Ce activitati poti face impreuna cu bebelusul tau
Daca trebuie sa treci prin pandemie cu un bebe acasa, te vei lovi de mai multe momente stresante, motive de panica si stari de neliniste. Este normal sa fii ingrijorata de binele celui mic si al celor dragi, insa trebuie sa te concentrezi pe prezent si sa profiti de timpul petrecut alaturi de micutul tau. Cand lumea pare ca sta pe loc, nu-ti ramane decat sa profiti de liniste si sa accepti fiecare zi.
Activitatile si jocurile alaturi de bebelusul tau vor tine la distanta energia negativa si te vor invata sa „dai in mintea copiilor”. Joaca este, pentru cel mic, si un prilej bun de a invata mai multe despre lumea din jur si chiar de a se obisnui in propriul corp. Iata cateva propuneri de activitati pentru fiecare zi:
Dansul
Pentru a depasi cu bine perioada pandemiei, trebuie sa lasi deoparte gandurile negative si sa alegi activitatile prin care te poti deconecta. Dansul este una dintre acestea. Pune un playlist cu piesele tale preferate, ia-l pe bebe in brate si misca-te incet pe ritmul muzicii. Cel mic va dezvolta, astfel, atentie si interes fata de sunete, iar faptul ca il tii in brate va va conecta mai mult. Daca observi ca bebelusul tau raspunde pozitiv la aceasta activitate, rezerva-ti cateva minute in fiecare zi pentru miscarile de dans. Nu uita sa ai mereu in casa servetele umede, altfel sesiunile de joaca se pot transforma intr-un motiv de stres.
Cantatul
Ce poate fi mai linistitor decat un cantec de leagan, atunci cand micutul are probleme cu somnul sau este nelinistit din alte motive? Poti sa-i canti melodii pe care ti le cantau mama sau bunica ta in copilarie, dar acum poti gasi o sumedenie de cantece si online. Este recomandat ca cel mic sa auda vocea ta, insa poti sa-i pui cantece de pe laptop sau la o boxa data incet. Ingrijirea bebelusului in perioada de izolare poate deveni obositoare, iar un moment de relaxare precum acesta te va ajuta sa meditezi in timp ce copilul tau adoarme. Asaza-te pe fotoliul tau preferat din camera celui mic si stai cu ochii inchisi macar 15 minute, sau pana ce bebelusul a adormit.
Exercitii fizice usoare
La varsta potrivita, copilul tau poate incepe sa faca exercitii usoare pentru a-si dezvolta abilitatile motorii si a-si controla greutatea capului. „Abdomenele” pentru bebelusi sunt potrivite atunci cand acesta a dezvoltat deja control minim al capului. Intinde-l pe spate, pune-ti mainile in spatele bratelor lui si ridica-l incet in pozitia de sezut. Forta musculara trebuie dezvoltata la bebelusi, la fel ca in cazul adultilor care isi lucreaza grupele de muschi la sala. Cu cat repeti mai des acest exercitiu, cu atat mai repede va incepe cel mic sa preia initiativa si nu va fi nevoie decat sa-l ghidezi. Cand isi va dezvolta masa musculara, poti doar sa-l tii de maini si sa-l ghidezi spre a se aseza, din picioare.
Imitatul
Expunerea la conversatii in diferite moduri ii va atrage atentia celui mic si ii va dezvolta memoria. Un exercitiu usor pe care il poti face in fiecare zi cu acesta este imitatul. Loveste cu palma suprafata unei mese, aplauda sau fa cu mana pana cand cel mic incepe sa te imite. In timp, poti face gesturi mai complicate, dar daca observi ca bebelusul tau devine frustrat, intoarce-te la ceva mai simplu. Frustrarea il poate induce in eroare si ii va crea o stare de neliniste. Tine minte ca cel mic vrea sa te multumeasca, iar atunci cand isi da seama ca greseste sau o sarcina este prea complicata pentru a o duce la capat, va incepe sa planga sau isi va pierde interesul.
Statul acasa o perioada lunga poate dauna sanatatii si starii tale, dar nu va avea efecte pozitive nici asupra prichindelului tau. Asadar, fa plimbari in aer liber cu acesta, chiar daca vremea este mai racoroasa. Aerul curat ii va prinde bine, iar daca il plimbi deja in brate, va deveni si mai constient de lumea din jurul sau. Bucura-te de timpul vostru si nu uita de momentele relaxante de care ai si tu nevoie.