Sparanghelul previne diabetul. La ce concluzie au ajuns cercetatorii?

Ca sparanghelul previne diabetul nu este tocmai o noutate. Cel putin nu pentru cei care sunt interesati de lumea stiintei si au mai auzit probabil acest aspect. Dar astazi dorim sa-ti prezentam din nou beneficiile acestei legume, care nu este inca foarte populara in Romania.

Asa ca ar fi indicat sa ne reamintim ca legumele au un efect incredibil asupra starii de sanatate. In special daca sunt gatite cat mai putin, ceea ce inseamna ca si-au pastrat proprietatile intacte.

Pe langa faptul ca previne diabetul, sparanghelul are multe alte „calitati” care il fac demn de admirat. Are capacitatea de a lupta impotriva bolilor moderne si este considerat un superaliment. British Journal of Nutrition il atesta ca fiind esential pentru a controla si preveni diabetul de tip 2.

Sparanghelul previne diabetul – regleaza glicemia si sporeste activitatea insulinei

Aceste aspecte ajuta organismul sa absoarba glucoza. Studiul celor de la British Journal of Nutrition, realizat inca din 2006, care s-a continuat pe parcursul a 6 ani, a aratat ca sparanghelul regleaza glicemia. Cu alte cuvinte, are rolul de a controla pana la 81% din glucoza, atunci cand este consumat.

Iar asta nu este tot, sparanghelul abunda in nutrienti si este un antiinflamator foarte eficient. Sparanghelul mai are in compozitie si quercitina, camferol si isorhamnetin.

Ca sa intelegi de ce insistam atat de mult cu privire la bolile inflamatorii, iti reamintim ca inflamatiile cronice, odata raspandite duc la boli grave ca diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si cancerul.

Sparanghelul poate sustine mult digestia, datorita compusului numit inulina. Acest prebiotic are rolul de a traversa sistemul digestiv, pana ajunge in stomac si poate sa-si indeplineasca rolul de „bacterie buna”, sustinand asimilarea corecta a nutrientilor.

Sparanghelul previne si bolile digestive

Pentru ca in afara de inulina, are in compozitie fibre si proteine, care ajuta la trecerea hranei prin intestin intr-un mod mai eficient si te scutesc de afectiunile digestive. O importanta sursa de vitamina B, ne referim aici la B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12. Vitaminele de tip B sunt esentiale pentru a tranforma hrana in energie, intr-un mod propice.

Sparanghelul ajuta la metabolizarea zaharurilor si a amidonului, datorita vitaminelor de tip B continute.

Folatii din sparanghel, datorita vitaminelor de tip B12 previn declinul cognitiv, ceea ce ajuta si la preventia bolilor specifice varstei, ca Alzheimer si dementa senila.

Este recunoscut faptul ca vitamina B12 poate preveni astfel de afectiuni, iar studiile in domeniu au confirmat. Cei care sunt mai in varsta, dar au un nivel ridicat de B12 sunt mai putini predispusi la a dezvolta aceste afectiuni ale persoanelor cu varste mai inaintate.

Retete cu sparanghel – garnitura de vis!

Merge minunat alaturi de peste, pui sau alte fripturi, asa ca incearca-l, daca vrei o schimbare. Cu totii am dori sa mai incercam si alte garnituri in afara de cele traditionale.

Asa ca daca vrei altceva, prima dintre retetele de mai jos este recomandata chiar de faimosul Jamie Oliver si cu siguranta te va incanta.

Sparanghel la aburi

Ingrediente

    5 bucati de sparanghel

    parmezan

    sare…vezi continuarea si mai multe retete cu sparanghel aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *