Stiinta explica ce se intampla cand intri in panica
Te intrebai ce se intampla cand intri in panica? Ei bine, oamenii de stiinta ne explica pe indelete. In special in aceste momente de criza este fundamental sa intelegem ce se petrece in mintea noastra.
Tocmai de aceea am dori sa-ti oferim cateva pareri avizate pentru a trage cele mai intelepte concluzii. Desigur ca nu este usor sa ramai pe linia de plutire. Si de multe ori nu prea poti intelege ce se intampla cand intri in panica.
Zilele acestea traim momente unice, pentru ca niciodata nu ne-am mai confruntat cu asa ceva, in secolul 21. Asa ca s-ar putea sa ne afecteze mai mult decat ne-am fi inchipuit. Ce este de facut?
Ce se intampla cand intri in panica – detalii pe care nu le stiai
Probabil ca nici nu te gandeai pana acum la o astfel de situatie. Asa ca indiferent de ce se petrece, este bine sa intelegi ca trebuie sa fii precauta, dar totusi impacata cu tine insati. Nu poti sa te agiti la fiecare pas, pentru ca astfel viata ta va deveni un calvar. Si sigur nu vrei asta…
Este absolut normai sa intri in panica. Dar frica si anxietatea NU te pot ajuta prea mult si sigur ai mai observat acest aspect.
Doar noi putem alege cum sa reactionam. Cu alte cuvinte, reactia ne apartine, ceea ce este foarte bine. Pentru ca putem schimba modul de a privi lucrurile. Daca intelegem cum functioneaza anxietatea, ne vom simti mult mai bine. In acest mod, vom putea preveni si eventualele atacuri de panica, stresul, agitatia, etc.
Conform expertilor de la Clinica Mayo din SUA – „Anxietatea este doar in mintea noastra.” Mai multe parti ale creierului sunt implicate in modul de reactie la anxietate. Amigdala, care face parte din sistemul limbic al creierului si este responsabila pentru detectarea fricii, nu „stie” daca potentialul pericol este real sau nu.
Ce se intampla cand intri in panica – creierul detecteaza scenariile din mintea ta si „crede” ca sunt reale
Da, asa cum spuneam, amigdala nu poate face diferenta intre un pericol real si unul imaginar. Asa ca tu traiesti in frica si esti gata sa reactionezi, chiar daca totul este in regula, in acel moment.
Asadar, creierul nostru raspunde in acelasi mod cum o facea si cu mii de ani in urma, cand pericolele pandeau la tot pasul. Asa ca poti experimenta batai rapide ale inimii, palme transpirate si o doza suplimentara de adrenalina. Toate se petrec atat de repede ca nici nu iti dai seama ce s-a intamplat.
Astfel, dureaza putin pana creierul, mai exact cortexul (raspunde de logica si gandire), decide cum trebuie sa raspunda. Daca amenintarea necesita masuri de urgenta sau este doar ceva superficial.
Desigur ca anumite persoane mai sensibile, care se confrunta deseori cu starile de anxietate sau atacurile de panica sunt cele care reusesc sa se calmeze cu mare greutate.
Ce sa faci cand ai un atac de panica – sfaturi utile
1. Recunoaste un atac de panica. Un pas foarte important, trebuie sa constientizezi ca esti intr-o stare de agitatie, si, in pofida simptomelor, sa iti reamintesti ca este doar un episod de panica, care va trece rapid. Mintea are o putere covarsitoare, asa ca nu te lasa intimidata.
Incearca sa vii in momentul prezent, sa fii atenta la o activitate anume. De exemplu, asculta muzica sau incearca sa citesti ceva. Adu-ti atentia in momentul de fata, acest pas este foarte important si te va ajuta enorm…totul despre atacurile de panica aici >>>