Semintele sarate si prajite. De ce sa le consumi mai rar?
Nu mai este un secret pentru nimeni ca semintele sarate si prajite sunt preferatele romanilor. De ce? Pentru ca sunt super gustoase si par a fi gustarea ideala, cand te uiti la un film.
Daca mai bei si o bere sau un pahar de vin, parca merg de minune. Este un obicei extrem de bine inradacinat in mintile noastre. Tocmai de aceea unii vor fi ostili cand vor afla ca semintele sarate nu sunt tocmai o gustare sanatoasa. Stim ce gandesti, parca totul este nociv in ziua de astazi…
Stim ca poate deveni enervant, dar nici sa ne prefacem ca nu stim un adevar nu este o idee buna. Semintele sunt foarte calorice si pot fi unul dintre impedimente, pentru cei care vor sa slabeasca.
Semintele sarate si prajite – o idee buna?!
Nu prea. Iar cand vei afla despre ce este vorba, probabil le vei consuma mai rar. Si bine ai face, avand in vedere ca au 250 de calorii la suta de grame (!). Poate fi cea mai buna idee sa le mai raresti.
Poate ca nu stiai, dar romanii consuma in jur de 13.000 de tone de seminte anual. Romania fiind una dintre tarile care consuma extrem de multe seminte sarate si prajite, pe post de gustare. Da, aproape ca provoaca dependenta, de aceea parca nu le poti lasa din mana.
Specialistii nu le recomanda deloc. In special ca pot contribui la cresterea tensiunii arteriale, din cauza continutului crescut de sare. Iar asta nu este tot. Mancam si asa mult prea sarat, asa ca atunci cand mai adaugam si aceasta gustare super calorica…Iti poti imagina ca nu ne facem decat rau.
Cea mai buna idee ar fi sa le consumi mai rar si sa le alegi pe cele fara sare, care sunt de asemenea foarte gustoase.
Semintele sarate sustin hipertensiunea!
Asa ca iti poti imagina de ce medicii nu le recomanda, in special cardiologii. Se pare ca romanii mananca de aproximativ 15 ori mai multa sare decat ar trebui. Tine minte ca nu ar trebui sa consumam mai mult de 6 grame pe zi.
Si nu doar inima sufera din cauza consumul excesiv de sare, ci si rinichii. De asemenea, este favorizat accidentul vascular si multe alte afectiuni similare. Asa ca ar fi bine sa te gandesti de 2 ori inainte de a alege aceasta gustare calorica.
Apropo, semintele sarate si prajite cresc si riscul de a face cancer. Pentru ca acestea sunt prajite in uleiuri la temperaturi foarte inalte. In aceste conditii, se dezvolta compusi cangerigeni. Devin toxice inclusiv pentru ficat, asa ca iti poti imagina de ce nu sunt recomandate.
Semintele sarate ingrasa
…in special pentru ca sustin retentia apei si au multe calorii, asa cum am mai precizat. Daca vrei sa mananci seminte de floarea soarelui sau de dovleac, o poti face. Dar doar daca vei respecta conditia de baza: le vei consuma in stare cruda.
In aceste conditii, alaturi de cereale integrale si fructe de sezon, pot constitui un mic dejun de exceptie. Nutritive si sanatoase, acestea iti vor oferi nutrientii de care ai nevoie. Daca chiar vrei sa mai mananci seminte prajite, alege o varianta mai sanatoasa. Rumeneste-le chiar tu, la cuptor si poti adauga si putina sare de mare.
Dar si acestea ar trebui consumate mai rar, pentru a avea grija de silueta si sanatatea ta.