Noutati

Proceduri medicale care pot reda fertilitatea femeilor

Infertilitatea presupune imposibilitatea unui cuplu de a concepe un copil pe cale naturala dupa 12 luni de incercari. In Romania, intre 10-16% dintre cupluri se confrunta cu aceasta problema. Cauzele infertilitații sunt deseori dificil de diagnosticat si necesita mult timp si proceduri elaborate, atat in cazul femeii, cat si al partenerului ei.

Din fericire, exista proceduri medicale moderne, minim invazive, care pot reda fertilitatea femeilor care nu pot concepe un copil din cauza unor afecțiuni. In unele cazuri, sarcina apare pe cale naturala la scurt timp dupa finalizarea procedurii, fara sa fie nevoie de fertilizare in vitro sau de alte intervenții costisitoare. Acest lucru depinde, evident, de cauza care a provocat infertilitatea si de starea generala de sanatate a femeii. Iata care sunt cele mai frecvente intervenții folosite pentru a reda fertilitatea.

Histeroscopia

Intervenția se realizeaza cu anestezie generala si presupune inserarea unui mic aparat numit histeroscop, prin colul uterin, in cavitatea uterina. In acest fel, medicul poate vizualiza interiorul acestui organ si poate observa eventuale anomalii, care pot fi remediate chiar si pe loc, cu ajutorul acestui instrument. Spre exemplu, pot fi indepartați in acest fel polipi uterini, aderențe intrauterine sau mici fibroame.

Laparoscopia

Atunci cand problema nu poate fi corectata prin histeroscopie, medicul poate recomanda operația laparoscopica. Aceasta presupune realizarea unei incizii foarte mici in peretele abdominal. Cu ajutorul unui laparoscop, medicul poate corecta anomalii structurale de la nivelul uterului. Procedura presupune o recuperare rapida si nu lasa cicatrice vizibile. Este deseori recomandata pentru a indeparta fibroamele uterine.

Chirurgia tubara

Procedurile care țin de chirurgia tubara sunt necesare atunci cand infertilitatea este provocata de blocarea trompelor uterine (obstrucție tubara). Prin aceste intervenții, medicul va indeparta țesutul cicatriceal care s-a acumulat la nivelul trompelor, redand astfel fertilitatea femeii. Totusi, procedura nu are succes in cazul trompelor care au fost grav afectate, pentru ca țesutul cicatriceal se poate reface. 

Chirurgia tubara include mai multe proceduri: 

  • Reanastomoza tubara microchirurgicala
  • Salpingotomia
  • Salpingostomia
  • Fimbrioplastia
  • Histerosalpingoscopie.

Embolizarea fibromului uterin

Aceasta procedura minim invaziva este o alternativa la chirurgia clasica sau laparoscopica si are ca scop blocarea fluxului de sange spre fibromul uterin. In acest fel, fibromul se va miscora, iar femeia va putea ramane insarcinata fara riscuri. Tratarea unui fibrom uterin prin embolizare se realizeaza cu anestezie locala si dureaza cel mult o ora, iar spitalizarea este necesara pentru doar 24 de ore.

Procedura presupune riscuri foarte mici si o recuperare rapida. Intervenția se realizeaza prin inserarea unui cateter printr-un vas de sange si ghidarea lui pana la arterele care alimenteaza fibromul. Odata poziționat corect, medicul introduce prin acest cateter niste particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange care hranesc fibromul.

Miomectomia

Aceasta procedura ține de chirurgia clasica abdominala si este necesara atunci cand exista un fibrom foarte mare, care nu poate fi indepartat prin alte intervenții, sau daca exista mai multe fibroame uterine. Sunt necesare cateva zile de spitalizare.

Prin urmare, exista proceduri medicale moderne, sigure si eficiente, care pot reda femeilor fertilitatea. Doar medicul ginecolog este cel care poate recomanda un anumit tratament pentru infertilitate si trebuie sa ții cont ca succesul acestor proceduri difera de la un caz la altul, in funcție de tipul de afecțiune si de gravitatea ei.

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Secretul echilibrului hormonal: MYO Inositol, aliatul femeilor pentru fertilitate si metabolism

Fertilitatea la femei poate fi afectata de numerosi factori, inclusiv probleme legate de sanatate precum…

12 ore

Bautura care distruge creierul

Bautura care distruge creierul s-ar putea sa te surprinda si nu intr-un mod placut. Daca…

13 ore

Sanatatea digestiva. Ai grija de tine in mod natural

Sanatatea digestiva este un aspect esential al starii de bine, asa ca ar trebui sa-i…

2 zile

Semintele de canepa – contin nutrienti si proteine din belsug!

Semintele de canepa au inceput sa capete popularitate si in Romania, asa ca este momentul…

3 zile

Trecerea la ora de vara – de ce poate afecta alimentatia?

Despre trecerea la ora de vara s-a tot discutat in ultimii ani, nu putini fiind…

4 zile

Cum functioneaza sauna cu infrarosu si ce avantaje are fata de sauna clasica?

Sauna nu mai este de mult doar un rasfat de weekend, ci a devenit un…

4 zile

Acest site foloseste Cookie-uri