De ce expunerea la microbi este indicata pentru imunitate?
Expunerea la microbi este indicata pentru a intari imunitatea, arata cele mai recente studii. Nu ca ar veni ca o surpriza, in contextul in care aceasta informatie a fost vehiculata in ultimele decenii.
Fara doar si poate ca igiena este importanta, in special in perioada cu virusul Corona – Covid 19. Dar ceea ce vor specialistii sa spuna este legat de faptul ca nimic in exces nu este bun.
In esenta, microbii ne vor ajuta sa cream anticorpi, iar acest lucru este binecunoscut inca din stramosi. De aceea uneori cei mici erau lasati sa manance cu mainile aparent murdare. Jucatul in noroi sau chiar expunerea (cu masura) la frig pot fi benefice. De ce expunerea la microbi sustine sistemul imunitar?
Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza.
De ce expunerea la microbi este indicata pentru imunitate?
Evident ca nu toti specialistii si medicii sunt de acord cu afirmatia de mai sus, asa ca subiectul inca starneste controverse. Un studiu din 2012 publicat in revista „Science” sustine ca explozia bolilor autoimune, a alergiilor, astmului, etc din ultimii ani se datoreaza, in parte, si igienei excesive.
In trecut se obisnuia ca cei mici sa fie expusi la microbii si germenii care pot crea alergii, de exemplu. Din cauza igienei excesive din ultimii ani, cei mici au devenit mai sensibili, conform studiului din revista „Science” referitor la expunerea celor mici la microbi, in primii ani de viata.
Se pare ca in acest mod celulele natural killer T pot sustine sistemul imunitar intr-un mod optim. Ce sunt acestea? Cunoscute si ca celule NK sau natural killer aceste sunt „ucigasul innascut” al sistemului imun. Acest tip de celule provin din celula stem limfoida a maduvei osoase, conform romedic.ro.
Cum spuneam, studiul din 2012 a vrut sa analizeze indeaproape acest efect al microbilor. Cercetarile au fost efectuate asupra soarecilor. Unii proveneau dintr-un mediu obisnuit, cu microbi, iar altii traiau intr-un mediu curat, fara urme de bacterii. S-a remarcat ca cei din mediul steril erau predispusi la inflamatii specifice plamanilor si colonului, similare cu cele cauzate de astm. Cu alte cuvinte, cei din mediul fara microbi erau mai putin sanatosi decat soarecii care traiau in locuri mai putin curate.
De ce expunerea la microbi este indicata pentru imunitate, in special in primii ani de viata
S-a remarcat si ca soarecii care fusesera expusi la microbi in primele saptamani de viata au dezvoltat un sistem imunitar mai puternic, pe termen lung.
Renumitul profesor Jack Gilbert, care este si directorul centrului „Microbiome” de la Universitatea din Chicago, afirma ca cei mici ar trebui sa se joace si afara, chiar daca vor fi expusi anumitor microbi. In acest mod vor dezvolta, la randul lor, un sistem imunitar eficient si vor preveni anumite boli cronice. Jucatul afara, cu mainile in tarana, atingerea unui animal sau a unui obiect de pe jos nu sunt atat de nocive pe cat ar crede parintii, declara Gilbert.
Evident ca aceasta lucrare nu este o pledoarie pentru o viata in care nu mai trebuie sa fim atenti la igiena. Nicidecum. Ne referim strict la modul obsesiv al parintilor de a-si proteja copiii, nelasandu-i sa se bucure de nicio activitate in aer liber. Nu au voie sa atinga nimic si sunt mult mai sensibili ca generatiile trecute. Iar acest lucru se poate remarca cu usurinta. Ne confruntam cu o epidemie a copiilor bolnaviciosi, alergici, hiperactivi etc.
Sa fie oare o intamplare? Sau modul in care sunt crescuti ii afecteaza mai mult decat ne-am fi imaginat?
Expunerea la microbi poate fi benefica
Iti amintesti cand erai copil si nu te spalai imediat pe maini? Sau atunci cand iti scapa ceva pe jos si de multe ori il luai fara sa te gandesti o clipa sa-l sterilizezi? Acele vremuri ne-au ajutat sa fim adulti sanatosi, cu un sistem imunitar capabil sa lupte cu inflamatiile, microbii, bacteriile de tot felul.
Este o idee foarte buna sa ai grija de cel mic si sa-l ajuti sa invete ce inseamna sa fie curat. Dar igiena excesiva si frica de boli nu va ajuta deloc. Ba chiar va crea un sentiment de frica, care se va perpetua. Sterilizarea casei in mod exagerat va afecta copilul, pentru ca acesta nu isi va crea imunitatea de care are nevoie.
Asa ca cele mai comune situatii si microbi ii vor da batai de cap…Bineinteles ca este o idee buna sa fim curati si sa avem grija cu igiena, in special in aceasta perioada. Dar tine minte ca nimic dus la extrem nu poate conduce la ceva benefic.