Copiii si smartphone-ul. De ce sa NU il foloseasca prea des?
Copiii si smartphone-ul, un subiect sensibil al zilelor noastre. Unii parinti au senzatia ca aceste device-uri ii ajuta pe cei mici sa se linisteasca. De asemenea, acestia au putin mai mult timp liber si se pot relaxa…Dar sa fie oare o idee buna? Ar trebui ca micutul tau sa foloseasca un telefon mobil pentru a-i distrage atentia?
Sunt aceste dispozitive electronice indicate, in special in evolutia acestora? Probabil ca stii deja ca nu este cea mai buna idee. Copiii si smartphone-ul nu sunt cea mai fericita „combinatie”. Iar primul aspect alarmant este faptul ca aceste telefoane produc dependenta, declara cercetatorii.
Asa cum noi suntem captati de ceea ce putem face cu aceste dispozitive, acelasi lucru se petrece si in cazul copiilor. Asa ca telefoanele inteligente au si calitati, dar si defecte…
Copiii si smartphone-ul. De ce nu ar trebui sa incurajezi aceasta idee?
Pentru ca va limita interactiunea pe care o vei avea cu cel mic. Nu este un secret pentru nimeni ca aceste telefoane diminueaza interactiunea verbala cu cei din jur. De cate ori nu vedem oameni captati de imaginile vazute, in loc de a privi la ce este in jur? De multe ori, mancam in fata telefonului sau atunci cand luam o pauza ne „relaxam” tot folosidu-l.
Efectele pe care le vor produce in timp nu sunt nici pe departe cele la care aspiram. Este adevarat ca ai un acces usor la informatie in acest mod. Dar din pacate exista si alte repercursiuni.
Dr. Jenny Radesky, de la spitalul Boston Medical Center, SUA a devenit preocupata de lipsa interactiunii dintre copii si parinti. Aceasta a mai remarcat ca legatura copil-parinte este afectata. Iar asta nu este tot. Cei mici tind sa copieze adultul. Tocmai de aceea nu ar trebui sa folosesti telefonul atunci cand mananci. Sau in momentul in care copilul vorbeste cu tine.
Practic, cei mici vor simti ca nu esti prezent cu totul in acele momente, ceea ce poate avea urmari nefaste, in timp. Acesti copii se tranforma in adultii absenti, care nu stiu sa comunice si sa se bucure de viata.
Copiii si smartphone-ul. Propune-le altfel de activitati
Evident ca nu vei incuraja talentele si calitatile copilului, in momentul cand acesta petrece ziua in fata calculatorului sau a telefonului. Asa ca atentie la aceste detalii. Il poate ajuta sa se linisteasca pe moment, dar vrei ca micutul tau sa devina un adult disfunctional? Efectele tehnologiei ca bun de consum pot fi deja remarcate la generatiile tinere.
Ai observat ca majoritatea adolescentilor sunt introvertiti, nu stiu sa comunice si au tot mai putini prieteni? Bineinteles ca separarea s-a produs si din cauza utilizarii acestor dispozitive zilnic. Asa ca gandeste-te de doua ori inainte de a-i oferi celui mic smartphone-ul.
Incearca sa incurajezi mai des activitatile in aer liber, jocurile, filmele educative, etc. Asigura-te ca cel mic are prieteni si vorbeste cat mai des cu el. Asculta-l si ajuta-l sa inteleaga cat mai bine viata.
Aceste dependente de tehnologie pot duce chiar la depresie, boli mintale si comportamente compulsive. Desigur ca nu doar telefoanele mobile sunt „de vina”. Dar cu siguranta folosirea lor in exces nu poate duce la educarea corecta a copilului.
Tu cand ai simtit ultima oara ca ai o conexiune efectiva cu copilul tau?
Muzica dezvolta creierul copiilor – sistemele neuronale si legaturile dintre acestea
Sunt nenumarate studii care arata cat se poate de clar ca muzica poate fi un real tratament pentru bolile psihice. Muzica este un adevarat medicament, iar cercetarile demonstreaza ca aceasta ajuta inclusiv in cazurile de schizofrenie.
Ba mai mult decat atat, muzica si-a demonstrat eficacitatea si atunci cand vorbim despre reducerea simptomelor de depresie, anxietate dar si dureri cronice… mai multe despre acest subiect aici >>>