Deficiente nutritionale. Care sunt simptomele?
Fara doar si poate ca anumite deficiente nutritionale nu fac decat sa ne semnaleze ca anumite dezechilibre se intampla in corpul nostru. Tocmai de aceea anumite simptome si/sau dureri nu ar trebui ignorate sub nicio forma.
De multe ori avem tendinta de a nu baga in seama o ameteala, senzatie de voma sau o durere de cap. Dar in realitate am face bine sa luam aminte, cu siguranta organismul nostru incearca sa ne transmita un mesaj.
Care sunt cele mai frecvente deficiente nutritionale si ce vitamine si minerale ne-ar putea lipsi, de fapt? Despre toate acestea vom discuta mai pe larg, in cele ce urmeaza. Vei intelege ca este important sa variezi si nutritia si sa fii sigura ca mananci corect si variat.
Deficiente nutritionale – care sunt cele mai cunoscute?
Vedere slaba. Probabil stii deja ca o vedere incetosata poate fi corectata si prevenita chiar cu ajutorul vitaminei A. Din ce alimente poti lua aceasta vitamina? Vorbim despre spanac, broccoli, salata verde, portocale, lamai, dovleac, galbenus de ou, ficat de vita.
Desigur ca poti apela si la suplimente, in special daca stii sigur ca organismul este privat de aceasta vitamina.
Vasele de sange sparte la nivelul ochilor, invinetire usoara, sangerarea gingiilor, sangerarile nazale. Toate aceste simptome pot interveni pe fondul unei deficiente de vitamina C.
Sistemul imunitar devina la randul sau mai slabit si nu te mai protejeaza la fel de bine. Alimente care contin vitamina C din abundenta: patrunjelul, broccoli, conopida, capsunile, papaia, lamaia, ardeiul gras, kiwi, mango, ananas, rosii, zmeura, merisoare, afine, caise, prune, etc.
Miopie, smalt slabit, caderea parului, oboseala, dureri de spate. O lipsa a vitaminei D in aceasta situatie. In afara de statul la soare, macar 30 de minute pe zi (!), mai puteti consuma alimente care o contin. Vorbim despre: iaurt, cereale, tofu, peste gras, ciuperci, ulei de ficat de cod, carne de porc, etc.
Deficiente nutritionale – nu uitati de seria vitaminelor B!
Caderea parului, unghii incovoiate, dermatite, spasme musculare, crapaturi in coltul gurii, afte. Vorbim despre deficiente nutritionale si lipsa vitaminelor din seria B. Adica B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12.
Vorbim despre mai multe tipuri de alimente. Nucile de Macadamia, fistic, seminte floarea soarelui (B1); ciuperci, spanac, nuci, oua si soia (B2); vinete, sparanghel, pepene galben, ton, morcovi, zmeura (B3); Avocado, iaurt, seminte floarea soarelui, cartofi dulci, conopida (B5); curcan, spanac, banane (B6); sparanghel, rosii, linte (B9); ton, fructe de mare, oua (B12).
Dureri de gat, oase, spate, fracturare usoara, incovoierea spatelui. Toate acestea duc la deficienta de calciu, un mineral care nu ar trebui sa ne lipseasca! Calciu se poate regasi in fructele de mare, frunzele verzi, nuci, fasole, legume.
Tulburari de somn, oboseala cronica, slabiciune generala, nervozitate. Fara doar si poate ca este vorba despre deficiente nutritionale, cel mai probabil vorbim despre lipsa fierului. Fier vei regasi in broccoli, rucola, mustar, marar, chimion, ardei, cimbru, oregano uscat, linte, porumb, salate de tot felul adica „verzituri”, nu le evita!
Greata, varsaturi, lipsa apetitului, oboseala cronica. Cu siguranta lipsa magneziului in organism poate genera aceste stari. Se regaseste in mancaruri precum: alune, spanac, fasole neagra, migdale.