3 tratamente dentare pe care NU ar trebui să le amâni
Teama de dentist, lipsa timpului liber și dorința de a rămâne în zona de confort îi face pe oameni să amâne tratamente dentare importante. Din păcate, anumite probleme pot avansa și se pot agrava dacă nu sunt tratate la timp de un medic stomatolog.
Fobia față de cabinetele dentare poate fi depășită prin acumularea de experiențe pozitive alături de specialistul în sănătate orală. De aceea, medicii specialiști de la clinica stomatologică Hello Clinic din Buzău pun accent pe dialog. În această clinică, relația dintre medic și pacient este bazată pe încredere reciprocă, pe consiliere și pe un mediu cald și primitor.
Citește în continuare despre trei tratamente dentare pe care nu ar trebui să le mai amâni de acum încolo, ci să le pui pe lista de priorități. Cu cât intervenția va avea loc mai repede, cu atât va fi mai simplă și va avea o rată de succes mai mare.
Montarea unui aparat dentar
Mulți pacienți se simt jenați de ideea de a purta un aparat dentar, mai ales la maturitate, însă există și opțiuni estetice în prezent, astfel că poți apela cu încredere la ele. Bineînțeles, tipul de aparat dentar potrivit este ales împreună cu medicul dentist, însă îți poți exprima dorința pentru un model ceramic ori unul transparent şi detaşabil. Ai multe opțiuni la dispoziție care îți vor fi pe plac.
Dacă nu ești sigur că purtarea unui aparat dentar este potrivită și pentru tine, află că specialiștii o recomandă în următoarele cazuri: dinți înghesuiți, strâmbi ori cu spații, probleme de masticație, afecțiuni ale maxilarelor ori probleme de dezvoltare ale arcadelor dentare.
Aparatul dentar nu rezolvă doar problemele estetice, ci și pe cele funcționale, chiar și în cazul persoanelor adulte. Dacă anomaliile dentare sunt amânate ori nu sunt corectate deloc, acestea pot provoca probleme de sănătate odată cu trecerea timpului. Spre exemplu, dinții înghesuiți sunt dificil de igienizat, astfel că pot crește riscul de apariție a cariilor. În plus, pe acest fond pot să apară și condiții favorabile pentru instalarea bolii parodontale.
Tratamentul prin implant dentar
Încă un tratament pe care oamenii îl amână frecvent este implantul dentar. Acesta reprezintă rădăcina artificială care o înlocuiește pe cea a dintelui absent.
Pierderea unuia ori a mai multor dinți nu afectează doar aspectul zâmbetului și încrederea în sine, ci și felul în care mănânci, vorbești și igiena orală. Amânarea acestui tratament dentar poate conduce la mai multe efecte neplăcute: înclinarea dinților vecini, retragerea osului (dacă nu este antrenat de o rădăcină care să pună presiune pe el), probleme de ocluzie (mușcătură). Mai mult de atât, pot să apară probleme la nivelul articulației temporomandibulare (mandibula-craniu).
Este bine de știut că implanturile dentare preiau funcțiile dinților pierduți, iar pacienții își pot recăpăta pofta de viață și încrederea în ei. Procedura nu este dureroasă și se efectuează sub anestezie locală în multe cazuri, astfel încât să fie facilitată comunicarea dintre medic și pacient. Apelează la medicii specialiști în implant dentar de la Hello Clinic pentru mai multe detalii.
Tratamentul de parodontoză
Boala parodontală este o afecțiune cronică a gingiei ce se instalează fără simptome vizibile la început (cum ar fi durerea). Această afecține reprezintă principala cauză a căderii dinților la adulți.
Boala evoluează în timp, afectând treptat sistemul de legătură dintre dinte si os. Netratată la momentul potrivit, boala parodontală duce la cazuri grave, precum mobilitatea și chiar pierderea dinților.
Printre simptomele parodontozei enumerăm: gingii desprinse de pe dinți, rădăcini expuse, respirație urât mirositoare, puroi acumulat la nivelul gingiilor, modificări la nivelul dinților în timpul masticației, mobilitate dentară.
Tratamentul de parodontoză se efectuează pe etape, în funcție de faza afecțiunii. Este important de reținut că acesta este curativ (dispare boala), însă nu are efect regenerativ, nu poate readuce osul la înălțimea lui normală.
Ca măsuri de prevenție aplicate împotriva bolii parodontale, ține cont de următoarele: igiena orală riguroasă (periaj corect, folosirea aței dentare, a periuțelor interdentare, a dușului bucal și a apei de gură), controale stomatologice periodice (igienizări profesionale).
Teama de dentist te poate împiedica să te bucuri de un zâmbet sănătos și frumos, așa că nu ar trebui să mai amâni niciunul dintre aceste trei tratamente dentare. Un consult stomatologic periodic te poate ajuta să descoperi din timp eventuale probleme și astfel să fie tratate în stadii incipiente.