Meniu echilibrat – ce inseamna si ce contine?

Daca si tu te intrebai ce inseamna un meniu echilibrat, esti pe drumul cel bun. Pentru ca exact despre acest lucru vom discuta si astazi. Este foarte important de inteles ce este indicat sa mananci. Pentru ca multi dintre noi doar banuim. Mergem la cumparaturi, dar nu stim exact ce ar fi bine sa cumparam.

Iar acesta poate deveni un real stres. Ce inseamna un meniu echilibrat? Ce ar trebui sa contina mesele zilnice? Dar cosul de cumparaturi saptamanal? Despre toate acestea vom discuta imediat.

Asa ca nu va mai constitui un mister ce trebuie si ce nu trebuie sa mancam. Pentru ca este nevoie de o mica „schema”. Altfel ne vom trezi pierduti de fiecare care data cand trebuie sa pregatim masa.

Meniu echilibrat – despre ce este vorba?

Dupa cum stii, exista nenumarate diete si regimuri, dar parca nici nu mai stii ce sa alegi. Este clar ca nu sunt bune dulciurile, prajelile, alcoolul sau faina alba. Dar totusi, ce ar fi bine sa mancam, in fiecare zi?

Meniu echilibrat – mai delicios decat ai fi crezut:

– vei avea 3 mese pe zi. Daca tii dieta si mananci satios la mesele principale, nici nu trebuie sa mai ai gustari. In special daca vrei sa slabesti mai repede. Dar nu te vei infometa! Mai ales daca vrei sa pui sanatatea pe primul loc. Vei avea voie sa mananci carne, lapte, oua, dar si grasimi si carbohidrati.

Trucul consta in combinatiile pe care le faci. De exemplu, o friptura se va combina cu o salata de cruditati NU cu cartofi. Da, intotdeauna vei proceda asa. Desigur ca pot exista si exceptii, dar mai rare. Kilogramele in plus nu vor disparea ca prin magie, decat daca tu vei face un efort.

De asemenea, incearca si cartofii dulci, acestia pot constitui o garnitura de exceptie. La fel si piureul de spanac sau pastarnac. Sunt o gramada de variante. Desigur ca va trebui sa ai rabdare sa gasesti cele mai bune retete. Evita combinatiile clasice de cartofi sau orez cu carne, macar o perioada.

Meniu echilibrat – cartofi la cuptor si orez integral

Pentru momentele cand vrei sa mai faci cate o exceptie, dar nu exagera. O data pe saptamana poti consuma orez integral cu fructe de mare sau cartofi la cuptor cu curcan. ATENTIE! Portiile trebuie sa fie mici, nu iti umple farfuria.

– la orice masa vei consuma si cruditati. Iti recomandam in special salatele, rucola, baby spanac sau alte „verzituri” asemanatoare. Vei ramane placut surprinsa de cat de bine se potrivesc acestea. In special daca adaugi putin otet de mere sau suc de lamaie.

– consuma peste mai des, in loc de carne grasa si investeste mai mult in produse ecologice. Ar fi bine sa consumi zilnic carne ecologica, daca este posibil. Din fericire, inca mai poti gasi la micii producatori autohtoni. Daca bugetul iti permite, nu uita sa aloci bugete mai mari pentru mancare. Pe termen lung, va fi cea mai buna idee.

– mananca fructe inainte de masa. O idee excelenta, in special daca vrei sa ai o digestie mai buna si mai rapida. Un mar, o mana de nuci sau o felie de ananas sunt idei excelente. Desigur, poti include orice alte fructe, seminte si nuci. Consuma-le inainte cu 30 de minute de pranz.

Meniu echilibrat – ciocolata neagra la desert si ceauri intre mese

– ciocolata neagra face minuni. In special pentru creier, dar este si un desert minunat. Poti alege sa consumi zilnic 2 patratele de ciocolata. Alege varianta cu stevia sau cu zahar brun, sunt mai sanatoase si sustin o silueta zvelta.

De ce sa mananci ciocolata neagra? Pentru ca te va ajuta sa ai o stare de spirit mai buna, conform studiilor. Care este motivul? Ei bine, substantele continute de ciocolata neagra ajuta organismul sa se relaxeze, conferind o stare de liniste….mai multe despre ciocolata neagra aici >>>

– ceai verde si apa plata. In special dupa masa de pranz, pentru a sustine o digestie mai buna. Dar si pentru ca o cana de ceai verde ecologic abunda in antioxidanti. Asa ca este momentul sa alegi ceaiul verde si apa plata. Bea 7-8 pahare de apa plata pe zi si incepe ziua cu o cana mare de apa cu pH-ul ridicat. Vei vedea cum te vei simti mai bine, iar tranzitul tau intestinal va fi imbunatatit.

– ghimbirul ar trebui sa fie consumat de cate ori pe saptamana, in special sub forma de ceai. Adica taie cateva bucatele mici de ghimbir si adauga apa fierbinte. Bea-l inainte de masa si bucura-te de o digestie mai buna si de o pofta de mancare mai temperata.

Meniu echilibrat – iata si un exemplu

Mic dejun: omleta dintr-un ou fara ulei, o felie de paine integrala si o salata de cruditati, o cafea

Gustare: un mar

Pranz: salata de cruditati, cartofi dulci si o bucata de pui la gratar

Gustare: o mana de nuci

Cina: peste la cuptor cu broccoli

Desigur ca poti varia si integra in meniul echilibrat si alte alimente, zilnic. Nu uita sa mananci cina inainte de ora 19, sa faci miscare si sa te bucuri de o viata mai sanatoasa!

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *