Poate ca nu stiai raspunsul la intrebarea de ce sa dansezi mai des, dar astazi cu siguranta il vei afla si te vei bucura. Pentru ca nu este vorba doar despre a te binedispune, asa cum urmeaza sa vezi.
Dansul este minunat din foarte multe puncte de vedere, iar tu esti pe cale sa descoperi aceste aspecte. Mai ales ca legatura dintre dans si incetinirea procesului de imbatranire s-ar putea sa te pasioneze. Pentru ca exista cercetari in acest domeniu, care demonstreaza ca se poate preveni inclusiv imbatranirea celulelor creierului.
Dupa cum stii, exista multe boli specifice batranetii pe care sigur ai vrea sa le eviti. Studiile arata ca peste 40% dintre oamenii peste 65 de ani vor experimenta pierderi de memorie, pe termen lung. De asemenea, devenim predispusi la boli precum dementa senila sau Alzheimer.
Dar…surpriza. De ce sa dansezi mai des? Pentru ca cercetatorii au observat ca exercitiul fizic, in special dansul, mentine creierul sanatos, precum si intregul corp.
Ei bine, jurnalul “Frontiers in Human Neuroscience” a publicat un studiu relevant in acest sens. Acesta a evidentiat faptul ca dansul, alaturi de alte activitati fizice similare au rolul esential de a incetini procesul de imbatranire, din toate punctele de vedere.
Se pare ca dansul stimuleaza creierul intr-o maniera minunata, fiind o provocare necesara, atat pentru minte cat si pentru corp. Timp de 18 luni, specialistii au comparat creierele celor care au participat la studiu, pentru a intelege mai bine fenomenul. Cu ajutorului scanarii IRM (Imagistica prin rezonanta magnetica) au fost observate comportamentele subiectilor, atunci cand dansau pe muzica jazz sau latino, de exemplu.
De ce sa dansezi mai des? Pentru ca creierul pare sa isi imbunatateasca structura, dupa aceasta activitate! Cel putin asa s-a petrecut in cazul pacientilor de 68-70 de ani. Acestia au participat saptamanal la dansuri cu coregrafii, care au contribuit la sanatatea lor. Zona creierului unde se afla hipocampusul a inregistrat o activitate crescuta, ceea ce conduce la imbunatariea memoriei. O activitate sanatoasa a hipocampusului va reduce riscul de a face Alzheimer, de asemenea.
Dansurile au dus la imbunatarea echilibrului si a flexibilitatii, asa ca au scazut riscul ridicat de a se lovi, in special in cazul persoanelor mai in varsta.
Echilibrul este vizibil imbunatatit din momentul in care oamenii incep sa invete coregrafii de dans, au mai remarcat specialistii. Pentru ca este nevoie de coordonarea pasilor, a bratelor, a vitezei, etc, procesul este chiar unul complex si eficient.
Dansul are capacitatea de a combina miscari din aerobic, cere atentie la detalii si poate imbunatati chiar si abilitatile cognivite!
Pentru a incetini procesul imbatranirii, este nevoie de miscare, iar dansul diminueaza efectele cu pana la 73%. Daca se practica constant. Pentru ca inglobeaza si abilitati fizice, dar si mentale este extrem de eficient, in caz ca nu stiai.
Dansatorii trebuie sa aiba capacitatea de a se concentra si adapta la nivelul muzicii. Trebuie sa invete coregrafia, sa dezvolte talentul si gratia artistica, asa ca poate fi un scop in sine.
Dar nu este nevoie sa astepti pana la pensie, te poti apuca chiar acum, mult succes!
Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment