 600 de case de asigurare de sanatate fiind deosebit de variate si adaptate fiecarui caz particular. Acest sistem este finantat, in cea mai mare parte, din contributiile legale obligatorii si din asigurari private, dar are si o componenta de finantare de la bugetul de stat, de tip coplata. Astfel, fiecare rezident in Germania beneficiaza, anual, in medie, de cheltuieli pentru sanatate de aproximativ 5500 euro.
Suna bine, nu? Daca da, si iei in calcul sa te muti in Germania, afla din randurile de mai jos, cum te poti angaja ca personal medical in Germania. Pentru ca, de departe, cea mai cautata categorie de personal medical calificat este cea a asistentilor medicali. Deficitul de asistenti medicali generalisti este atat de mare incat, in zonele rurale, mai ales, a reaparut categoria „surorii comunale”. Aceasta include persoane cu pregatire medicala care asigura, voluntar, necesarul de ingrijire medicala minima persoanelor in nevoie. Conform ultimelor date, nevoia de asistenti medicali este estimata la peste 40.000 de persoane calificate.
Trebuie precizat ca in sistemul medical german asistentul medical indeplineste o varietate mare de sarcini: de la activitati specifice unui infirmier in Romania (transportul/insotirea pacientului in cadrul unitatii medicale, pregatirea spatiului de odihna sau acordarea de asistenta la efectuare igienei corporale, asistenta la hranirea si hidratarea pacientului), pana la atributii specifice asistentilor medicali – acordarea de ingrijiri medicale si tratament, administrarea tratamentelor medicamentoase specifice, monitorizarea efectelor administrarii tratamentului, completarea documentelor specifice, etc.
Salariul unui asistent medical in Germania se situeaza intre 2600 si 3200 de euro brut lunar. Venitul creste in fiecare an, in functie de experienta, calificarile dobandite si rezultatele obtinute la evaluari. In plus, se adauga bonusuri, sporuri de lucru de noapte si in weekend, plata orelor suplimentare. Pentru a atrage personal calificat si a acoperi necesarul posturilor deficitare, guvernul federal are in plan cresterea, in etape, a salariului minim pentru cadrele medicale cu 8%, pana in 2021.
Nevoia de medici in Germania este una acuta, cauzata fiind atat de atingerea varstei de pensionare de catre multe cadre medicale, cat si de migratia lor – mai ales a celor cu experienta mare in domenii de top ale medicinei – in clinici de specialitate din spatiul european si din SUA, datorita pachetelor salariale si beneficiile acordate. Se estimeaza ca, in viitorul apropiat, in zonele rurale, mai ales, nevoia de medici pediatri si medici generalisti va fi acuta. Prin urmare, sistemul medical german incearca o recalibrare din mers, prin recrutarea de absolventi, in special din UE. Salariul de inceput al unui doctor fara experienta in Germania este situat in jurul a 3800-4000 euro brut, lunar. Dupa 10 ani de experienta, un medic aflat intr-o pozitie de middle-management – sef de departament – are un castig salarial de minim 100.000 euro brut anual.
Exercitarea profesiei de medic sau asistent medical este conditionata de cunoasterea limbii germane la nivel minim B1 sau B2, precum si de obtinerea autorizatiei de exercitare a profesiei – Approbation. Alternativ, pentru anumite categorii de medici, si in anumite conditii, se poate exercita aceasta profesie ca furnizor de servicii dintr-o tara membra a Uniunii Europene sau in baza unui permis temporar de munca.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment