Dieta cu carbohidrati – reguli de baza
Dieta cu carbohidrati poate suna ca un vis frumos pentru multe dintre voi, in special daca esti un mare fan al produselor care se incadreaza in categorie. Si cam toata lumea este. Nu de alta, dar carbohidratii fac parte dintre acele produse super gustoase, care tin de foame dar care …ingrasa!? Sau nu este asa?
Despre toate acestea si dieta cu carbohidrati vom descoperi impreuna in cele ce urmeaza. Se pare ca aceasta dieta este la moda in Anglia, iar acestia au inceput sa manance paste si pizza si cand sunt la regimul de slabire.
Conform unor studii recente, nu toti carbohidratii ar fi periculosi pentru silueta. Amidonul rezistent, continut de udele produse de acest fel chiar stimuleaza pierderea in greutate.
Asa ca, cine mananca banane, ovaz, linte, fasole si cartofi nu are de ce sa se simta vinovat. Desigur, vor exista cateva reguli de baza.
Dieta cu carbohidrati – ce trebuie sa stii?
Ellen Kunes, in cartea sa „The Carb Lover’s Diet” („Dieta iubitorilor de carbohidrati”) arata de ce dieta cu carbohidrati poate ajuta in procesele de slabire. Se pare ca aceste alimente tin cel mai bine de foame si culmea, sunt recomandate in diete!
Desigur, este important sa stii ce poti manca in cadrul acestui regim de slabire, pentru a fi eficient. Pentru a avea succes in cadrul acestei diete, va trebui sa tin cont de cateva reguli de baza, asa cum vei observa imediat.
Dieta cu carbohidrati – reguli cheie:
In primul rand trebuie sa intelegi cum vor arata mesele tale, adica ce vei consuma efectiv.
Mic dejun: cereale integrale cu lapte/ 2 banane/ 1 banana si cativa biscuiti de secara/ un iaurt si fulgi de ovaz/ piersici si o banana
Pranz: 200 grame de carne de pui cu mazare/ 200 grame curcan cu orez sau fasole/ carne la cuptor cu linte. Dupa masa vei bea si un pahar cu lapte usor cald.
Cina: o portie de orez brun si legume/ peste la cuptor/ pui la cuptor cu orez.
Desigur ca este doar un meniu orientativ, poti adapta dupa bunul plac, dar nu uita sa introduci la fiecare masa alimente care contin amidon rezistent. Adica mesele trebuie sa contina banane verzi, cartofi, linte, fasole, orez brun gatit, paine integrala, mazare, paste din cereale integrale, ovaz, etc. Intelegi ideea, trebuie sa incluzi cat mai des aceste alimente in dieta cu carbohidrati.
Nu uita sa bei cel putin 8 pahare de apa pe zi, in acest fel vei tine foamea sub control si vei fi hidratata.
Dieta cu carbohidrati – ce este interzis?
Ca de obicei, vorbim despre sucuri acidulate, dulciuri, alcool, alimente grase si…in exces. Nu uita sa excluzi din dieta cu carbohidrati si fast-food-ul, alimentele procesate, etc. Intelegi ideea, ar trebui sa mananci cat mai multe produse integrale, de calitate.
De asemenea, nu uita o regula de baza: sa nu mananci inainte cu 4 ore de masa de seara!
Intre mese este recomandat sa servesti cel putin o gustare. Un smoothie, un biscuite integral sau cateva migdale pot reprezenta gustarea perfecta. Nu te infometa, dar nici nu exagera si poti sa fii sigura ca dieta va avea succes. Portiile nu trebuie sa fie foarte mari, asa ca nu exagera.
Orzul si mamaliga sunt alte alimente permise in dieta, pe care ar trebui sa le incluzi. Autoarea cartii mai sus mentionate recomanda sa avem un program de mese fix, altfel nu va fi la fel de usor. Ellen Kunes recomanda sa nu mancam in fata televizorului, sa mestecam incet si sa nu exageram cu portiile.
Sunt recomandate si sucurile citrice, ceaiul verde precum si cele de slabit. Nu vei avea voie sa consumi indulcitori artificiali, asa ca atentie! Daca vrei sa bei cafea, ori nu o vei indulci ori vei folosi sirop de artar sau ceva similar.
In dieta cu carbohidrati totul poate fi foarte simplu, daca ai grija putin. Nu uita sa tii acest regim pret de 2-3 saptamani, in care vei slabi in jur de 5-6 kilograme. Succes!