Cum sa ai grija de creierul tau, indiferent de varsta!
Cum sa ai grija de creierul tau este una dintre cele mai importante intrebari pe care ar trebui sa ni le adresam. Avand in vedere ca indeplineste atatea functii, este vital ca acesta sa fie intr-o stare foarte buna de sanatate. Asadar, astazi ne-am propus sa tratam pe larg acest subiect esential, pentru orice om, indiferent de varsta.
Pe masura ce imbatranim, chiar daca suntem sanatosi, organismul nostru incepe sa experimenteze anumite modificari. Iar creierul nostru nu face exceptie. Dar aceste transformari care pot fi inclusiv la nivelul creierului nu sunt neaparat generate de inaintarea in varsta. Un alt factor este modul de viata. Se spune ca suntem ceea ce mancam, iar intr-o mare masura este adevarat.
Cum sa ai grija de creierul tau? Consumand alimente de calitate, mai putine grasimi si mai multe cruditati. De asemenea, este foarte bine sa avem metode de eliberare a stresului. Timpul in care ne relaxam este o necesitate, nu un moft. Asa ca despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza.
Cum sa ai grija de creierul tau? Iata cele mai importante detalii
In primul rand, este important sa intelegem de ce creierul incepe sa imbatraneasca. Pe masura ce trec anii, aceasta parte importanta a corpului incepe sa devina afectata. Mai putin sange se duce spre creier, acesta este expus la tot felul de toxine, elimina mai greu radicalii liberi, etc. Ce este de facut? Un rol colosal il are modul in care traim si avem grija de noi, asa cum vei vedea.
Cand suferim din pricina stresului cronic, a unui mod de viata nesanatos, celulele creierului incep sa se umfle si se autodistrug. Atunci cand mitocondriile celulelor devin disfunctionale, taria si densitatea conexiunilor ar putea deveni mai putin optima. Inflamatiile pot influenta in rau activitatea creierului, iar probleme pot incepe sa apara, pe acest fond.
Cum sa ai grija de creierul tau si de ce ar trebui sa incepi acum
Nu mai exista diferente clare intre cei tineri si batrani, in sensul ca varsta nu pare sa fie un factor atat de relevant, pe cat se credea in trecut. Mai demult, creierul parea sa fie un motiv de ingrijorare pentru cei mai in varsta, dar in zilele noastre lucrurile s-au schimbat. Exista un trend neplacut, in sensul ca tinerii experimenteaza atacuri cerebrale, chiar si cei care au 30 de ani! Asa ca acum este momentul sa incepi sa ai grija de creierul tau.
Cum sa ai grija de creierul tau – incepe de maine
Ai nevoie de un somn calitativ. Creierul este un organ circadian, asa ca are nevoie de o rutina si de un ritm, pentru a functiona propice. De asemenea, creierul are si o functie speciala in timpul somnului, aceea de a ajuta la eliminarea celulelor „uzate” si a altor produse metabolice care trebuie evacuate din corp.
O nutritie mai sanatoasa. Este dovedit stiintific ca o dieta sanatoasa este cruciala pentru creier. Mancarea vegetariana contine o gramada de minerale si vitamine necesare, asa ca nu uita sa mananci zilnic fructe, legume, nuci si seminte.
Consuma cereale integrale. Creierul prefera glucoza pentru a avea energie. Dar aceasta nu trebuie asimilata din gogosi si prajiturele, ci din cereale integrale. Corpul nostru are capacitatea de a sinteziza aceste cereale, astfel incat creierul nostru sa aiba glucoza necesara, din surse sigure.
Fa miscare. Nu doar pentru trup, ci si pentru minte. Este necesar sa faci zilnic yoga, alergare, mers pe jos sau bicicleta, orice te atrage. Ideea este sa faci zilnic miscare si sa te bucuri de viata. Fluxul sangvin va fi imbunatatit si va sustine o buna sanatate si functionare a creierului.
Gestioneaza mai bine stresul. Gaseste o metoda prin care te poti elibera de stresul cotidian. Asa ca fa pilates, meditatie sau yoga, citeste, asculta muzica sau plimba-te in natura. Nu uita sa ai timp tu cu tine si pentru tine. Este esential daca vrei sa ai o minte sanatoasa.
Cum sa ai grija de creierul tau? In mod natural!
Evita medicatia pe termen lung. Nu este indicat sa iei medicamente tot timpul, doar pentru ca te doare putin capul sau burta. Incearca sa iei pastile doar atunci cand chiar nu poti rezista. Pentru restul, exista tot felul de leacuri naturale.
Consuma produse organice. De asemenea, este indicat sa ai detergenti naturali, inclusiv de curatenie personala, in special daca ai copii. Toate aceste chimicale ne afecteaza creierul, asa ca nu uita acest aspect cand esti la cumparaturi.
Invata lucruri noi in fiecare luna. Este important sa exersezi mintea, asa ca incepe sa inveti o limba noua, un curs de specialitate, etc. De asemenea, poti invata sa canti la un instrument sau poti urma un curs de pictura, toate iti vor stimula mintea.
Fii un om bun si nu uita sa faci fapte bune. Sunt esentiale pentru o sanatate de fier, buna dispozitie si fericirea trebuie puse mereu pe primul loc.