Noutati

Asistenta medicala in Germania – tot ce presupune aceasta meserie

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbgeo

Sistemul medical german este unul dintre cele mai performante din lume, cifrele publicate de Comisia Europeana in 2017 (euro.who.int) fiind graitoare in acest sens. Bugetul alocat este cel mai mare din Uniunea Europeana – 11,2% din GDP, media europeană fiind de 9,9%. Astfel, Germania cheltuieste, in medie 4000, euro/an pentru fiecare cetatean german, fata de media europeana, de 2800 euro/an. De aceea, datorita acestui sistem de sanatate (unul dintre cele mai putin restrictive din punct de vedere al accesului la serviciile medicale), speranta de viata din Germania  este de viata de 80,7 ani in 2015.

Personalul este calibrat pe nevoile unui sistem de sanatate de top si cuprindea, la nivelul anului 2017, un numar de 1295 de asistente medicale calificate la 100.000 de locuitori – locul 1 in Europa, conform statisticilor europene – si peste 400.000 de doctori in 2019 – aproximativ 1 doctor la 207 locuitori. Iar trendul ramane la standarde inalte!

Asistentii medicali

In Germania, un angajat pe acest post trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care:

1. Detinerea unei calificari in domeniu, recunoscute in Germania, lucru care se poate verifica pe un site special. Autoritatea competenta dispune verificarea conditiilor in care a fost obtinuta calificarea si, daca este necesar, va solicita completarea cunostintelor cu un curs de adaptare. In cazul in care calificarea a fost obtinuta intr-o institutie acreditata de pe teritoriul Uniunii Europene, aceasta recunoastere este, de obicei, automata.

2. Cunoasterea limbii germane, cel putin la nivel certificat B1 sau B2 – functie de landul unde va activa persoana.

3. Certificarea unei stari de sanatate fizice si mintale bune – in baza unui document emis de un doctor rezident german.

4. Dovedirea faptului ca persoana este de incredere. In acest sens, este necesara furnizarea unui certificat de buna purtare, emis, fie de autoritatile germane, fie de autoritatile din tara de origine, in functie de caz.

Incepand cu 1 ianuarie 2020, a intrat in vigoare Pflegeberufegesetz (PflBG), un document prin care sunt stabilite noile reguli pentru cei care doresc sa inceapa o cariera profesionala in domeniul asistentei medicale: este necesara completarea unui curs de 2 ani in care sa fie invatate aptitudinile de baza ale unui asistente medicale, urmat de 1 an in care se poate opta, fie pentru asistenta medicala generala, fie pentru specializare in asistenta medicala geriatrica sau pediatrica.

Fisa postului

In general, fisa postului de asistent medical in Germania este una comuna cu aceea a asistentilor medicali generalisti care lucreaza in sistemele medicale din Uniunea Europeana. Evident, exista locuri cu sarcini specifice fiecarui spital, clinici sau case de ingrijire a persoanelor in varsta. In functie de specializare, calificari sau experienta, unii asistenti pot documenta si urmari indeplinirea anumitor proceduri medicale, asista medicii in activitatile de ingrijire si tratament ale pacientilor sau in procesul de evaluare si monitorizare a efectelor tratamentului prescris.

Nivelul salarial

In medie, un asistent medical castiga in Germania un salariu de baza de 2900 euro brut lunar – echivalentul a 33.000 euro brut/an. Remuneratia depinde, insa, de factori precum: experienta, calificari, regiunea in care se lucreaza. La acest salariu se adauga plata orelor suplimentare, a turelor de noapte – platite cu 25-30% suplimentar, din care 25% sunt scutiti de impozit – si a zilelor de duminica – 50% suplimentar, neimpozitat. Un asistent medical care dobandeste o specializare, obtine o diploma de master sau care are un minim de 10 ani de experienta poate ajunge sa castige chiar si peste 3500 euro brut lunar, iar daca accede la o pozitie manageriala poate ajunte la 4000 euro brut/luna.

Ca specific, pozitia de asistent medical in statul german presupune si indeplinirea de activitati specifice infirmierilor si o strictete foarte mare in ceea ce priveste pastrarea confidentialitatii si relationarea cu pacientii. Este un job cu multe provocari, dar intr-un sistem foarte bine organizat, care incurajeaza dezvoltarea profesionala si dobandirea de experienta si cunostinte relevante.

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

11 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri