Poate si tu te-ai intrebat de ce sunt violenti copiii mici, chiar si bebelusii, in unele situatii. Ei bine, exista anumite motive la baza, asa cum urmeaza sa vezi. In niciun caz nu sunt rai, acestia actionand dintr-o maniera impulsiva, nu neaparat constienta.
Nu este un comportament ciudat, ba chiar din contra. Se intampla in multe situatii ca cei mici sa dea dovada de violenta fata de mama sau tata. De ce sunt uneori violenti copiii mici? Pentru ca de multe ori vor sa atraga atentia si nu stiu cum sa procedeze. Iar alteori doresc chiar sa arate ca sunt independenti!
De multe ori pot imita chiar un comportament pe care l-a avut persoana care are grija de el. Asa ca atentie in grija cui va lasati copiii. Cum ar trebui sa-i temperezi pe cei mici si ce este de facut? Despre toate acestea vom discuta mai pe larg, astazi.
Incep sa fie constienti de corpul lor. Si de ce impact au actiunile lor. Asa ca de multe ori poate fi o simpla maniera de explorare. Este chiar parte din comportamentul lor de dezvoltare, observa specialistii. Toti bebelusii au tendinta de a lovi la un moment dat, uneori chiar se lovesc si intre ei (dupa cum stii). Incep sa fie constienti de corpul lor si de ceea ce pot face, asa ca nu este de mirare ca reactioneaza asa.
Desigur ca vor observa in timp ca acest comportament atrage reactii negative, asa ca micutii vor inceta gesturile violente. Ai putina rabdare doar!
Nu au un control. In jur varstei de 18 luni, cei mici depasesc momente dificile, din punct de vedere al progresului si dezvoltarii. Pe de-o parte invata sa se exprime si personalitatea iese la iveala. Pe de alta parte, incepe si interactiunea mai „serioasa” cu ceilalti copii sau oameni din jur. Totul este nou si ei nu stiu inca cum sa isi controleze reactiile.
Asa ca de multe ori frica, furia sau frustrarile sunt evidentiate prin gesturi mai violente. Dar nu este de mirare, cel mai bine ar fi sa incerci sa-i explici micutului ca nu este bine ce a facut. Incearca sa nu tipi la acesta, pentru ca violenta verbala este alt factor care poate duce la un comportament nepotrivit al copilului.
Nu stiu sa socializeze. Si nici sa vorbeasca prea bine! Asa ca pune-te tu in locul copilului, macar pentru un minut. Nu ar fi tocmai usor nici pentru tine, nu-i asa? Ei bine, poate de aceea ar fi bine sa dai dovada de calm si rabdare. De ce sunt violenti copiii mici? Pentru ca nu prea pot spune ce simt. Si nici nu stiu cum sa gestioneze o situatie inconfortabila. Se pot exprima foarte natural, dar si violent. Nu te ingrijora, in timp copilul tau va intelege foarte bine ce se petrece.
Cat se poate de adevarat. Cei mici nu isi inteleg inca emotiile si nu, nu sunt deloc empatici. Asa ca sa nu te miri. Pana la varsta de 2 ani si jumatate copiii nu sunt deloc interesati de ceilalti. In sensul ca nu inteleg bine sentimentele si de aceea pare sa nu le pese atunci cand isi lovesc prietenii de joaca. Dar este un comportament absolut normal, asa ca nu ai motive de ingrijorare.
Testeaza limitele. In special daca esti persoana cu care petrece cel mai mult timp. O sa observi ca va incerca sa te testeze, pentru a vedea ce ii permiti si ce nu. Asa ca s-ar putea sa fii prima „victima” a furiei lor. Si nu este nimic ciudat. Cu tine se simte cel mai confortabil, asa ca isi poate permite sa-si arate emotiile. Incep sa inteleaga relatia cu tine si cat de departe pot merge.
Le este foame, somn sau nu se simt bine. Bineinteles ca poate surveni si acest motiv, asa ca fii atenta la reactiile sale. De ce sunt violenti copiii mici? Pentru ca nu prea se pot exprima altfel. Asa ca observa ce incearca sa iti arate. Mai se petrece si situatia cand pur si simplu se simt ignorati si ar dori mai multa atentie. In acele momente, copiii au senzatia ca sunt neglijati.
Fii calma, dar ferma. Este foarte important ca cei mici sa inteleaga ca nu pot sa se comporte chiar oricum si ca trebuie sa te asculte. Incearca sa-i opresti imediat atunci cand vezi ca lovesc sau tipa. Vorbeste-le ferm, dar fara sa tipi, nu este indicat sa le fie frica. Desigur ca va dura pana incep sa inteleaga efectiv, dar incearca sa nu fi agresiva verbal nici tu. Este foarte important sa le transmiti mesajul corect.
Spune-le despre suferinta pe care o pot provoca „victimei”. Trebuie sa le explici ca de fiecare cand lovesc pe cineva, le provoaca acestora suferinta. De asemenea este important ca micutii sa inteleaga ca nu acesta este cea mai buna maniera in care poti interactiona.
Fii tu insati un exemplu. In niciun caz nu-l lovi si tu pe cel mic, altfel il vei deruta complet si chiar ca nu va mai intelege nimic.
Incearca sa intelegi de la ce pleaca conflictul. De cele mai multe ori, cei mici au motive „intemeiate” pentru care se cearta. Observa-i si intelege ce a declansat cearta, iar in acest fel ai putea preveni pe viitor comportamentele nepotrivite.
Mai presus de orice, trateaza-l pe cel mic cu multa iubire, intelegere si rabdare, iar in acest fel va ajunge un adult fericit si intelegator!
Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment