Fibrele in alimentatia copiilor. Ce trebuie sa stii
Este foarte important de stiut ca fibrele in alimentatia copiilor joaca un rol esential, iar acestea sunt fundamentale pentru buna dezvoltare a micutilor. In caz ca nu stiai, specialistii ne recomanda sa consumam intre 25 si 30 de grame de fibre pe zi.
Si fibrele nu sunt bune doar pentru a scapa de constipatie, nici pe departe. Acestea au multe alte efecte benefice asupra ta, despre care dorim sa discutam in cursul zilei de astazi.
Pentru a beneficia de aceste proprietati, trebuie sa consumi mai mult de limita de 25 de grame. Dupa cum ti-am precizat, fibrele in alimentatia copiilor joaca un rol cheie.
Dar cum ii convingem pe micuti sa le consume, avand in vedere ca nu sunt intotdeauna gustoase alimentele care le contin? Totusi, micutii nu trebuie sa consume prea multe, avand in vedere ca stomacul lor este inca fragil.
Le poate afecta tranzitul si asimilarea vitaminelor, daca se exagereaza. Asadar, iti vom spune ce cantitate de fibre ar trebui sa consume copiii, in functie de varsta lor.
Fibrele in alimentatia copiilor – ce cantitati ar trebui sa consume micutii?
Ei bine, conform Academiei Americane de Pediatrie, cei mici nu ar trebui sa depaseasca 19 grame, daca au o varsta cuprinsa intre
1-3 ani, 25 de grame, daca au intre 4-8 ani. Daca au intre 9-13 ani, o fata ar trebui sa consume 26 grame, iar un baiat 31 grame.
Pentru cei care au intre 14-18 ani, fata – 26, iar baiatul – 38.
In caz ca nu stiai, chiar si formulele de lapte din comert sunt imbunatatite cu fibre prebiotice pentru sugari, pentru a se evita constipatia, in cazul acestora. Iar efectele au fost magice. De cand s-a trecut la aceasta formula, sugarii care nu sunt alimentati la san au un tranzit intestinal si un scaun sanatos.
Fibrele in alimentatia copiilor fac minuni, iar cei care consuma paine si/sau paste integrale au o sansa mult mai mica de a fi obezi sau supraponderali, mai arata studiile.
Fibrele se gasesc in alimente ca cerealele integrale, paine, paste, dar si in fructe si legume.
Este demn de mentionat ca exista doua categorii, atunci cand vine vorba despre fibre: solubile si insolubile.
Cele solubile se gasesc in:
- fructe
- mazare, fasole, linte
- soia
- tarate
Te vor ajuta sa reglezi colesterolul, atat pe tine cat si pe micutul tau, conferindu-va si o senzatie de satietate.
Cele insolubile se gasesc in:
- nuci
- faina integrala
- tarate de grau, porumb
- varza, conopida, sfecla, morcovi
Au rolul de a accelera tranzitul intestinal, prevenind chiar si cancerul de colon.
Fibrele in alimentatia copiilor – de ce sunt atat de importante?
Pentru ca ajuta copilul sa se dezvolte corect, asa ca nu uita sa-l hranesti pe cel mic cu alimentele de mai sus. Adica nu omite sa le strecori in alimentatia sa zilnica.
Copilul va avea o digestie mai buna si mai eficienta, tranzitul intestinal se va regla de la sine, organismul va fi detoxifiat in mod natural.
De asemenea, previn potentialele boli cardiovasculare, confera energie si previn oboseala. Sistemul imunitar va fi intarit, iar greutatea corporala se va mentine in parametrii normali. Asa ca ai toate motivele sa-i dai micutului tau fibre!