Copilul anxios poate fi o adevarata problema pentru parinti, asa ca este momentul sa afli mai multe despre acest subiect. Fara doar si poate ca vrei sa stii cum sa reactionezi. In special ca acest comportament pe care-l vei avea cu cel mic ii va forma caracterul!
Sa nu uiti aceasta afirmatie, este cat se poate de adevarata. Copilul anxios trebuie tratat cu blandete si tact, pentru a-l ajuta sa se inteleaga mai bine.
De multe ori oamenii nu realizeaza ca si cei mici pot experimenta stresul. De unde si atatia copii cu probleme comportamentale, in ziua de azi. Stim, ti se pare ciudat sa auzi ca copilul tau are o astfel de problema. Te gandesti ca pe vremea ta nu exista asa ceva. Se poate. Dar vremurile s-au schimbat, iar problemele sunt cu totul altele in era noastra.
Un lucru este sigur. Anxietatea in randul copiilor poate fi o problema serioasa, in special daca cei mici nu invata cum sa gestioneze aceste momente.
Dupa cum stii, starea de anxietate este o forma de stres pe care am experimentat-o aproape toti, cel putin o data in viata. La fel ca si noi, in acele momente de stres si panica, copiii nu pot sa se simta bine. Au senzatia ca totul este pierdut, iar bucuria copilariei pare sa-i paraseasca.
ATENTIE! Daca observi ca cel mic se comporta ciudat, are stari de panica, stres, tipete, etc du-l la medic. Este foarte important sa auzi si parerea unui specialist in astfel de momente de criza.
Fobiile, frica nejustificata si senzatia petrecerii unor evenimente nefaste sunt doar cateva dintre manifestari. Aceste stari de anxietate pot conduce la atacuri de panica serioase si chiar depresie.
Dar in afara acestui aspect, este bine sa mai ai in vedere si alte lucruri. Alimentatia si modul de viata. Acestea sunt vitale atunci cand vorbim despre o existenta sanatoasa si fericita…citeste mai multe despre anxietate si alimentatie aici >>>
Anxietate generala. Atunci cand copilul este mereu ingrijorat pentru scoala, familie sau pentru ce urmeaza sa se petreaca in viitor. Pe langa o stare de teama, acesta poate sa mai manifeste dureri de cap, stomac, tensiuni musculare sau oboseala acuta.
Tulburare obsesiv-compulsiva (OCD). Acesti copii sufera din pricina obsesiilor si a compulsiunilor. Persoana este incapabila sa controleze gandurile sau activitatile pentru mai mult timp. Compulsiunile sunt activitatile obsesive, cum ar fi spalatul mainilor, verificarea usii incuiate, etc.
Fobii. Copilul anxios poate experimenta frici legate de tot felul de lucruri sau situatii. Le va evita cu orice pret.
Fobia sociala. Nu pot sa vorbeasca de fata cu mai multi oameni, se intimideaza si nu vorbeste deloc in astfel de momente.
Atacuri de panica. Acestea se pot petrece oricand si sunt severe. Ca simptome vei remarca batai puternice ale inimii, respirat greu, ameteala, amorteala si sentimente de neliniste.
Dupa cum va puteti imagina, parintii copilului anxios au o misiune foarte importanta si trebuie sa faca tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei mici.
Ca nu are motive sa se simta rusinat de sentimentele si trairile sale. Altfel copiii se vor inchide si mai mult in ei insisi, ceea ce va duce la probleme si mai mari.
Iata cateva fraza care il va ajuta pe copilul anxios:
„Te iubesc, esti in siguranta.” Cu siguranta are nevoie sa-i reamintesti aceste lucruri, in special in acele situatii de criza.
„Haide sa numaram pana la 5 si sa respiram adanc.”
„Ce crezi ca se intampla cu tine in aceste momente?” Ii vei da sansa de a explica pas cu pas ce simte.
„Ce crezi ca s-ar putea intampla in viitor, de ce simti ca esti agitat?” Din nou, ii dai ocazia sa vorbeasca despre chestiunile care-l framanta.
„Mereu voi fi alaturi de tine.”
Spune-i sa zica ce simte: „sunt atat de bucuros/speriat/emotionat pentru ca urmeaza sa…” In acest fel va spune cu gura lui ce crede ca urmeaza si se va simti mai bine.
Incurajeaza-l sa faca ceea ce ii place, pentru a depasi momentele de criza, vei vedea ca aceasta tehnica va avea succes, fara doar si poate.
„Esti atat de curajos”, „Spune-mi care este cel mai rau lucru care se poate intampla in aceasta situatie”, „Povesteste-mi mai multe despre acest subiect”, „Am incredere in tine, este perfect normal sa te simti asa”.
Acestea sunt alte afirmatii pe care ar trebui sa i le mai spui. Copilul anxios trebuie tratat cu rabdare, intelegere si multa iubire. Poate depasi aceste momente, fara doar si poate.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment